2024/05/06

Sulaukėme pirmosios Bronės Valinskaitės knygelės

Ištikima mūsų laikraščio bičiulė bakšėnietė Bronė Valinskaitė, kurios eilės bemaž kiekvieną šeštadienį jau visas trisdešimtmetis pasiekia skaitytojus, šeštadienį jaukiame draugų, giminaičių, jos kūrybos gerbėjų būryje minėjo trigubą šventę. Kupiškio viešojoje bibliotekoje pristatytas pirmasis rinkinys kūrėjos gyvenime – dar spaustuvės dažais kvepianti poezijos knyga “Vakarėjantis laikas„, atidaryta antroji dailės darbų paroda. Susirinkusieji poetę sveikino ir su pirmu brandžiu jubiliejumi.

Pati autorė sakė nesitikėjusi, jog kada nors išleis knygelę. Apie savo kūrybą ji kalbėjo labai kukliai. Anot poetės, norint gerai parašyti, reikia ir išsilavinimo, ir platesnio akiračio. Tačiau B. Valinskaitės kūryboje, kaip knygos įžangoje rašo žurnalistė Eleonora Vaičeliūnienė, labai daug tik jos kasdieninei aplinkai būdingų ypatumų, jos sergstimos artumo su mama šilumos. Poetė veda per savosios pajautos lauką, kantriai mokydama jį pažinti per būties suvokimą, meilės kuždesį, gamtos spalvų grožį ir jos gyvasties įvairovę. Knygą sudaro trys dalys: “Laikas per būtį„, “Laikas per meilę„, “Laikas per žemę„. “Dirbau nesaugodama savo eilių. Kai Biržuose literatai dovanojo knygutę, tada rašydavau į ją, o taip ant įvairių lapelių. Prie parašyto eilėraščio niekada negrįžtu. Rašyti skatina kažkas iš vidaus. Daugelis sako, jog mano eilėraščiai liūdnoki, bet aš taip nemanau. Paskutinieji posmai šviesesnių spalvų. Aš stengiausi, todėl galvoju, kad jie blogesni, – itin kritiškai savo kūrybą vertino pati autorė. – Viduje aš ne tokia.„

Renginyje skambėjo naujausios B. Valinskaitės eilės, jas lydėjo Kupiškio muzikos mokyklos mokytojų atliekamos muzikos akordai, senjorų sportinių šokių klubo “Amrita„ atstovų šokis. B. Valinskaitės poeziją puikiai iliustravo jos pačios dailės darbai, kuriuose kartojasi gervių, gulbių, plunksnų, viską galinčių rankų motyvai. Kiekvieną paveikslą papildo posmas.

Pirmąjį eilėraščių rinkinį pristačiusią jubiliatę sveikino giminaičiai, literatų klubo “Lėvens balsai„ nariai, draugai, vieni iš leidinio leidybos iniciatorių ir rėmėjų UAB „Kupiškėnų mintys“, Seimo nario Vytauto Galvono sveikinimus perdavė jo padėjėja Danutė Petrušauskienė.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video