2024/05/21

Į trejų metukų mergaitę smigo pasiutusio šuns dantys

Visi žinome, kad šuo – geras žmogaus draugas. Ne sykį rašėme, kaip tinkamai rūpintis šiuo draugu daugiabučiuose namuose ar privačioje valdoje. Šuo turi džiuginti, sergėti, tačiau jokiu būdu nekelti grėsmės ramiai nusiteikusiems žmonėms: praeiviams, svečiams ir, žinoma, šeimininkams.

Apkandžiojo maitintoją

Kaip “Mintis„ informavo visuomenės sveikatos centro gydytoja higienistė Gailutė Markelienė, pirmadienį šioje įstaigoje užregistruoti penki pranešimai apie šunų apkandžiotus žmones. Vienas itin skaudus atvejis – Girbučių k. (Alizavos sen.) gyventoją pensininkę Leokadiją B. iš pasalų užpuolė savas vidutinio dydžio šuo. Parvertęs moterį ant žemės, augintinis kibo dantimis į rankas, perkando dešinės rankos delną, keliose vietose išdraskė odą. Šakes stvėręs Leokadijos vyras Vytautas B. skubėjo įnirtusį šunį nuvyti šalin. Vėliau uždarytas šuo nurimo. Daug kraujo netekusi moteris buvo skubiai išgabenta į ligoninę. Chirurginiame skyriuje net pusantros valandos nukentėjusiajai siūtos žaizdos. Pakilusi temperatūra dabar pamažu krenta.

Pasak šuns šeimininko, toks augintinio elgesys jiems buvo labai netikėtas. Žmona visą laiką šerdavo šunį, o paleistas jis niekada nėra puolęs vaikų ar į kaimą atvažiuojančių žvejų. Veterinarijos gydytojai patarė dešimt dienų stebėti gyvūną. Vytautas B. teigia pasiutligės požymių nepastebėjęs, šuo draugiškai vizgina uodegą. Tačiau Girbučių k. gyventojas žada nebelaikyti taip žiauriai pasielgusio augintinio.

Kas glostė – skubiai pas medikus!

Kitas savaitgalio įvykis sukėlė grėsmę vaiko gyvybei. Antašavoje, buvusių dirbtuvių kieme, nežinomas šuo užpuolė ir apkandžiojo trejų metukų mergaitę. Gyvūnas buvo nušautas ir jo smegenų mėginys pirmadienį popiet buvo pristatytas tyrimams į Panevėžio apskrities laboratoriją. Iš ten atėjo kraupi diagnozė – šuo buvo užsikrėtęs pasiutlige.

Nors šiuo metu mergaitė jaučiasi gerai, pavojaus debesys tvyro virš viso Antašavos miestelio. Mat priklydusį šunį glostė ir penėjo ne vienas žmogus. Gydytoja higienistė G. Markelienė labai prašė gyventojų, kurie turėjo kontaktą su minėtu gyvūnu, kuo skubiau kreiptis į visuomenės sveikatos arba pirminės asmens sveikatos priežiūros centrus ir profilaktiškai pasitikrinti.

Karščio išsekinti

Nėra žinios, kodėl anksčiau kartą kitą per savaitę pasirodę pranešimai apie šunų įkandimus po šio savaitgalio gerokai padažnėjo. Yra atvejų, kai to “prisiprašo„ neblaivūs šeimininkai, pernelyg drąsiai erzinantys savo šunis. Kitas žmogus mėgino atimti šuniui numestą kąsnelį. Neatmetama versija, kad gyvūnai itin jautrūs tampa nuo lauke tvyrančių karščių.

Tačiau, pasak G. Markelienės, net ir dėl menkiausio augintinio agresijos protrūkio ar įkandimo privalu kreiptis į gydymo įstaigą. Negali žinoti, ar gyvūnas neserga pavojingomis ligomis.

Viena didžiausių grėsmių – pasiutligė. Naminiam gyvūnėliui ją gali “padovanoti„ užklydę žvėrys. Visuomenės sveikatos centro specialistė prisiminė atvejį rajone, kuomet šeimininkas iš lėkštės valgydavo drauge su savo katyte. Esą mylimas gyvulėlis turi teisę lyžtelėti iš bendro indo. Per tokį pasitikėjimą ir meilę pamirštama, kad pasiutligė plinta per seiles.

Pašnekovė taip pat priminė, kad nevalia liesti ir rastų negyvų laukinių žvėrių. Apie juos privalu pranešti Medžiotojų ir žvejų draugijai bei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

Draugą reikia išsiugdyti

Tačiau naminiai gyvūnai ne visada kelia pavojų. Tikros žmogaus draugystės su šunimi pavyzdį rastume ne vieno kupiškėno kieme. Atsitiktinai užsukome į miesto gyventojų Ritos ir Alfredo Juškėnų kiemą. Griausmingu lojimu prie durų pasitiko tigrinis bokseris. Kaip vėliau papasakojo šuns šeimininkas, kalytei Lorai – jau septyneri. Ji yra ne tik šeimos draugas, bet ir namų sargas. Augintinė vieną sykį kibo drąsiai į svetimus namus ėjusiam žmogui į ranką, tačiau tik tvirtai suspaudė dantimis. “Lora niekada nebuvo agresyvi, – pasakojo Alfredas, – paleista nuo grandinės noriai bičiuliaujasi net su mažais vaikais„. Tiesa, norint išauklėti šunį, reikia padirbėti. Šeimininkas teigė nemažai užsiimdavęs su jaunu šunimi.

Voljere prie šiltnamių uždarytas ir vokiečių aviganis. Jis – taip pat labai meilus ir gerai išauklėtas. Tinkama priežiūra lėmė tai, kad šuo niekada nekėlė grėsmės nei šeimininkams, nei svetimiems žmonės. A. Juškėno pasakojimu, vilkšunis netgi įsivelia į draugiškas imtynes su vasarojančiais vaikais.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video