2024/04/30

Sudėtingos padėties ligoninėje jos vadovas nelinkęs dramatizuoti

Vis dažniau pasigirsta gyventojų nuogąstavimų: kaip šiuo metu laikosi mūsų ligoninė? Ar tik dėl vasarą pirmajame aukšte vykstančio remonto nebus nutrauktas paslaugų tiekimas? Šiandieninę visus dominančią gydymo įstaigos situaciją sutiko pakomentuoti ligoninės vyriausiasis gydytojas Povilas Rimkus.

Šiuo metu, kaip ir buvo informuota spaudoje, vykdomas Pietryčių ir Rytų Lietuvos kardiologijos projektas, pagal kurį Kupiškio ligoninei skirta apie 150 tūkst. litų. Remonto darbus šią savaitę pradėjo konkursą laimėjusi A. Mažeikio individuali įmonė ir juos baigti planuoja rugpjūčio antroje pusėje.

Nedidelis remontas konsultacinėje poliklinikoje, administracijos patalpose bei priėmimo skyriuje atliekamas savo jėgomis. Kiekvieno kabineto tvarkymas ir dažymas atsieina apie 200-300 Lt. “Juk neturime apsileisti„, – apie mažai išlaidų reikalaujančius darbus kalbėjo gyd. P. Rimkus, pridūręs, jog visi pacientai gauna reikiamą pagalbą.

Rajono Tarybos sprendimu kur kas didesnėms finansinėms problemoms spręsti Kupiškio rajono ligoninei suteikta galimybė vienerius metus naudotis overdraftu (sumos perviršiu, trumpalaikiu kreditu) iki 100 tūkst. litų, įkeičiant banko (šiuo atveju pasirinktas NORD/LB) sąskaitoje esančias lėšas. Jos jau pradėtos naudoti personalo atlyginimams bei įsiskolinimams mokėti.

Nors ne vienas ligoninės darbuotojas nerimauja dėl laiku neišmokamų atlyginimų (juk nei vaikams, nei lizingo bendrovėms, nei šilumos ar elektros tiekėjams nepaaiškinsi, kad pinigų tą mėnesį negauta), vyriausiasis gydytojas nuramino, kad atlyginimai vėluoja tik vieną mėnesį. Šiuo metu išmokamas birželio avansas. O darbuotojai po kelis šimtus litų gauna nuosekliai, kelis kartus per mėnesį. Nemažai ligoninės personalo net atostogauti išeina be pinigų (akivaizdus dirbančioj žmogaus teisės į pilnavertį poilsį pažeidimas!). Pats vadovas, atostogavęs birželį, tikino dar negavęs viso užmokesčio, o gauna dalimis, kaip ir visi darbuotojai.

Rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais, kai bus grąžinta 154000 Lt už išeitines išmokas, tikimasi atsiskaityti su darbuotojais. “Tuomet, viliamės, mokėjimas normalizuosis„, – nuramino pašnekovas.

Apie finansinę padėtį ligoninės darbuotojai nuolat informuojami susirinkimuose, į kuriuos atvyksta ir rajono vadovybė. “Ne visi geranoriškai vertina esamą situaciją. Maždaug 10 proc. visada bus nepatenkintų„, – kalbėjo P. Rimkus apie susirinkimuose tvyrančią įtampą ir šnabždesius. Matyt, ne kiekvienam darbuotojui drąsu garsiai išreikšti nuoskaudas dėl skurdaus atlygio už pasiaukojamą darbą.

Sunku pasakyti, ar medikų grasinimai streikuoti padarė įtakos atlyginimų pakėlimui. Pašnekovo teigimu, Vyriausybė jau buvo numačiusi šį laipsnišką augimą. Rudens pabaigoje planuojamas antrasis medikų darbo užmokesčio didėjimo etapas.

Nuo gegužės 1 d. Kupiškio ligoninėje gydytojų ir bendrosios praktikos slaugytojų atlyginimai padidėjo apie 22 proc. Pasak vyriausiojo gydytojo, nederėtų dairytis į didžiųjų ligoninių rezultatus. Pavyzdžiui, Santariškių klinikose gydytojų algos padidėjo 63,93 proc., slaugytojų – 35,83 proc., Klaipėdos ir Kauno „Raudonojo kryžiaus“ ligoninėse – apie 40 proc., o, tarkime, Šakių gydymo įstaigose – apie 18 proc.

Šie skaičiai priklauso nuo teikiamų medicinos paslaugų, nes padidėjo jų įkainiai. Ypač tai pajuto chirurgijos, reanimacijos skyrių medikai.

“Tas padidėjimas mums nenukrenta iš dangaus. Reikia jį užsidirbti. Ne paslaptis, kad vasarą paslaugų apimtys pas mus sumažėjusios, nėra chirurginio aktyvumo. Tam įtakos turi ir specialistų trūkumas„, – aiškino vyriausiasis gydytojas.

Kitas ligoninės su finansais susijęs rūpestis – nuo liepos 1 d. 50 Lt padidėjusi minimali mėnesinė alga. Kupiškio ligoninėje užmokesčio minimumą gauna 33 darbuotojai (kai kurie iš jų dirba puse etato). Šį atlyginimą mokėti tenka vėlgi iš teikiamų medicinos paslaugų uždirbtų pinigų.

Iš savo personalo ligoninės vadovas prašo truputėlio kantrybės. “Optimistinėmis mintimis drąsinu save ir kitus„, – teigė P. Rimkus.

Laimei, kantrybės nestokoja ir medikamentus gydymo įstaigai tiekiančios firmos. Joms ligoninės įsiskolinimas yra didžiausias. Taip pat visiškai neatsiskaityta miesto įmonėms už šilumą, vandenį, kitus patarnavimus.

UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„ duomenimis, ligoninė už vandenį ir atliktus vidaus vandentiekio tinklų remonto ir restauravimo darbus skolinga apie 90 tūkst. litų.

Šiems įsiskolinimams mažinti ir naudojamos overdrafto lėšos.

Ne paslaptis, ligoninės padėtis ganėtinai sudėtinga. Tačiau jos vadovas teigiamai vertina per metus nuveiktus darbus, parengtus projektus. Rudeniop tikimasi sulaukti finansavimo pagal Valstybinę investicinę programą “Modernizavimas 2006-2008 m.„. Reanimacijos, priėmimo ir vaikų ligų skyrių renovacijai bei aparatūrai atnaujinti prireiktų apie 7 mln. litų.

“Nereikia norėti visko iš karto, – užbaigė pašnekovas, – svarbu viską gerai apgalvoti ir palaipsniui, dirbant pasiekti norimus rezultatus„.

Pakalbinta vidaus ligų skyriaus darbuotoja teigė jau pajutusi nuo gegužės 1 d. pakilusį atlyginimą. Su kolegėmis ji padiskutuoja apie vieniems išmokamas, kitiems kiek vėluojančias algas, tačiau, pasak moters, šį vėlavimą ištverti galima. Be to, vidaus ligų skyriaus palatos beveik visada užimtos. Šiuo metu gydosi apie 36 ligonius, tad darbo čia nestinga. Ir, anot pašnekovės, už jį kaskart atsiskaitoma, tad panika tarp darbuotojų nejuntama.

Kiti ligoninės darbuotojai siūlė nusiimti rožinius akinius. Ne kiekvienas gali išgyventi be atlyginimo. Tačiau už birželį išmokėti kiek daugiau nei 100 Lt – nors ir menki, bet – pinigai.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video