2024/05/17

Mokslininkė gimtadienį šventė tarp kraštiečių ir savo knygų herojų

Liepos 14-ąją Kupiškyje buvo paminėta istorijos mokslų daktarės Aldonos Vasiliauskienės 60-mečio sukaktis. Ta intencija Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje šv. Mišias aukojo Panevėžio vyskupijos generalvikaras kanauninkas Robertas Pukenis, padedamas trylikos kunigų, tarp kurių buvo ir mūsų mieste kunigavę Virgilijus Liuima ir Saulius Keras. Po pamaldų jubiliatei išsakyta daug sveikinimų. Dvasininkai dovanojo sieninį kilimą, kuriame išaustas beldžiantis į duris Kristus.

Iš bažnyčios gausus būrys A. Vasiliauskienės svečių pasuko į viešosios bibliotekos skaityklą, kurioje pristatyta dokumentų ir nuotraukų paroda “Mokslo ir idealo keliu„, nušviečianti sukaktuvininkės gyvenimo ir veiklos kelią.

A.Vasiliauskienė gimė Anykščių r. Galvydžių k., augo Skapiškyje, globojama kanauninko Nikodemo Kasperiūno. Jos tėvas Vladas Pajeda 1944 m. buvo suimtas ir nuteistas 15 m. lagerio, o motina Ona Žiogūnaitė-Pajedienė ilgą laiką slapstėsi, kai 1948 m. į Sibirą išvežė Pajedų giminę.

Neatsitiktinai jubiliatę savo muzikavimu skaitykloje pasveikino muzikos mokyklos jaunosios kanklininkės. A. Vasilauskienė yra tuometiniame J. Tallat-Kelpšos muzikos technikume įgijusi liaudies instrumentų (kanklių) specialybę. Po to ji Vilniaus universitete su pagyrimu 1974 m. baigė istorijos studijas.

Nuo 1975 m. A.Vasiliauskienė dirba Vilniaus universitete – šiuo metu Religijos studijų ir tyrimų centro bei Šiaulių universiteto Šiaurės Lietuvos istorijos centro vyr. mokslo darbuotoja. Nuo 1992 m. tyrinėja katalikiškąjį sąjūdį Lietuvoje, Lietuvos ir Ukrainos mokslininkų ryšius. Ji yra viena iš lietuvių ir ukrainiečių istorikų asociacijos kūrėjų bei jos prezidentė. Viena iš jos tyrinėjimo sričių šv. Bazilijaus Didžiojo ordino veikla Lietuvoje bei Ukrainoje. Tad šio gimtadienio proga mokslininkę pasveikino ir vienuolių bazilijonų atstovai. Ukrainos ambasados Lietuvoje atstovė Olena Pariš perdavė ambasadoriaus sveikinimus ir dovaną – sidabrinę jubiliejinę monetą, nukaldintą ukrainiečių poetui ir dailininkui Tarasui Ševčenkai atminti.

A. Vasiliauskienės indėlis į mūsų šalies mokslo bei kultūros aruodą įvertintas ir Tautinių mažumų departamento garbės sidabro ženklu, kurį sukaktuvininkei įteikė ukrainiečių organizacijas kuruojanti šio departamento atstovė Birutė Kazlauskienė.

Sveikindamas A. Vasiliauskienę rajono meras Leonas Apšega kaip didžiausią jos nuopelną rajono žmonėms paminėjo monografijos apie monsinjorą Klemensą Gutauską išleidimą.

Dėkodama visiems sveikinusiesiems šventės kaltininkė sakė, kad gilindamasi į kunigų biografijas, tyrinėdama katalikiškąją veiklą, pasijuntanti tarsi sugrįžusi į vaikystę, kai ją mažą mergytę kunigai ant rankų nešiojo, o kanauninkas savo pavyzdžiu bei pedagoginiu talentu ugdė jos darbštumą, atkaklumą siekiant tikslo, atsakingumą už savo darbą.

A. Vasiliauskienė parodė jau sumaketuotą penkioliktą savo knygą, pasidžiaugė, kad šie metai jai pažėrė ir daugiau sukakčių – trisdešimt metų kaip dirba universitete, dvidešimt metų kaip po Ukrainą klajoja, penkiolika metų kaip yra apsigynusi disertaciją ir tiek pat metų sukako jos anūkei Dovilei.

Kaitros nuilsintus svečius sukaktuvininkė pakvietė pasivaišinti į bibliotekos parodų salę ne tik lietuviškomis vaišėmis, bet ir ukrainietiškais saldainiais ir konjaku.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video