2024/05/19

Seniūnas nežino, kieno miške šiukšlės

Tarp medžių karaliauja vos akimis aprėpiami įvairiausių šiukšlių, atliekų kalnai, ant keliuko pridygę neseniai išpiltų “pampersų„. Žalios miškelio oazės kampas prasmegęs šiukšlėse. Toks įspūdingas vaizdelis atsiveria pravažiavus Pelyšių karjero ženklą ir į kairę sukančiu keliuku pasiekus Pelyšių miškelį. Aplinka nedžiugina nei akies, nei širdies. Iš nemažo atliekų sluoksnio matyti, jog šiukšlės čia gabenamos nuolat.

Šiukšlynu paverstas miškelio plotas ribojasi su šimonietei (pavardė redakcijai žinoma) priklausančiu plotu. Ji sakė net imtųsi iniciatyvos sutvarkyti visa tai, tačiau abejoja, ar po dienos kitos neišvys tokio paties vaizdo. Sunku suprasti miškelio aplinką teršiančius žmones, neįstengiančius šiukšlių nuvežti į už kelių kilometrų esantį seniūnijos sąvartyną.

Šimonių seniūnas Algirdas Kairys teigė, jog ši savavališka atliekų pylimo vieta Pelyšiuose žinoma jau nuo kolūkio laikų (keista, jog per tokį laikotarpį nesiimta šią problemą išgyvendinti). Šioje vietoje buvo smėlio duobė, į kurią Pelyšių kaimo žmonės pradėjo pilti šiukšles. “Buvom užvertę, kažkiek tvarkę tą plotą, bet atliekas pilti vėl pradėjo„, – sakė seniūnas. Jis negalėjo pasakyti, kam tiksliai priklauso tas lopinėlis miškelio, kuriame savavališkai pilamos atliekos. Nemažai miškelio atsiėmė savininkai, tačiau yra plotas ir valstybinio. “Miškus atsiima, o nesirūpina, kad ten nebūtų pilamos šiukšlės. Turėtų savininkas susitvarkyti„, – teigė A. Kairys. Taigi problema seniai žinoma, tačiau kas turėtų imtis ją spręsti, panašu, kad niekas nesigilino.

Anot seniūno, su šakėmis neprisaugosi, jog žmonės čia nevežtų šiukšlių. Beje, vargu ar ši priemonė padėtų. Tačiau už aplinkos teršimą nepavojingomis atliekomis pažeidėjo laukia 100-300 Lt bauda. Jei aplinkosaugininkai aptinka ir pavojingų atliekų – atseikėja 300-500 Lt baudą. Beje, skiriama ne tik bauda, bet ir išrašomas privalomas nurodymas šiukšles išvežti. Jei pažeidėjas nenustatomas, savavališką atliekų pylimo vietą sutvarkyti įpareigojamas seniūnas.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video