2024/05/07

Sraigių rinkėjams nepalankus metas

Gegužės mėnesį vykdant bendrą policijos departamento, miškų urėdijos ir aplinkos apsaugos agentūros projektą, Kupiškio rajone buvo nustatyti trys nelegalūs sraigių supirkimo punktai.

Kaip informavo pažeidimus užfiksavęs gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresnysis valstybinis inspektorius Gaudentas Baikauskas, Rudilių k. gyventoja Egidija Klebonienė nubausta 100 Lt bauda. Neleistinai sraiges supirkinėjo ir tokią pat baudą sumokėjo Laima Valaitienė iš Bakšėnų. Sulaikytas vienas mobilus supirkimo punktas: 150 Lt nubaustas rokiškėnas Edvardas Garbonis, pareigūnams pateikęs nepatvirtintas leidimų kopijas.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūra taip pat tikrina sraigių supirktuves. Žiūrima, ar superkama produkcija atitinka apimties reikalavimus, ar tvarkingai pildomi žurnalai, ar neviršijamos kvotos. Kaip teigė inspektorė Kotryna Urbonaitė, iš 22 rajone registruotų punktų aplankyta daugiau nei pusė. Nustatyti du pažeidimai Skapiškyje ir Šimonyse. Viena supirktuvė pradėjo dirbti be leidimo, kita supirko mažesnes nei leistina (iki 3 cm) sraiges.

Pasak pareigūnės, mūsų rajone šiuos gyvūnus iš supirkinėtojų surenka trys uždarosios akcinės bendrovės: “Camargo„, “Arčia„ ir “Gudukas„.

Deja, šiam verslui mūsų krašte sąlygos šiemet nėra palankios. Vien Kupiškio mieste vynuoginių sraigių rinkėjų laukia keli punktai. “Šiemet nėra sraigių, – teigė moteris sutikta antrus metus Povilo Matulionio g. veikiančioje Vidmanto Jankausko supirktuvėje, – ilgai tęsėsi šalnos, dabar labai šilta, tad pas mus užsuka vos vienas kitas žmogus„. Po keletą kilogramų šių gyvūnų dažniausiai atneša nedirbantys asmenys, kuriems papildomas litas reikalingas alui ar cigaretėms. Vaikai, pasirodo, retai renka sraiges, o ir šios dažniausiai būna pernelyg smulkios. Supirkimo punkto klestėjimui trukdo ne vien gausiai užlietos aplinkinės pievos, bet ir nelegalūs supirkėjai, važinėjantys į kaimus ar sodybas pamiškėse. Tiesa, V. Jankausko garaže jau buvo prikrauta daugybė dėžių su knibždančiais gyviais, laukiančiais UAB “Ančia„ supirkėjų.

Kur kas daugiau optimizmo suradome apie 10 metų sraiges superkančios Alfonsos Ramanauskienės namuose Dolomitų gatvėje. Jos vyras Aloyzas sakė, kad šis užsiėmimas jų šeimai yra papildomas pajamų šaltinis. Deja, jau praėjo tie laikai, kai nuo 5 val. ryto atsidarančią vieną pirmųjų mieste supirktuvę užplūsdavo žmonių eilės. Tačiau sraigių čia pristatoma kasdien. Dažniausiai tiekėjai atvyksta iš rajono. Pavyzdžiui, virbališkietė Angelė Pempienė jų pristato po kelis maišus, vienąsyk – net iki 70 kg. O tas, kurios atsisijoja dėl mažo skersmens, ji vėl išsiveža veisti į savo valdas.

Dabar kilogramas šių gyvūnų kainuoja vidutiniškai 70 ct. Kiek didesnė kaina būna sezono pradžioje nuo gegužės 1 d. Iki liepos 1-osios kaina dar nukrenta, o vėliau vynuoginės sraigės paliekamos ramybėje.

A. Ramanauskas teigė nežinąs, kur iškeliauja kupiškėnų surinkta produkcija. Vilniečių UAB “Gudukas„ pirminį sraigių apdorojimą atlieka Lietuvoje, o vėliau eksportuoja. Pašnekovas prisiminė vienąkart gavęs valgymui paruoštų šaldytų sraigių, tačiau lietuvio skrandžiui neįprasto delikateso degustuoti taip ir neišdrįso.

——-
Autorius:

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video