2024/05/06

Išgirdę greitosios sirenas dar randa laiko svarstyti

Nuo birželio 1 d. iki liepos 1 d. šalyje vykdoma saugaus eismo akcija “Švyturėliai„. Kaip informavo eismo priežiūros poskyrio viršininkas Vytautas Stančikas, jos pobūdis yra prevencinis, policijos pareigūnai siekia pamokyti ir priminti kelių eismo taisykles (KET), o ne taikyti administracinio poveikio priemones.

Akcijos metu vykdomi reidai, per kuriuos nustatomi vairuotojai bei kiti eismo dalyviai, nepraleidžiantys transporto priemonių su įjungtais švyturėliais ir specialiais garso signalais.

Sugaišta kelyje

Akcija paskelbta todėl, kad tiek šalyje, tiek mūsų rajone yra daug specialiųjų automobilių (policijos, greitosios pagalbos, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos) vairuotojų nusiskundimų. Skubėdami į eismo įvykio vietas, gaisrus jie, net įsijungę švyturėlius bei garso signalą, sugaišta nemažai brangaus laiko dėl kitų eismo dalyvių kaltės. Neretai vairuotojai ir eismo dalyviai nepraleidžia ar kitaip trukdo operatyviai nuvykti į iškvietimo vietą.

V. Stančikas priminė, kad specialių automobilių vairuotojai turi itin griežtai laikytis KET jiems keliamų reikalavimų. Tokie vairuotojai kasmet egzaminuojami.

Patikrino reakciją

Praėjusį antradienį į vieną iš šios akcijos reidų Eismo priežiūros poskyrio pareigūnai pasikvietė “Kupiškėnų minčių„ korespondentę. Du naujieji policijos automobiliai, vairuojami vyriausiojo patrulio Egidijaus Andriulionio bei patrulio Irmanto Gudo, stebėjo, kaip miesto gatvėse eismo dalyviai reaguoja į PASP centro greitosios pagalbos automobilio kauksmą bei švyturėlių signalus.

Pėstieji, matyt, sunerimę kam nutiko nelaimė, stabtelėdavo ir, kol pralėkdavo Roberto Jakubino vairuojamas medikų automobilis, nedrįso žengti į važiuojamąją dalį.

Tačiau ratuoti eismo dalyviai (nors tuo metu jų nebuvo labai gausu) nepademonstravo aukštos elgesio kelyje kultūros bei taisyklių išmanymo. Visa laimė, kad greitoji iš tiesų neskubėjo gelbėti kažkieno gyvybės, o vairuotojams netaikytos nemažos administracinės baudos.

Nepraleido “švyturėlių„

Ties autobusų stotimi sulaikyta kupiškietė Audronė Vareikienė teisinosi jau ketinusi stabdyti ir sukti į šalikelę. Tačiau kol moteris mąstė, akcijoje dalyvavęs greitosios pagalbos automobilis turėjo kurį laiką neskubėdamas sekti jai iš paskos. Septynerius metus vairuojančiai A. Vareikienei buvo priminta, jog išgirdus specialaus automobilio garso signalus bei išvydus švyturėlius, privalu nedelsiant pasitraukti į šalikelę ir sustoti, kad jis netrukdomas galėtų pravažiuoti. Už šių taisyklių pažeidimą gresia 200-400 Lt bauda ir 8 baudos balai.

Vytauto g. šie reikalavimai (bei būtinybė važiuojant užsisegti saugos diržą) priminti miestelėnui Zigmui Paulauskui, kuris su pareigūnų nuomone nesutiko. Jis teisinosi bandęs pasitraukti iš važiuojamosios dalies – automobilio galą įkišęs į kiemą. Vis dėlto šis manevras greitosios pagalbos mašiną privertė stabdyti.

Pagrindine miesto gatve važiavę kai kurie vairuotojai, net ir užnugaryje mirgant švyturėliams, jautėsi svarbiausiais eismo dalyviais. Skubų iškvietimą imituojančio automobilio nepraleido vos prieš penkis mėnesius teises įgijęs Saulius iš Molėtų. Pirmą kartą Kupiškyje viešintis jaunuolis šį dokumentą jau prarado už vairavimą išgėrus. Jaunuoliui buvo priminta, kad tiek didžiuosiuose miestuose, tiek Kupiškyje, privalu praleisti specialiuosius automobilius su skiriamaisiais signalais.

Pareigūno mostas krivule išgąsdino ir baudos balų dar neturinti Joną Dyrą. Akcija “Švyturėlis„ jam buvo puiki proga prisiminti KET reikalavimus.

Kad tai įspėjamoji akcija, o ne baudžiamasis reidas, apsidžiaugė ir Jonas Povilauskas. Jis teisinosi stebėjęs atlekiantį greitosios pagalbos automobilį ir neskubėdamas važiavo antru bėgiu. Pareigūnas E. Andriulionis priminė, kad šiuo atveju svarbu ne perjunginėti bėgius, o sustoti.

Pamokyti devyni

Per šios akcijos valandą mieste sustabdyti 9 nedėmesingi vairuotojai, jiems priminti kelių eismo taisyklių reikalavimai, paaiškinta, kokios nuobaudos grėstų, jei tai nebūtų mokomoji akcija.

Džiugu ir pagirtina, kad tądien per palyginti neilgą reido laikotarpį atsirado keletas drausmingų eismo dalyvių, kurie nedelsdami sustojo kelkraštyje.

——-
Autorius: Gaila Matulytė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video