2024/05/19

Patyčios mokykloje – nematoma epidemija

“Tyliau, gaidy, čia seminaras vyksta! Nemoki skaityt, kas ant durų parašyta?„ – pasigirdo budinčiojo replika kitam moksleiviui. Toks bendravimas tarp paauglių jau tampa norma. Nenorintys su tuo susitaikyti pedagogai praėjusį penktadienį rinkosi į Povilo Matulionio vidurinės mokyklos skaityklą, kur vyko Vaikų linijos rengiamas seminaras “Patyčių ir priekabiavimo prevencija mokykloje„. Šešių valandų trukmės paskaitose, kurias skaitė psichologas, Vilniaus vaikų linijos vadovas Robertas Povilaitis, dalyvavo 25 šešių rajono mokyklų mokytojai, socialinės pedagogės, psichologinės tarnybos darbuotojos.

Didelio mokyklų bendruomenių bei visuomenės susidomėjimo pernai sulaukę kampanijos “Nustok tyčiotis„ seminarai (jų buvo 20) šiemet rengiami pakartotinai. Lektorius R. Povilaitis, pakvietęs kupiškėnus prisistatyti ir išsakyti savo lūkesčius, teigė, kad patyčių mokykloje problema Lietuvoje pasiekė itin didelį mastą ir atėjo laikas ją įvardyti bei ieškoti sprendimo būdų.

Lietuva, remiantis 2001-2002 m. Pasaulinės Sveikatos Organizacijos atliktais tarptautinių tyrimų duomenimis, tarp 35 šalių užima pirmą poziciją pagal vaikų, iš kurių tyčiojamasi, skaičių. Apie tai byloja netylantys nemokamos psichologinės pagalbos vaikams telefono linijos (numeris – 8-800-11111) skambučiai. Tačiau mūsų valstybė šiai problemai skiria gerokai mažiau lėšų (vos 10000 litų trejiems metams) nei, pavyzdžiui, narkomanijos prevencijai.

Tiesiogines (žodines, fizines) ar netiesiogines (ignoravimas) patyčias patiriantys moksleiviai susiduria su didelėmis psichologinėmis problemomis, o nedrausminami agresyviai besielgiantys vaikai virsta smurtautojais.

Kupiškio rajono pedagogai išreiškė nuomonę, jog agresijos gausu ne vien TV laidose, bet ir politiniame gyvenime, šeimose. Tėvai vis mažiau diskutuoja su atžalomis, o ugdymo įstaigose moksleiviai klaidingai suvokia demokratiją. Tyčiojimasis iš kitų tampa įpročiu, kuris suteikia pasitikėjimą savimi, atneša bendraamžių pripažinimą.

Sprendžiant šią problemą mokyklose turėtų būti parengta strategija, sukurta atsakinga už šį darbą komanda, rengiamos konferencijos, diskusijos, per klasės valandėles kartu su moksleiviais keliami klausimai, kuo kiekvienas gali prisidėti prie patyčių sumažinimo. Taip pat būtina mokykloje kurti priekabiavimui nepalankią atmosferą, daugiau dirbti individualiai su aukomis, priekabiautojais ir stebėtojais.

Seminaro dalyviams buvo išdalyti Vaikų linijos leidinukai, anketos mokykloms, parodytas filmas “Nekentėk tyloje„ apie priekabiavimą Anglijos ugdymo įstaigose.

Povilo Matulionio vidurinės mokyklos koridoriuje pakalbinti aštuntokai Donatas Mockus, Deividas Pučinskas, Justas Saladžius bei Steponas Trečiokas atvirai pripažino, kad mokykloje nuolat tyčiojamasi: moksleiviai užgaulioja vieni kitus necenzūriniais žodžiais, spjaudosi, stumdosi, pagrobia kuprines ir pan. Įprasta yra “užsisėsti„ ant silpnesnio ir jaunesnio bendraklasio. Šiemet mokykloje pasitaikė atvejis, kai, mergaitei sutrenkus stuburą, pakenkta jos sveikatai. Berniukai neneigė, kad ir patys kartais pasielgia netinkamai, o atsakomybės, jų nuomone, už šią netvarką privalėtų imtis mokytojai. “Jie turėtų per pertraukas sudrausminti agresyvius mokinius, sugriežtinti tvarką,„ – teigė pašnekovai.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video