2024/04/30

Pernai būstų pirkėjai mokėjo mažiau

Po Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą nekilnojamojo turto specialistų prognozės pasitvirtino: gyvenamųjų patalpų kainos gerokai šoktelėjo. Šį balandį Kupiškyje būstų ir žemės kainas pakoregavo žinia apie milijoninį Aliaus Eiduko energetikos komplekso projektą. Kupiškiui buvo žadėta didmiesčio ateitis. Vieni butų savininkai skubėjo kelti nekilnojamojo turto kainas, kiti laukė su euro įvedimu susijusio pabrangimo. Ne vienas kupiškėnas dairėsi į skelbimus spaudoje iarbaper pažįstamus ieškojo būsto.

Paklausa viršijo pasiūlą

Jei prieš metus Kraštiečių mikrorajone trijų kambarių butą galėjai įsigyti už 10-11 tūkst. litų, dabar vyrauja trimis ir daugiau tūkstančių didesnės kainos. Tačiau vasaros pradžioje bet koks nekilnojamas turtas buvo graibstyte išgraibstomas. Spaudoje pagausėjo pranešimų apie perkamus butus, individualius namus. Pasiteiravus pagal naujai pasirodžiusį pardavimo skelbimą, apžiūrėti būstą jau nepavykdavo – šeimininkai pranešdavo, kad jis nupirktas. Laiptinėse kabinami skelbimai taip pat greitai pradingdavo. Pasitaikydavo, kad dviejų kambarių butus parduodavo ir už 16 tūkst. litų, o už moderniai įrengtą pusantro kambario butą buvo prašoma dvidešimties. Žinoma, sėkminga prekyba priklauso nuo palankios kainos, geros patalpų būklės, gyvenamosios rajono.

Ne visi pasiūlymai sudomina

Dabar, regis, šis bumas kiek aprimo, tačiau būstų paklausa išliko didesnė nei pasiūla. Kad nekilnojamasis turtas atpigs, pasak specialistų, nėra tikimybės. Pastaruoju metu prognozuojama, kad kainos didėti nebeturėtų.

Technikos g. name dviem dviejų kambarių butais prekiaujantis vyras nurodė skirtingas kainas: 11 ir 13 tūkstančių litų. Pasak jo, skirtumą lemia tai, jog vienas iš butų turi atskirą įėjimą. Prieš metus jo įsigytoms patalpoms reikia remonto. Pašnekovas tvirtino, jog, palyginti su praėjusiais metais, kainos Kupiškyje pakilo 20 proc.

Pirkėjo dar nesulaukė ir dvi savaites už 16 tūkst. litų pardavinėjamas butas vienoje iš centrinių miesto gatvių. Pakalbinta pardavimo tarpininkė stebėjosi, jog ir geroje vietoje sunku įsiūlyti tvarkingą būstą su daliniais baldais. Ji tikino, jog buto šeimininkė apgailestauja, kad gali tekti nuleisti kainą už tikrai gerą būstą. Nepavykus parduoti, galvojama ir apie jo nuomą.

Už grašius

Noriūnuose 2 kambarių suremontuotas butas parduodamas už 3500 Lt (metų pradžioje ir 2000 Lt buvo negalutinė kaina, o ne sykį skelbimuose šmėstelėjo pranešimas apie dovanojamą būstą). Tokia kaina neabejotinai prajuokintų didmiesčių gyventojus, tačiau šiame miestelyje, kur didelis nedarbo lygis, butų įsigyti niekas neskuba. Tiesa, nemenkas privalumas – butas be skolų. “Butas jau parduotas„, – pasidžiaugė šeimininkas, kurio skelbime buvo nurodyta, kad paskui turtą nesivelka skola.

Sodybos vertė – sklypas arba žemė

Panevėžio apskrityje pasidomėjus nekilnojamojo turto rinkos kainomis, tiek miesto centre, tiek pakeliui į Viešintas, parduodamos sodybos (tiksliau – jų sklypai) su ūkiniais pastatais įvertinamos 25 tūkst. litų. Viena iš jų jau turi pirkėją, kitas pardavėjas tikino, jog atvažiavusiems interesantams leistų derėtis.

Nebrangiai parduodami (20-30 tūkst. litų) namai mieste netrunka sulaukti naujų šeimininkų, kurie nepagaili pinigų už sklypą patogioje vietoje, o ne už remonto reikalingus pastatus.

Sodybos, esančios už 9 km nuo Kupiškio, taip pat dar niekas nenupirko. Didelę dalį prašomos kainos (50 tūkst. litų) sudaro derlinga 25 ha žemė. Ši sodyba su nenaujais ūkiniais pastatais, pirtimi laukia ūkininkauti pasirengusio pirkėjo.

Beje, žemės kaina, priklausomai nuo vietovės, Kupiškio rajone svyruoja nuo 1000 iki 2000 Lt už hektarą.

Gan greitai po skelbimo pasirodymo spaudoje už 30 tūkst. litų buvo parduotos patalpos sandėliuoti netoli miesto. Tiesa, savininką būtų tenkinęs ir nuomininkas. Tačiau dabar bendro 400 kv. m ploto ne visai geros būklės patalpos bus naudojamos gamybai. Telefonu paklaustas pardavėjas patvirtino, kad kainos šiuo metu šiek tiek pakilo ir nekilnojamojo turto rinkoje juntamas sujudimas.

Tik už komunalines paslaugas

Kiek teko teirautis, dar ne visi nekilnojamojo turto savininkai įgudo pasirašyti rankpinigių ar nuomos sutartis, kurios juos apsaugotų nuo nesusipratimų.

Neskubantys visam laikui bėgti iš miesto, kupiškėnai savo butus patiki nuomininkams. Vieną kambarį merginai Jaunimo g. remontuojamame bute išnuomojantis vyras už mėnesį prašo 70 Lt nuomos mokesčio. Jis pridūrė, jog tektų susimokėti ir už sunaudotą didelį kiekį elektros energijos. Šeimininkas pasiteiravo ar besidomintis asmuo turi darbą.

Tokį pat mokestį ir už komunalinius patarnavimus tenka mokėti dviejų kambarių buto nuomininkams Vilniaus gatvėje. Tačiau dauguma butų savininkų linkę neimti jokio nuomos mokesčio su sąlyga, kad gyventojai laiku sumokės mokesčius.

Gyvenamieji rajonai nesiplės

Kupiškis šiemet nėra itin patrauklus ir naujakuriams. Kaip informavo Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas, panašiai kaip ir pernai, 2005 m. išduoti 2 leidimai statyti individualius namus. Daugiabučių namų statyba, pasak specialisto, dėl brangių medžiagų ir darbo kainų, neapsimoka ir vargu ar artimiausiu metu šis poreikis atsiras. Dauguma gyventojų kol kas linkę įsigyti butus senesnės statybos namuose, kur kvadratinis metras kainuoja nuo 300 iki 500 Lt, nei mokėti trigubai daugiau už naują būstą. Šiais metais Kupiškio rajone nemažai asmenų pageidauja įsigyti leidimus pastatų (gyvenamųjų namų, komercinių patalpų, fermų) rekonstrukcijai.

——-
Autorius: Gaila Matulytė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video