2024/05/19

Už aistrą automobiliams – nugalėtojų pakyla

Maloniai šviečiant gegužės vidurio saulei, praėjusį sekmadienį ekstremalaus automobilių sporto mėgėjai traukė į Uoginių trasą, kur vyko antrasis respublikinis „bulių“ kautynių ir autokroso etapas. Apie 5000 žiūrovų pritraukęs renginys pasižymėjo ne tik dalyvių gausa, bet ir saugumu: žiūrovus nuo pavojingos trasos pirmą kartą atskyrė metalo tinklo juosta. “Buliams„ varžybos baigėsi be didelių nesklandumų (pernai vienas automobilis įlėkė į kūdrą), neskaitant to, kad buvo užkliudyta tvenkinio užtvara ir aplietas trasos ruožas. Žiūrovams toks reginys buvo tik dar malonesnis.

Nenusileidžia suaugusiems

Bulių kautynių ir autokroso sezonas prasidėjo Biržų žiemos šventėje vasario pabaigoje. Šiais metais ten suaugusiųjų grupėje varžėsi jaunieji kupiškėnai: penkiolikmetis Simonas Kazbaras bei trylikametis Dalius Valiukas. Simonas iškovojo pirmąją vietą, o Dalius liko trečias.

Kovo 20-ąją Kupiškio žiemos šventėje šiems vaikinams kiek pritrūko sėkmės: S. Kazbaras užėmė trečiąją vietą, o D. Valiukas į prizininkų trejetuką nepateko.

Gegužės 1 d. Ignalinoje Lietuvos ekstremalaus sporto asociacija surengė respublikinį „bulių“ kautynių etapą, kuriame dalyvavo ir bulių kautynių meistrai iš Kupiškio. Audrius Stanis pelnė šio etapo nugalėtojo vardą, Alvydas Januška liko šeštoje vietoje, o Žilvinas Vareika nebaigė varžybų dėl automobilio gedimo. Tuo pačiu vykusiame autokrose tarp 22 ekipažų važiavo trys kupiškėnų automobiliai ir, tarsi atstovų iš kitų rajonų nė nebūtų buvę, tarpusavy pasidalijo prizines vietas: Artūras Stanys buvo pirmas, jam kiek nusileido S. Kazbaras, o D. Valiukas liko trečias.

Pirmieji – vietos lenktynininkai

Gegužės 15 d. į Uoginių trasą “bulius„ ir greičio mėgėjus sukvietė kupiškėnai. Trasoje išsirikiavo 24 bolidai iš Kupiškio, Joniškio, Šiaulių, Radviliškio, Rokiškio, Tauragės, Plungės, Biržų bei Panevėžio. Po trijų 10 min. trukmės važiavimų paaiškėjo nugalėtojai. Pirmas buvo A. Stanis, antras – joniškietis Artūras Rutkus, o trečią vietą užėmė kupiškėnas A. Januška.

Autokroso rungtyje varžėsi 18 automobilių ir trys lengvi bei greiti bagiai. Trijuose važiavimuose nepralenkiamas buvo penkiolikmetis S. Kazbaras, antrąją vietą iškovojo Dalius Draugelis iš Panevėžio, o trečias liko biržietis Viktoras Vadopolas.

Išlepinti pergalių

Kaip pasakojo visureigių klubo “35 coliai„ vadovas Naglis Čepelis, automobilininkai metus pradėjo nuo varžybų su sniegu ir ledais. Kovo 19 d., kai termometras rodė –10 laipsnių, Mickūnų apylinkėse, Vilniaus r., vyko Vilniaus visureigių klubo organizuotos varžybos “4WD Pavasaris 2005„. Lietuvos visureigių sporto čempionato I etape TR-2 automobilių kategorijoje su NISSAN PATROL dalyvavo ir kupiškėnai Alvianas Murnikovas (vairuotojas) bei N. Čepelis (navigatorius). Jie iškovojo pirmąją vietą.

Antrasis etapas balandžio 9 d. vyko Tauragėje. Kupiškėnams TR-3 klasėje atstovavo Linas Kazbaras ir Darius Didžiulis, kurie vėl buvo pirmieji. Ž. Vareika ir N. Čepelis dėl neišbandyto automobilio gedimo nebaigė varžybų ir liko penkti.

Balandžio 23 d. trys kupiškėnų ekipažai vyko į Alytų, “Dzūkijos žemė ‘05„ šventę. TR-3 kategorijoje dalyvavo anksčiau minėti adrenalino fanatikai. N. Čepelis su Ž. Vareika nežymiai nusileido nugalėtojams ir liko antri, o L. Kazbaras ir D. Didžiulis užėmė ketvirtą vietą. Tarp prizininkų nepateko TR-2 kategorijoje varžęsi NISSAN PATROL vairuotojas A. Murnikovas ir navigatorius Irmantas Palileika.

Gegužės 6-8 dienomis Kauno Rotušės aikštėje prasidėjo Lietuvos visureigių čempionato IV etapas, kuris sutapo su Baltijos taurės pirmuoju etapu. Trasa tęsėsi per Kauno, Jonavos ir Kaišiadorių r. miškuose. Tarptautinėse varžybose dalyvavo 26 ekipažai iš Latvijos, du iš Estijos ir 11 iš Lietuvos, tarp kurių lenktyniavo ir trys kupiškėnų visureigiai. Lietuvos įskaitoje labiausiai pasisekė mūsiškiams Ž. Vareikai ir N. Čepeliui, kurie tapo varžybų nugalėtojais. Baltijos įskaitoje jiems teko ketvirta vieta. Tos pačios TR-3 kategorijos Lietuvos įskaitoje L. Kazbaras ir D. Didžiulis buvo ketvirti, o TR-2 kategorijoje A. Murnikovas bei I. Palileika užėmė trečią vietą.

Artimiausios visureigių varžybos, kurioms ruošiasi kupiškėnai, vyks gegužės 21 d. Gariūnų karjero trasoje, o liepos 2-3 d. numatytas respublikinis turas Kupiškyje.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video