2024/05/07

Ligonių kasų pinigus Taryba skirsto lengva ranka

Praėjusią savaitę Kupiškio ligoninės vyriausiajam gydytojui ir pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorei nuo šių metų gegužės 1 d. nustatė 29,5 bazinių mėnesinių algų dydžio tarnybinį atlyginimą. Tokį sprendimą šių rajono gydymo įstaigų steigėja rajono Savivaldybės taryba priėmė atsižvelgusi į Panevėžio teritorinės ligonių kasos atsiųstą raštą.

Toks sprendimas sukėlė diskusijų.


Balsavo ne visi

Tarybos narė Milda Narmontienė prašė atkreipti dėmesį į tai, jog atlyginimai gydymo įstaigų vadovams didinami ne iš biudžeto, bet iš teritorinių ligonių kasų lėšų, tai yra iš pačių įstaigų uždirbtų pinigų. Politikės nuomone, būtų buvę gražu prieš priimant šį sprendimą atsiklausti ir medikų kolektyvų nuomonės. Ji pasiūlė vadovams didinti atlyginimus tiek, kiek darbo užmokestis didėja jų vadovaujamų kolektyvų medikams. Toks sprendimas būtų pats teisingiausias.

Ligoninės vyr. gydytojas Povilas Rimkus paaiškino, kad jo vadovaujamoje gydymo įstaigoje medikų atlyginimai didėja 15-20 proc. Juos keliant buvo atsižvelgta į padalinių darbo intensyvumą. Vidutiniškai gydytojai gaus maždaug dviem šimtais litų, slaugytojos – šimtu litų didesnius darbo užmokesčius.

Medikų atlyginimai didinami pabranginus gydymo paslaugas.

Tarybos sveikatos komiteto pirmininkas Albinas Vaižmužis sakė, kad girdėjęs, jog kai kurie medikai nepatenkinti, jog jų vadovams žymiai daugiau keliamas atlyginimas nei jiems. Tačiau manąs, jog vadovai turėtų gauti daugiau. Anot jo, ligoninei jau pusmetį vadovaujant P. Rimkui reikalai sparčiai gerėja. Vyr. gydytojas ieško naujovių, investicijų, dengiamos skolos. Šioje įstaigoje anksčiau algos vėluodavo 3 mėnesius. Šiuo metu – apie pusę mėnesio. Ligoninės vykdyta kupiškėnų apklausa atskleidė, jog daugiau nusiskundimų ir kritikos iš rajono gyventojų sulaukė poliklinika. Reikėtų P. Rimkui ir pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorei Dovilei Kulbokienei kartu susėsti ir aptarti reikalus.

Tarybos narys konservatorius Vytautas Mockus sakė, jog džiaugiasi abiem vadovais, bet realiai nemato, kad būtų sprendžiama gydytojų stygiaus problema. Be to, juk numatyta algas didinti gydytojams ir slaugytojams – administracija nepatenka į tą skaičių.

Nenorėdama įžeisti svarbių asmenų, tačiau nematydama kompleksiško problemos sprendimo, jų frakcija nedalyvavo balsavime dėl atlyginimo padidinimo rajono gydymo įstaigų vadovams.

Nepamatuotas sprendimas

Paprašyta pakomentuoti, kokios medikų nuotaikos po sprendimo atidėti jų planuotą streiką ir nesulaukus žadėto algų padidinimo, kaip vertina algų didinimą rajono gydymo įstaigų vadovams, Gydytojų sąjungos Kupiškio skyriaus koordinatorė Vida Pranckūnienė sakė, jog iš savo kolegų negirdėjusi apie ketinimus išstoti iš šios sąjungos. Ši organizacija yra veikli. Bandoma tartis su Seimu, su Vyriausybe, kad būtų sprendžiamos medikams aktualios problemos. Kas gali daugiau juos užtarti, jei ne Gydytojų sąjunga. Juk dabartinis atlyginimų kėlimas yra taip pat šios organizacijos inicijuotas. Už streiką vidutiniškai pasisakė per 70 proc. rajonuose dirbančių medikų, o stambiųjų ligoninių šis procentas buvo mažesnis, nors ir pakankamas, kad tai akcijai būtų pritarta. Pastarosiose gydymo įstaigose medikai jautė didelį vadovų, nepritariančių streikui, spaudimą. Tačiau susitarus streiką atidėti visgi išlošė būtent stambieji gydymo centrai, kuriems leista iki 50 proc. padidinti darbo užmokestį. Tuo tarpu mūsų rajono pirminės asmens sveikatos priežiūros centro gydytojų ir slaugytojų atlyginimai didėja nuo 8 iki 12 proc., o ligoninėje vidutiniškai apie 18 proc.

Vertindama rajono Tarybos sprendimą dėl ligoninės vyr. gydytojo ir pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorės atlyginimo, V. Pranckūnienė sakė, jog tai nelabai pamatuotas žingsnis, ypač tokiu metu, kai daugelyje medicinos įstaigų tvyro įtampa dėl didelio darbo krūvio ir menko atlygio. Kiek keliamos algos darbuotojams, tiek jos turi didėti ir vadovams, nes jie vis tiek gauna daugiau. Niekas nesako, jog vadovai turėtų gauti mažiau, bet ne dvigubai ar trigubai. Savivaldybės taryba per lengvai, lyg savo, skirsto Ligonių kasų pinigus. Be to, nereikėtų užmiršti, kad medikų atlyginimų didinimo klausimą iškėlė ir dėl to kovojo Gydytojų sąjunga. Rajono gydymo įstaigų steigėja Savivaldybė taryba nesiskaito su rajono medikais. Priimdama sprendimą didinti algas tų įstaigų vadovams, neatsiklausė nei kolektyvų, nei Gydytojų sąjungos Kupiškio skyriaus atstovų nuomonės. Ateityje šios sąjungos atstovai ketina kalbėtis su steigėju jiems opiais klausimais.

Kokia kryptimi dirbs Gydytojų sąjunga toliau, V. Pranckūnienė pažadėjo pasidalyti mintimis grįžusi iš rytoj vyksiančio šios organizacijos Tarybos posėdžio.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video