2024/05/19

Nukentėję nuo gamtos stichijos raginami kreiptis į Žemės ūkio skyrių

Praėjusį šeštadienį, liepos 30-ąją, pro mūsų rajoną praūžusi liūtis, lydima smarkaus vėjo ir krušos (kai kur iš dangaus krito teniso kamuoliuko dydžio ledai) pridarė milžiniškų nuostolių ir žemės ūkio pasėliams, ir pastatams, ir automobiliams, dalis gyventojų buvo likę be elektros, dideli krušos ledo gabalai negailestingai sučaižė ne vieną gyvulį. Apie stipriai nukentėjusius žmones duomenų negauta.

Pasak rajono mero Leono Apšegos, Lukonių, Paketurių, Akmenių, Žaidelių, Laičių, Daukučių, Palėvenėlės, Biliūnų ir Kreipšių kaimų bei artimiausių jų prieigų gyventojams bei ūkininkams gamtos stichija pridarė didžiulių nuostolių. Rajono vadovas tvirtino pats apvažiavęs tądien visą rajoną ir savo akimis matęs nuniokotus javų, cukrinių runkelių, rapsų pasėlius, sumaitotus daržus, iškrėstus sodus bei lyg kulkomis suvarpytus pastatų stogus, išdaužytus namų bei automobilių langus. Nuo stiprios krušos yra nukentėjusių ir gyvulių.

Meras informavo, kad jo potvarkiu yra sudaryta komisija, vadovaujama Žemės ūkio skyriaus vedėjo Valento Mankūno, kuri apžiūrės ir aprašys bei įvertins gamtos stichijos padarytus nuostolius. Labai svarbu, kad patyrę nuostolių žmonės kreiptųsi. Taip pat šiuo klausimu buvo susisiekta su Panevėžio apskrities vadovybe (stichija šėlo ir kituose apskrities rajonuose, ypač daug bėdų pridaryta rokiškėnams), rengiamas informacinis raštas Vyriausybei. L. Apšega patikino, jog tokių nuostolių rajono Savivaldybė nėra pajėgi kompensuoti, juolab kad neseniai ir savivaldybių socialinėms reikmėms skirtos Vyriausybės dotacijos buvo apkarpytos.

AB “Rytų skirstomieji elektros tinklai„ Kupiškio skyriaus viršininko pavaduotojas Arvydas Skardžius informavo, kad po praėjusio šeštadienio škvalo buvo užregistruota per 70 žemos įtampos elektros gedimų. Subačiaus, Lukonių, Šaltenių, Žaidelių, Biliūnų, Adomynės kaimuose ir artimose jų apylinkėse. Ožkinių kaime žaibas sugadino elektros transformatorinę. Šio kaimo gyventojams pirmadienio popietę elektra dar nebuvo įjungta. A. Skardžius sakė, kad iš Panevėžio vežamas naujas transformatorius, ir iki vakaro šį gedimą tikimasi likviduoti. Elektrikai triūsė ir šeštadienį, ir sekmadienį. Jiems daugiausia bėdų pridarė ne ledų kruša, bet žaibai ir stiprus vėjas.

Elektros tinklams padaryta žala dar neapskaičiuota. Ji bus tikrai nemaža. Vien naujas transformatorius, pasak A. Skardžiaus, be mokesčio už jo įrengimą, kainuoja apie 12 tūkst. litų.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video