2024/05/19

Garbingas apdovanojimas gelbėtojui – pirmasis tarnybos istorijoje

Gegužės 4-oji, šv. Florijono, ugniagesių globėjo, diena tapo įsimintina Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) ugniagesiui-gelbėtojui Rolandui Stankevičiui. Tądien Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente Vilniuje jam buvo įteiktas trečio laipsnio ordinas “Artimui pagalbon„. Kitoje medalio pusėje pažymėta, kad tai 77-asis toks apdovanojimas per visą mūsų šalies Nepriklausomybės istoriją. Tačiau tai pirmas atvejis Lietuvoje, kuomet atgaivinta skendusi mergaitė ir pirmasis ugniagesio apdovanojimas per 92-ejus Kupiškio PGT gyvavimo metus.

Ne kartą spaudoje ir per televiziją buvo minėtas R. Stankevičiaus žygdarbis. Pernai liepos 24-ąją dispečerinėje gautas medikės pranešimas apie tai, kad Visgiūnų karjere skęsta mergaitė. Gelbėtojų brigada skubiai ten nuvyko, tačiau iš vandens ištraukta penkiametė kupiškietė Viktorija Šakytė neberodė gyvybės ženklų. Ugniagesys-gelbėtojas R. Stankevičius nenuleido rankų ir ėmėsi mažylę vaduoti iš mirties. Netrukus pradėjo plakti jos širdis, atsirado pulsas.

Į gyvenimą sugrąžinta Viktorija dabar pamažu taisosi, mokosi vaikščioti, tarti žodžius.

Kupiškio PGT darbuotojas šio savo poelgio nelinkęs vadinti žygdarbiu. Tiesa, jau devintus metus čia dirbančiam panevėžiečiui anksčiau neteko tiek grumtis dėl žmogaus gyvybės. “Aš tik dirbau savo darbą, nesiekdamas jokių apdovanojimų, – kalbėjo R. Stankevičius, – atsidūriau tinkamoje vietoje tinkamu metu ir padariau viską, ką galėjau„.

Garbingą apdovanojimą ugniagesys-gelbėtojas atsiėmė dar su trimis kolegomis iš Utenos, Ukmergės bei Druskininkų. Nedažnai pasitaiko atvejų, kai apdovanojimai skiriami šias pareigas einantiems žmonėms.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video