2024/05/19

Skambios gegužinės giesmės sklinda iš mokyklos

Nuo gegužės mėnesio pradžios, kasdien, išskyrus šeštadienį ir sekmadienį, septintą valandą vakaro į Noriūnų Jono Černiaus pagrindinės mokyklos namų ruošos kabinetą renkasi gyvenvietės tikintieji. Čia vyksta gegužinės pamaldos, vadinamosios mojavos, kurioms vadovauja Aloyzas Zaborskis. Šiemet giesmėms sintezatoriumi pritaria muzikos mokytoja ir Palėvenės bažnyčios vargonininkė Onutė Vitkauskienė. Gausus būrys vyrų ir moterų iš pradžių suklaupę maldomis pagarbina Švč. Mergelę Mariją, kuriai kabinete įrengtas puošnus altorėlis. Vėliau giedama Marijos litanija ir kelios visiems žinomos giesmės: “Marija, Marija„, “Sveika Marija, Motina Dievo„ ir kt. Nors ne visi susirinkusieji turi maldaknyges, tačiau maldų ir giesmių žodžius jie puikiai prisimena iš vaikystės, nuolat juos kartodavo ir Nepriklausomybės metais.

Kaip pasakojo A. Zaborskis, gegužinių pamaldų tradicijos Europoje žinomos nuo 1840 m. Vėliau jos pasiekė ir Lietuvą. Kai popiežius šių pamaldų dalyviams suteikė visuotinius atlaidus, giesmės Marijai ėmė sklisti iš visų Lietuvos kaimų. Klėtelėse susirinkę tikintieji visą gegužės mėnesį karštai melsdavosi Dievo Motinai, o šeštadieniais po pamaldų linksmindavosi šokių vakaruose.

Jau antrus metus iki 50 (kartais ir daugiau) maldininkų renkasi Noriūnų pagrindinėje mokykloje, kurios direktoriui Viliui Grigaliūnui jie labai dėkingi už suteiktas patalpas ir supratingumą. Nors pamaldos trunka apie valandą, čia susirinkę vyresnio amžiaus žmonės pasidalija vieni su kitais savo kasdieniniais rūpesčiais bei džiugiomis naujienomis.

——-
Autorius: Gaila Matulytė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video