2024/05/19

Vaiduokliu virstančiame darželyje šarvojama nebus

Susitikus vyresnio amžiaus noriūniečius, vienas per kitą pasigirsta nusiskundimai vietos valdžia. “Seniūnas nusigręžė nuo senų žmonių„, – nusiminę porino vietos gyventojai ir rankos mostu parodė tuščią, išdaužytais langais buvusio vaikų lopšelio- darželio pastatą.

Piktina tuščios patalpos

Nepraėjo nė dvi savaitės, kai “Mintyse„ rašėme apie pageidavimą įrengti šarvojimo salę (pavyzdžiui, individualios R. Dyros įmonės filialą), tačiau žmonės vis laukia šios problemos sprendimo. “Aišku, seniūnas tikina, kad paprasta nuvažiuoti iki Kupiškio laidojimo namų, tam skiriamas autobusas ir pan. Tačiau pagyvenusiam žmogui, susietam su ūkiu, nelengva priderinti laiką. O čia galėtume savo krašto žmogaus gedėti ilgiau nei valandą ir kada patiems patogu ateiti iki buvusio darželio,„ – savo tiesą dėstė noriūniečiai, primindami, kad šiame miestelyje gyvena palyginti nemažai žmonių.

Be to, jie priekaištavo valdininkams, kad neleidžiama darželio patalpų naudoti susibūrimams, pavyzdžiui, susirinkti gegužinių pamaldų giedotojams. Pagalbos jiems teko prašyti Jono Černiaus pagrindinės mokyklos direktoriaus Viliaus Grigaliūno, kuris geranoriškai skyrė namų ruošos kabinetą. “Gegužę jau nereikia apšildomų patalpų, – kalbėjo noriūniečiai, – tik susineštume suolus, įsirengtume altorėlį ir pabūtume erdvesnėse patalpose. Juo labiau kad į “mojavas„ kartais susirenka arti 50 žmonių„.

Kiek gali kartoti?

Noriūnų seniūnas Audronijus Zulonas sakė jau kurį laiką negirdėjęs gyventojų nusiskundimų dėl to, kad miestelyje nėra šarvojimo salės. Jis tik galėjo pakartoti anksčiau pateiktą atsakymą, jog esminė problema – mažas laidotuvių skaičius (iki 4 šarvojimų per metus), kuris nepriviliotų jokio laidotuvių paslaugas teikiančio investuotojo.

Seniūnas teigė ne kartą kalbėjęs ir su Ričardu Dyra, iš kurio taip pat negirdėjo, jog Kupiškyje šarvojamų noriūniečių giminaičiai reikštų nepasitenkinimą.

Lyg mirties taške

Kalbant apie tuščias, iškultais langais buvusio darželio patalpas, neįmanoma neapgailestauti. Pasak A. Zulono, anksčiau pagal suprojektavimą šis pastatas pateko į geriausiųjų Respublikoje ketvertuką. Deja, prieš dešimtmetį praleista proga į jį iš Subačiaus atkelti senelių namus. Per pastaruosius keletą metų iš darželio į buvusį Noriūnų dvarą “pabėgo„ kultūros centro darbuotojai, seniūnijos patalpose prisiglaudė biblioteka, o vaikų muzikos kolektyvas “Dagiliukas„ perkeltas į mokyklą. Seniūnas taip pat gynėsi, kad kas nors iš gyventojų būtų kreipęsis dėl giesmių vakarų. “Jei žmonės pageidautų patalpų, galbūt jų ieškotume dvare„, – kalbėjo A. Zulonas.

Šiuo metu rengiamasi turtą vertinti ir numatoma pastatą privatizuoti. Tačiau vargu ar šiais metais bus sulaukta naujų savininkų.

Investicijos nepasiteisintų

Verslininkui R. Dyrai Noriūnų darželio patalpos taip pat neatrodo viliojančios. “Versle reikia skaičiuoti pinigus, – teigė labdarauti neketinantis įmonės savininkas, – užtenka pažiūrėti į ankstesnių metų statistiką: vos keli šarvojimai per metus, o už elektrą, varvantį stogą bei kitus įrenginius tenka mokėti. Velionių artimieji vainikų ar žvakių vis viena vyksta į Kupiškį„. Pašnekovas priminė Subačiaus pavyzdį: gerokai daugiau gyventojų turinčiame miestelyje šarvojimo salė nedažnai būna užimta.

Šarvosime europietiškai

Kitas laidojimo paslaugų tiekėjų rūpestis – naujos Europos Sąjungos direktyvos. Pagal naujus standartus, apie 25 tūkst. gyventojų rajoną turėtų aptarnauti viena šarvojimo salė. Jai įrengti taip pat keliami dideli reikalavimai: kondicionavimo, oro filtrų, šaldytuvų, transportavimo ir kt. Vargu ar kurios patalpos kaimuose atitiks sanitarines normas. Specifinės paskirties pastatai negali būti universalūs. “Jei iš vakaro gedima mirusiojo, tikriausiai ne kiekvienam būtų malonu rytojaus dieną tose pat patalpose rengti banketą ar pasilinksminimus,„ – samprotavo R. Dyra.

Keturioms laidotuvių paslaugas teikiančioms miesto įmonėms, anot verslininko, nėra lengva konkuruoti, todėl kiekviena taiko tam tikras lengvatas: kai kurios rajone karstus pristato nemokamai, parūpina duobkasius, transportą. R. Dyra sakė, kad netekties prispausti rajono gyventojai jam nėra išreiškę priekaištų.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video