2024/05/07

Alizaviečiai noriai tikrinosi mobilioje ambulatorijoje

Praėjusį šeštadienį į Alizavą užsuko Pasvalio ligoninės mobiliosios ambulatorijos autobusas ir gydytojų brigada: chirurgas, Pasvalio ligoninės vyriausiasis gydytojas Rolandas Rastauskas, akių gydytoja docentė Genovaitė Jusaitienė, echoskopuotoja Rima Gailiūnienė, akušeris ginekologas Seimo narys Antanas Matulas bei kiekvienam gydytojui talkinančios medicinos seserys (slaugytojos). Prie pasvaliečių medikų tądien prisijungė ir bendrosios praktikos (šeimos) gydytoja, Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorė Dovilė Kulbokienė.

Šios akcijos iniciatoriai – mūsų rajono Tarybos Tėvynės sąjungos frakcija Pasvalio medikams padengė transporto, darbo užmokesčio ir kitas išlaidas.


Susidomėję ambulatorija ant ratų alizaviečiai prie mokyklos būriavosi nuo pat ryto. Pasak Alizavos bendruomenės slaugytojų Vidos Bogužienės ir Dalios Čiomanienės, paskelbus apie medikų vizitą, jau pirmąją dieną užsiregistravo 50 žmonių – tiek, kiek paprastai per dieną priima mobilioji ambulatorija. Tačiau buvo nuspręsta, jog reikėtų į sąrašus įtraukti ir kitus, norinčius medikų konsultacijų. Iš viso tokių, ne tik iš Alizavos, bet ir iš Kalnagalių, Patrakės ir kitų artimesnių kaimų, atsirado 86.

Vienas iš šios akcijos iniciatorių Vytautas Mockus kalbėjo, jog svarbiausias jų tikslas išsiaiškinti, ar tokios paslaugos reiktų mūsų rajono gyventojams, ar jie apskritai yra linkę profilaktiškai tikrintis savo sveikatą.

Užkalbintas būrelis moterų, laukiantis akių gydytojos konsultacijos, vienu balsu tvirtino, kad būtų gerai, jog nors kartą per pusmetį tokia gydytojų brigada atvažiuotų. Vien dėl senyvo amžiaus žmonių, kuriems nukakti į Kupiškį pas medikus yra gana sudėtinga. Taip pat moterys labai džiaugėsi, kad ši akcija neaplenkė Alizavos, nes yra ne vienas kartus pavyzdys, kai jų kaimas lieka nuošalėje – netvarkomas vandentiekis, nes jo projektą atidavė Palėvenėlei, asfalto atkarpos taip pat teko ilgokai palaukti.

A. Matulas sakė, kad į Pasvalio rajono atokesnius kaimus mobili medikų brigada vyksta jau penkti metai. Kai gavo iš rėmėjų norvegų autobusą, prieš dvejus metus įsirengė šią ambulatoriją ant ratų. Mobilios ambulatorijos tikslas padėti šeimos gydytojui diagnozuoti ligą. A. Matulas teigė, kad jų paslauga gyvuos tol, kol Lietuvoje bus prastų kelių, kol atokiuose kaimuose, kur maršrutinis autobusas retai užsuka, gyvens žmonių, pagaliau, kol pasikeis pačių žmonių mąstymas ir jie ims patys labiau rūpintis savo sveikata. O Kupiškio rajone jie lankosi pirmą ir paskutinį kartą (prikalbinti partijos kolegų), kadangi visų pirma nori padėti savo rajono žmonėms.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video