2024/05/19

Tenka įminti, ko žmonėms labiausiai reikia

Rudilių kaimo bendruomenės pirmininkė Giedrė Zaborskienė “Mintims„ sakė, jog antrus metus gyvuojančios visuomeninės organizacijos nuveiktais darbais dar negalinti nustebinti. Pirmiausia ją džiugino sodiečių prisipažinimas, jog buvo pasiilgę nuoširdesnio bendravimo. Vėliau imtasi ir konkrečių užduočių. Tik bendruomenės dėka rudiliečiai turi daug jaukesnę šarvojimo salę.

Į bendruomenę nevaro

Rudilių laisvalaikio centro specialiste dirbanti G. Zaborskienė dalijosi prieš tai išgyventomis dvejonėmis – imtis iniciatyvos steigti bendruomenę ar ne. Vis dėlto parašė skelbimus apie būsiantį kaimo žmonių susirinkimą. Atėjo penkiolika ir beveik pusė jų pateko į valdžią. Pirmininkės dešinioji ranka – Vita Mačiuvienė, pieno supirkimo punkto vedėja, kasryt susitinkanti su dešimtimis žmonių, labai gerai žinanti jų gyvenimo džiaugsmus ir bėdas. Po bendruomenės įregistravimo į ją įstojo dar devyni nariai. Šio sambūrio vadovės nuomone, daug geriau, kai į visuomeninę veiklą žmogus įsijungia pats tvirtai apsisprendęs, o ne kito įkalbėtas būtų nuošalyje. Moteris pridūrė, jog nei ji, nei kiti tarybos nariai dar neturi bendruomenės veiklos organizavimo didesnės patirties, tačiau stengiasi pajausti, ko jų kaimo žmonėms labiausiai reikia ir į tuos lūkesčius atsiliepti.

Artimesnė pažintis – su lukoniečiais

Pasak G. Zaborskienės, jai buvo progų kiek daugiau sužinoti apie Lukonių kaimo bendruomenės nuveiktus darbus ir sumanymus. Pastarosios pirmininkė Roma Baronaitė pakvietė ją į vakaronę, skirtą dvejų metų veiklos sukakčiai. Viešnia, atkreipusi dėmesį į tai, jog Lukonyse kartu nuotaikingai linksminasi ir vyresnio amžiaus žmonės, ir jaunimas. Vėliau pasitaikė artimiau susipažinti Rudilių ir Lukonių kaimų bendruomenių nariams. Po dvidešimt šių vietovių žmonių vyko drauge į Seimą susitikti su jiems atstovaujančiu parlamentaru ir šios kelionės rėmėju Vytautu Galvonu. Tuokart sostinėje paekskursavo: lankėsi Arkikatedroje bazilikoje, žvalgėsi nuo Gedimino kalno, užsuko į didžiuosius prekybos centrus.

Pasak G. Zaborskienės, ne vienam iš bendrakeleivių tokia pažintis su šalies sostine buvusi pirmoji.

Vertina koordinatoriaus pastangas

Pašnekovės G. Zaborskienės nuomone, labai gerai, jog mūsų rajone sistemingai domimasi kaimo bendruomenių veikla, ir jos koordinatorius Bronius Kaminskas pirmininkus supažindina su visomis naujovėmis, skatina mokytis ruošti projektus bei laimėti finansinės paramos.

Rudilietei žinoma, jog seniau susibūrusios kaimo bendruomenės imasi spręsti ir ūkiškų reikalų. Rudiliuose taip pat nebaigtas vykdyti kanalizacijos projektas, laukiama, kada bus nugeležintas vanduo, tačiau G. Zaborskienė nemananti, jog šitokie rūpesčiai palyginti moteriškai kaimo bendruomenei jau būtų pagal jėgas.

G.Zaborskienė pasidžiaugė, jog rudiliečiai, vienas į kitą pasižiūrėdami, stengiasi išsaugoti gražiai tvarkomos gyvenvietės vardą, nereikia jiems raudonuoti ir garbingo svečio sulaukus.

Antai birželio pabaigoje kaimo koplytėlėje Šv. Mišias aukojo, naująjį kaimo kryžių šventino vyskupas Jonas Kauneckas. Tomis dienomis ypač daug rūpesčių turėjo bendruomenės narės Palma Bartkaitienė, koplytėlės tvarkytoja, ir Genutė Mickevičienė, mokanti labai išradingai paruošti vaišių stalą.

Suremontavo šarvojimo patalpą

Pasak G. Zaborskienės, kaimo bendruomenės nariai pirmieji iškėlė mintį, jog reikia gražiau įrengti šalia koplytėlės patalpos esantį šarvojimo kambarį. Nusprendę tai padaryti, žmonių prašė aukoti pinigų statybinėms medžiagoms pirkti. Regina Virbickienė, Irena Švirkevičienė, Dangutė Trečiokienė pasistengė kiekvieną šeimą aplankyti, kad nebūtų apmaudo: “Manęs tai neprašė…„ Atsirado galinčių duoti ir statybinės medžiagos – tai Stasys Strolia. Negana to, jis padėjo ir remontuoti. Pašnekovė akcentavo, jog Rudilių kaimo bendruomenė gyvuoja moterų iniciatyva, tačiau kai prireikė vyriškų rankų, talkininkų po kelis kartus kvietinėti nereikėjo.

Jie patys susitarė, kurie ir kada turės laiko šermenų kambarį remontuoti. Tai buvo Rolando Matulio, Juozo Bartkaičio, Rolando Zaborskio, Algio Šimėno ir jo sūnaus Justino susitarimas.

Rimvydas Bironas, gyvenantis Panevėžyje, į Rudilius atvažiuoja tik tėvų aplankyti, tačiau irgi rado laiko sutvarkyti šioje patalpoje elektros instaliaciją, padėjo savo kaimo žmonėms reikiamų statybinių medžiagų įsigyti Irmantas Rušėnas. Pasak pirmininkės, kaimo žmonės visada turės bendrų rūpesčių ir paprastesnius iš jų bando spręsti savo jėgomis.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video