2024/05/15

Atkuriant iškirstą mišką talkina ir Savivaldybės darbuotojai

Į Kupiškio miškų urėdijos organizuojamas pavasarines miško sodinimo talkas jau ne pirmą sykį atsiliepia net tik jaunieji miško bičiuliai, bet ir rajono Savivaldybės atstovai.

Keletas Savivaldybės darbuotojų ketvirtadienį valdišką kėdę mielai išmainė į kastuvą ir kibirą su sodinukais. Igoris Parfionovas, Bronius Zabulis, Vytautas Knizikevičius, Edvardas Baltrūnas kartu su urėdijos darbuotojais Šimonių girioje buvo įnikę į miško atkūrimo darbus. Beje, trečiadienį Savivaldybės pareigūnus buvo galima išvysti triūsiant Kupos pakrantėje.

Kaip papasakojo Šimonių girininkijos girininkas Genadijus Smirnovas, miškui atkūrti iš anksto specialiu miško plūgu su freza paruoštas 1,3 ha plotas apsodinamas pušimis ir eglėmis. Prieš želdinimą sodmenys yra paruošiami, patrumpinat ilgas pavienes šaknis. Kad medeliai geriau prigytų ir augtų, būtų apsaugoti nuo straubliuko, jų šaknys pamirkomos molio su chemikalais tyrėje. Kirtavietėje sodinami sodinukai – iš Panevėžio ir Kupiškio miškų urėdijos medelynų. Minėtam plotui apsodinti reikia daugiau kaip 5 tūkst. sodinukų.

G. Smirnovas džiaugėsi darbščiais ir gerai nusiteikusiais talkininkais bei teigė, jog su jais dirbti netgi kur kas paprasčiau nei su rangovais – užtenka vieną sykį paaiškinti ir darbas, pasišnekučiuojant, kartais net dainą užtraukiant, einasi it iš pypkės.

Besidairant po kirtavietę, akį patraukė keisti įtaisai, pagaminti iš polietileno plėvelės. Kupiškio miškų urėdijos urėdo pavaduotojas Pranas Šakalys paaiškino, jog tai gaudyklės su viduje esančiu feromoniniu masalu, naudojamos žievėgraužiams tifografams (kinivarpoms) privilioti, siekiant juos sunaikinti. Masalo kvapo privilioti vabzdžiai skrenda gaudyklių link, atsimuša į plėveles sparnelius ir sukrenta į indelius, iš kurių išropoti neįstengia. Ši priemonė efektyvesnė nei spacialiai tam parinkti vabzdžiagaudžiai medžiai medžių kamienų kenkėjams privilioti ir sumažinti jų kiekį. Šimonių girios kirtavietėse pakabinta daugiau kaip 30 tokių gaudyklių. Kiekviena jų sunaikina tūkstančius mažųjų (4-5 mm) niekadėjų.

Šiomis dienomis prie miško atkūrimo darbų Šimonių girioje turėjo prisidėti ir jaunieji šauliai.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video