2024/05/21

Yra ir pavydinčių neįgaliesiems

Palangoje sutiktai pažįstamai gyriausi, jog antra diena šiame kurorte maudynėmis jūroje ir birželio pabaigoje imliais saulės spinduliais mėgaujasi pusšimtis kupiškėnų -Lietuvos žmonių su negalia (LŽNS) rajono skyriaus surengtos išvykos dalyvių. Moteris iš sostinės nustebo, jog žmonės iš periferijos turi tokių galimybių ir susimąstė, kad ir ji pati galėtų tokiomis sąlygomis pasinaudoti, tačiau nieko nežinanti apie žmonių su negalia nevyriausybinių organizacijų veiklą.

Nemažai ir mūsų rajono žmonių, varginamų negalios, iki šiol gyvena uždarai, grumdamiesi vieni su savo sunkia dalia, neretai ir labai sunkia ne tik kūnui, bet ir dvasiai. Patys nepriklausydami jokiai nevyriausybinei organizacijai, dar ir pasamprotauja: “Kaip aniems gerai – dalyvauja susirinkimuose, meninėse programose, išvykose„. O tie “anie„ – jokie išskirtiniai, o tik apsisprendusieji įdomiau, prasmingiau gyventi, su likimo bičiuliais dažniau pabendrauti.

Ir šį kartą tarp išvykos dalyvių buvo sąjungos narių, kurie Palangą pamatė pirmą kartą ir liko patenkinti, kad jų svajonė, puoselėta darbingais metais, išsipildė nors dabar, sulaukus žilo plauko ir tapus neįgaliųjų sambūrio nariais.

LŽNS rajono skyriaus pirmininkė Palma Skrebienė “Mintims„ sakė, jog nuo pirmųjų savo veiklos metų, o jų jau penkeri, pasistengiama, kad norintieji paekskursuoti Baltijos pajūriu, dieną kitą pailsėti jos kurortavietėse, turėtų tokią galimybę. Pastarosios išvykos dalyvių buvo pageidauta ilsėtis Palangoje, tačiau kai jos padangę apgaubė pilki debesys, tuoj pat buvo susitarta apsilankyti ir ne per toliausiai esančioje kaimo turizmo sodyboje “Pas Juozapą„.

Skyriaus pirmininkė sakė, jog numatyta šią vasarą surengti ir dar vieną skyriaus narių išvyką į Palangą. Juolab kad turima nuolatinę vietą tokiam pulkui žmonių apsistoti. Ji – kurorto pakraštyje, tačiau žmonėms su negalia tai nesudaro jokių nepatogumų, nes ekskursantus vežęs autobusas yra jų paslaugoms.

Pašnekovė sakė, jog į ekskursijas priimami ir sąjungos narių sutuoktiniai, vaikai, vaikaičiai. Dar pridūrė, jog pastarosios išvykos nuo buvusių pirmaisiais metais labai skiriasi: neįgalieji išmoko joms pasiruošti, nesipiktinti kelionėje pasitaikančiais nepatogumais, o būdami kurortavietėje kuo daugiau grožėtis jos vaizdais, domėtis kultūriniais renginiais.

Ne vienas ir mano šnekintas šios išvykos dalyvių tvirtino, jog tik tapęs Neįgaliųjų sąjungos nariu, įsitikino, kad ligų varginamo žmogaus gyvenimas gali būti daug įdomesnis, netrūksta progų praturtinti savo akiratį, labiau suvokti socialinius pokyčius.

Tad ir kelioms dienoms viename kambaryje įsikūrusioms išvykos dalyvėms netrūko nuotaikingų pašnekesių, o buvusioms vienos sistemos darbuotojoms – ir ką prisiminti. Antai Ona Jonušienė, Rima Užusienienė, Vanda Kavoliūnienė – buvusio rajkooperatyvo padalinių darbuotojos. Moterys turėjo, ką prisiminti, tačiau visas kambarys su įdomumu klausėsi, kaip sekasi verslas Rimai Užusienienei, turinčiai privačią maisto prekių parduotuvę Kupiškyje. Jos pažįstamos tvirtino pavydinčios jai energijos ne tik organizuojant smulkųjį verslą, bet ir gebėjimo rūpintis savo išvaizda. O Rima neslėpė, jog ji ir jos vyras Bronislovas visada stengėsi rūpestingai atlikti savo pareigas ir mananti, kad nusiteikimas darbui yra labai svarbu.

Pajūryje šnekinta Valentina Staniulienė iš Stirniškių kaimo, atviravo, jog ,būdama LŽN sąjungos narė, turi progų dalyvauti įdomiuose renginiuose, susitikti su vienodos dalios žmonėmis. Moters tėviškė ir artimieji toli – Rusijoje, kelionės į ten – brangios, tad ji itin vertinanti bendravimo šilumą.

Genė Kručienė iš Puponių – viena iš pirmųjų, tapusi Neįgaliųjų sąjungos rajono skyriaus nare. Ji pabrėžia, jog šio kaimo neįgalieji buvo iniciatoriai suburti ir bendruomenę, kurios veikla labai praturtino, paįvairino šios vietovės žmonių gyvenimą. G. Kručienė sakė, jog nepraleidžianti progų dalyvauti skyriaus rengiamose išvykose ir jų dėka pamatė daugiau Lietuvos. Moteriai patinka Kupiškyje vykstantis jų sąjungos respublikinis renginys “Akimirkų lietus„. “Šiame dramos kolektyvų festivalyje gali pamatyti keliolika spektaklių ir tai yra nuostabu„,- sakė ji.

Laima Grigorjeva teigė, jog kai kurios pažįstamos moterys net pavydi jai, galinčiai be didesnių išlaidų ir rūpesčių kelias dienas praleisti Palangoje ar kitoje kurortavietėje. Tą jos mintį pakartojo ir Vanda Žiaunienė iš Noriūnų, pridūrusi, jog pastaruoju metu savo sveikatą stiprinanti ne tik vaistais, bet ir nepraleisdama progų pabūti prie jūros, kitose išvykose.

Aukštupėnuose gyvenanti Valentina Palevičienė sakė, jog būdama mieste būtinai užsuka ir į LŽNS rajono skyriaus būstinę. Joje dirbantys žmonės visada turi laiko su atėjusiuoju pakalbėti. Skyrius yra jai užprenumeravęs žurnalą “Bičiulis„, kuriuo dalijasi ir su kitais skaitytojais. Valentina patenkinta, kad šį kartą į Palangą drauge su ja galėjo vykti jos anūkė Ieva bei pastarosios draugė Monika.

Būdami Palangoje išvykos dalyviai grožėjosi pastaraisiais metais išpuoselėtu kurortu, vakarus praleido laukdami ant jūros tilto saulėlydžio, o grįžo į Kupiškį vos švintant liepos 1-ajai.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video