2024/05/19

Atvirų durų diena ligoninėje nesudomino

Praėjusį šeštadienį paskelbusi atvirų durų dieną Kupiškio ligoninė sulaukė nedaug svečių. Miestelėnų, įskaitant žiniasklaidos atstovus ir du politikus, buvo maždaug dešimt. Tačiau pasiklausyti ligoninės vyriausiojo gydytojo Povilo Rimkaus ataskaitos apie gyventojų anketavimo rezultatus, išgirsti jo nuomonę apie planuojamą medikų streiką, atlyginimus, susirinko pilna salė šios gydymo įstaigos medikų. Moteriškąją šios auditorijos dalį domino ir planuota gydytojos iš Rokiškio Vidos Prušinskienės paskaita apie kai kuriuos ginekologinius susirgimus.

Painiojo ligoninę ir polikliniką

P. Rimkus informavo, kad kartu su vietos laikraščiais buvo išplatinta 5 tūkst. anketų su klausimais apie Kupiškio ligoninės darbą. Į jas atsakė, deja, tik 120 žmonių. Daugiausia iš jų buvo vyresnio amžiaus (per 60 m.) kupiškėnai. Apklausa parodė, jog sveikatos problemomis labiau domisi moterys. Vyr. gydytojas sakė sieksiąs, jog savo sveikata rimčiau pradėtų rūpintis ir vyrai. Jiems netolimoje ateityje planuojama surengti paskaitą apie urologinius susirgimus. Juolab kad konsultacinėje poliklinikoje pradės dirbti du urologai.

Ligoninės priimamojo darbu patenkinti du trečdaliai apklaustųjų. P. Rimkus informavo, kad nuo gegužės 9 d. šiame skyriuje pradeda dirbti etatinis gydytojas. Tad nebekils problemų laukiant budinčio gydytojo, pacientai iš karto bus apžiūrimi ir konsultuojami.

Ligoninės skyrių ir apskritai personalo darbą didžioji dauguma apklausos dalyvių įvertino gerai. Buvo pageidaujama, kad konsultacinė poliklinika dirbtų ir šeštadieniais, buvo pastabų dėl darbo laiko, dėl eilių, talonėlių pas gydytoją. Atsakinėdami į klausimus apie šios poliklinikos darbą, net 25 kupiškėnai ją sumaišė su pirminiės asmens sveikatos priežiūros centro poliklinika. Ši poliklinika su ligonine buvo painiojama ir vertinant konkrečių medikų darbą (ar tą pačią dieną, kai kreipiamasi, priima ir kt.). Pasak P. Rimkaus, gyventojų nuomonės, liečiančios pirminės asmens sveikatos priežiūros centrų specialistų darbu, bus perduotos šio centro direktorei Dovilei Kulbokienei.

Atsiliepimų apie konkrečių medikų darbą vyr. gydytojas nepagarsino. Jis sakė, jog kopiją apie savo veiklos vertinimą gaus kiekvienas medikas asmeniškai.

Labiausiai vaistų ir dantų

Ligoninės maistu net 81 proc. apklaustųjų buvo patenkinti. Nepatenkintųjų juo tebuvo tik 10 proc. Tarp jų ir tokių, kurie tvirtino, jog “čia valgom jovalą„. Kiti neturėjo nuomonės tuo klausimu. Vyr. gydytojas patikino, kad ligonių maitinimo sistemą tobulins. Ji bus patikėta tuo užsiimančiai firmai.

Bene didžiausias (56 proc.) nepatenkintųjų procentas buvo vertinant aprūpinimą tvarsliava, vaistais.

Net 96 proc. atsakiusiųjų į anketą pritarė, jog ligoninėje turi būti vaistinė. Tačiau žmonės išreiškė nepasitenkinimą, jog dabar čia veikianti nedirba šeštadieniais, kad joje brangesni nei kitose miesto vaistinėse medikamentai ir kitos priemonės. P. Rimkus šias išvadas pateikė ir vaistinės vadovams.

Kupiškėnai pageidavo, kad ligoninėje būtų stomatologijos kabinetas. Anot vyr. gydytojo, patalpos jam yra, bet viską stabdo neišspręstas stomatologinės įrangos klausimas ir specialistų stoka.

Ligoninės administracija taip pat pritarė, jog teisingos kupiškėnų pastabos dėl to, jog rūbinėje nėra žetonėlių, kad fojė ant stalų reikėtų daugiau padėlioti medicininės literatūros, kad skyriuose reikia televizorių.

Dauguma anketavimo dalyvių apibendrindami savo nuomonę sakė, jog svarbiausia, kad ligoninė mūsų mieste išliktų. Buvo apie gydymo įstaigą pasakyta ir taip:„Nenoriu, kad ligoninė būtų laisvės atėmimo vieta, iš kurios grįžtama tik karste„.

Apie streiką ir pinigus

P. Rimkus sakė, jog Kupiškio ligoninė medikų streikui pritaria. Vyr. gydytojas užtikrino, kad ligoniai jo metu nebus išvaikomi. Medicinos pagalba bus užtikrinta. Protestas reikalingas, kad Vyriausybė susimąstytų, ko reikia sveikatos apsaugai. Tai ne vien tik medikų atlyginimų klausimas. Tai apskritai visos medicinos sistemos finansavimo reikalai.

P. Rimkus susirinkusiesiems pranešė, jog ligoninės personalo atlyginimams jau realiai gauta pinigų. Tai leis apie 15-17 proc. (maždaug 100 Lt viduriniajam medicinos personalui ir apie 200 Lt gydytojams) didinti algas.

Šiuo metu atlyginimai ligoninės darbuotojams vėluoja pusę mėnesio. Jei ligonių kasos grąžintų visą skolą, nebeliktų ir to atsilikimo.

Sulaukė klausimų

Paklaustas, ar ligoninei nereikėtų atnaujinti automobilių, P. Rimkus atsakė, jog labiausiai stinga naujo reanimobilio. Dabar tarnaujantis – 20 m. senumo, pravažiavęs 0,5 mln. kilometrų. Į jų prašymą Sveikatos apsaugos ministerija atsakiusi, jog ji neužsiima tais reikalais. Tačiau žinąs, jog ji turi gauti kelis šimtus naujų automobilių.

Susirinkusieji išsakė pastabų, jog kai kurie gydytojai labai nenoriai siunčia ligonius į aukštesnio lygio gydymo įstaigas. Vyr. gydytojo pavaduotoja Roma Ramanauskienė užtikrino, jog tokių trukdžių tikrai nėra. Visuomet atsižvelgiama į paciento būklę. Jei ligonis ar jo artimieji patys pageidauja gydytis kitur, reikia parašyti prašymą.

Permainų metas

Susitikime su medikais dalyvavo du rajono Tarybos nariai – Albinas Vaižmužis ir Vytautas Mockus. Jie, lydimi P. Rimkaus ir R. Ramanauskienės, apžiūrėjo kai kuriuos ligoninės kabinetus.

P. Rimkus informavo, kad šiemet ligoninė iš savo lėšų įsigijo aparatūros už beveik 20 tūkst. litų. Tai kraujo spaudimo matavimo aparatai, atsiurbėjai reanimacijos skyriui ir kt. Gegužės mėnesį ligoninė turėtų gauti prancūzišką aparatą biocheminiams tyrimams atlikti. Jei per tris mėnesius tas aparatas, kainuojantis apie 100-180 tūkst. litų, pateisins lūkesčius, jis bus perkamas lizingo būdu.

Trečiajame aukšte atnaujintas gydomosios mankštos kabinetas. Čia pacientų patogumui įrengta erdvesnė rūbinė, dušo kabina. Bus rekonstruojamas vandens procedūrų kabinetas. Antrajame aukšte, prie chirurginio skyriaus, numatytos patalpos stomatologui. Į konsultacinę polikliniką (buvęs vaikų ligų skyrius I a.) perkeltas echoskopijos kabinetas, ten greitai persikels ir gastrofibroskopiniai tyrimai. Bus rekonstruojamas priėmimo ir reanimacijos skyrius. Jau rengiamas projektas. Tam reikės apie 250 tūkst. litų. Šalia jau pradedamos remontuoti patalpos kardiologiniam skyriui, kuris čia įsikurs vykdant bendrą Rytų Lietuvai skirtą projektą, finansuojamą iš Europos Sąjungos lėšų. Rudenį pradėjus veikti šiam skyriui turėtų pagerėti širdies ligų diagnostika ir gydymas. Pasak gydytojos R. Ramanauskienės, čia bus naujas echokardioskopas su doplerine įranga, kita echokardioskopinė aparatūra, kompiuterinė įranga apskaitai.

Džiaugdamasis geromis permainomis, P. Rimkus visgi labiausiai nerimavo dėl specialistų stygiaus. Kaip juos prisikviesti į provinciją, kol kas tebelieka pats sunkiausias uždavinys.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video