2024/05/06

Formuojamos naujos bitininkų bendravimo tradicijos

Vieniems iš kitų išgauti kuo daugiau bitininkavimo paslapčių, pasidalyti patirtimi, labiau bičiuliautis, tobulintis – tokie pagrindiniai daugelio Kupiškio r. bitininkų draugijos narių ir jų susitikimų tikslai. Praėjusį šeštadienį rajono bitininkai „dūzgė“ ne tik Savivaldybės Žemės ūkio skyriaus salėje, kur paprastai keletą kartų per metus vyksta jų susirinkimai.

Juozas Žeimantas, bičiulių, susispietusių Kupiškio r. bitininkų draugijoje, pirmininkas, susirinkusiems bičių šeimininkams pagal paramos sektoriaus programą išdalijo bitėms skirtus vaistus ir skruzdžių rūgšties paketus, padedančius kovoti su varoatoze. Prie Žemės ūkio skyriaus pastato stovėjusiame mikroautobuse bitininkai galėjo įsigyti įvairios talpos kibirėlių, indelių medui. Pranciškus Karosas, svečias iš Kauno, tituluotas praėjusių metų geriausiu Lietuvos, 1996 m. Kauno apskrities bitininku, buvęs Kauno kolegijos bitininkystės vyr. dėstytojas, atvežė karnikos veislės bičių motinėlių. Norinčiųjų jų įsigyti buvo tiek, jog visiems net neužteko. Daugiau bičių motinėlių P. Karosas pažadėjo atsiųsti šią savaitę.

J. Žeimantas susirinkusiuosius informavo, jog nuo ateinančio šeštadienio be bityno paso turguje prekiauti medumi nebus leidžiama. Bitininkų nepasitenkinimą sukėlė faktas, jog, norint susitvarkyti šį formalumą, teks keliauti į Panevėžį.

Popiet, po susirinkimo, bitininkai persikėlė į Noriūnus, Arvydo ir Valdos Bajorų, praėjusiais metais renkant geriausius bitininkus pelniusių antrąją vietą, sodybą. Čia vyko praktinis užsiėmimas–seminaras. Lektorius P. Karosas pažįstamas daugeliui seminaro dalyvių, besidominčių bitininkyste. 2003 m. jo vestus savaitinius kursus išklausė ir bitininko kvalifikacijos pažymėjimus gavo 47 bičiuliai. Be to, ir P. Karosui Kupiškis nėra svetimas. Šis kraštas – jo močiutės gimtinė, lektoriui gerai žinomos Adomynės, Šimonių vietos.

Mūsų rajone toks praėjusį šeštadienį surengtas praktinio pobūdžio užsiėmimas bitininkams – pirmasis. Bičiulis P. Karosas susirinkusiuosius mokė perskirti bičių šeimą avilyje, kalbėjo apie spietimąsi, antskrydį, kitais aktualiais klausimais, A. Bajoro avilyje demonstravo bičių šeimos dalijimą, rodė, kaip sugauti, pakeisti bičių motinėlę ir pan. Sodybos šeimininko bityną jis apibūdino kaip tvarkingą, pavyzdingą, tik pastebėjo, jog bičių vienoje vietoje kiek per daug. Pasak P. Karoso, 1 ha žydinčio ploto turėtų būti 2 bičių šeimos. Lektorius negailėjo gerų žodžių lietuviškam medui. Jis, pasak P. Karoso, labai kokybiškas. “Kaip nėra geriausio sportininko, taip nėra ir geriausio bitininko – kiekvienas savo sąlygomis yra geras. Medus saldus, o bitininko prakaitas sūrus„, – teigė P. Karosas.

“Nors kiekvienas, prižiūrintis bites, žino ir moka su jomis elgtis, tačiau specialisto patarimai visada reikalingi„, – paklaustas apie seminaro naudą sakė J. Žeimantas. Ir šiemet numatoma rengti geriausio bitininko konkursą. Seminaras Bajorų sodyboje – tuo pačiu ir jų apie 50 šeimų bityno apžiūra bei įvertinimas. „Šią dieną planavome nuo vasario mėnesio. Buvo numatyta bitininkams pagal kompensavimo programą išdalyti vaistus, o prie to paties surengti ir praktinį seminarą. Jį, pagal paruoštą projektą, finansuoja Savivaldybė. Šiam renginiui ir rugpjūtį vyksiančiai respublikinei bitininkų šventei skirta 600 Lt“, – sakė J. Žeimantas.

Seminaro dalyviai nepraleido progos pasigrožėti ir iki smulkmenų išpuoselėta, jaukia Bajorų sodyba.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video