2024/06/29

Streikuodami medikai gins ir pacientų interesus

Jau skelbėme, kad šalies medikų visuotiniam streikui dėl atlyginimų padidinimo, planuojamam šių metų gegužės 17 d., pritarė 93,38 proc. mūsų rajono medikų. Iš 287 medikų, dirbančių Kupiškio ligoninėje ir pirminės asmens sveikatos priežiūros (PASP) centre, balsavime dalyvavo 268. Tik vienas iš balsavusiųjų pasisakė prieš streiką.

Gegužės 3 d. gyventojai gaus informaciją, kokia medicinos pagalba bus teikiama jo metu.

Praėjusį ketvirtadienį Lietuvos gydytojų sąjungos Kupiškio skyriaus atstovai pakvietė žurnalistus į spaudos konferenciją išsamiau paaiškinti tokio savo apsisprendimo motyvų.


Kas perpildė kantrybės taurę?

Pasak Gydytojų sąjungos Kupiškio skyriaus koordinatorės Vidos Pranckūnienės, medikus streikuoti verčia dideli darbo krūviai, per daugelį metų netesėti pažadai padidinti algas, žemi jų teikiamų paslaugų įkainiai, skurdi gydymo įstaigų materialinė bazė, kuriai gerinti ligonių kasos papildomai neskiria lėšų. Pavyzdžiui, kaimo medikai priversti pas savo pacientus važiuoti suklypusiais dviračiais, savu transportu. Menkai uždirbančiam, neturinčiam galimybių naudotis gera medicinos aparatūra gydytojui naujasis Pacientų teisių ir žalos atlyginimo įstatymas taip pat kelia nuolatinę įtampą ir galvosūkį, kaip tinkamai pasirūpinti savuoju pacientu.

Ypač sunku provincijos gydymo įstaigoms, nes mažėja gyventojų, o nuo jų, prisiregistravusių pirminės asmens sveikatos priežiūros centruose, skaičiaus priklauso įplaukos iš ligonių kasų ir medikų atlyginimai, dėl restruktūrizacijos mažesnėse ligoninėse apribotos teikiamos paslaugos taip pat kerta per čia dirbančiųjų kišenę.

Kiek gauna?

Gydytojus bene labiausiai suerzino Vyriausybės, Sveikatos ministerijos pareikšta nuomonė ir pateikti nerealūs skaičiai apie medicinos darbuotojų atlyginimų vidurkius. Esą jie siekia 2500 Lt. Tačiau net priskaičiavus visus priedus už viršvalandžius tokia suma neišeitų.

Anot V. Pranckūnienės, PASP centro gydytojų atlyginimo vidurkis, neatskaičius mokesčių, yra 1400 Lt. Į rankas jie gauna apie 940-970 Lt.

Viduriniojo medicinos personalo tarifinis atlyginimas – apie 799 Lt. Į rankas – apie 607Gydytojų sąjungos rajono skyriaus narys, ortopedas traumatologas Remigijus Racevičius, atstovavęs Kupiškio ligoninės medikams, sakė, kad jų gydymo įstaigoje vidutinis gydytojų etatinis atlyginimas, neatskaičius mokesčių, yra apie 1118 Lt. Skyrių vedėjų – 1236 Lt, slaugos specialistų – 649 Lt, kito personalo – 567 Lt. Bendras ligoninės medikų tarifinio atlyginimo vidurkis tesiekia 723 Lt, o į rankas jie gauna apie 500 Lt.

Priskaičiavus priedus už darbą naktį, švenčių dienomis, minėtas medikų atlyginimų vidurkis ligoninėje padidėja tik iki 808 Lt (neatskaičius mokesčių). Be to, atlyginimai ligoninėje pusantro mėnesio vėluoja.

Kas pakeis?

R. Racevičius prognozavo, kad dabar nepadidinus medikams algų, jau po trejų metų nebebus kam jų kelti. Visi specialistai baigs išvažiuoti į užsienį. Juk ir šiuo metu daugelis ligoninių laikosi tik ant senosios kartos medikų pečių. Už tokį elgetišką atlyginimą pas mus dirbti nesiverš ir medikai iš kitų šalių.

PASP centre gydytojų amžiaus vidurkis yra 54 m., o ligoninėje dirba tik du gydytojai jaunesni nei 50 m. Daug jaunų gydytojų išeina dirbti į vaistų firmas, kur gauna normalų atlyginimą. Kas dirbs po penkerių metų? Ši problema opi visoje Lietuvoje. Pasak gydytojos Mildos Narmontienės, nepasiteisino ir Savivaldybės sumanymas remti finansiškai studijuojančius reikiamų specialybių studentus medikus, kad jie baigę studijas sugrįžtų į rajoną. Iš penkių tokiu būdu remtų žmonių Kupiškio ligoninėje triūsia tik gydytojas Valentinas Petraitis, kiti dirba ne pilnu etatu, su vienu neatvykusiu atidirbti bylinėjamasi dėl lėšų grąžinimo. “Juokingi man buvusio sveikatos ministro Juozo Oleko pasvarstymai, esą gerai, kad jauni gydytojai, išvažiavę padirbėti į užsienį, grįš kvalifikuotesni. Manau, jog tikrai negrįš dirbti su tokia aparatūra ir tokiomis kaip dabar sąlygomis. Jei viskas liks po senovei, nebus normalių darbo sąlygų, medikus Lietuvoje galima bus sulaikyti nebent atėmus pasus„, – teigė R. Racevičius. Emigruoja ne tik jauni specialistai. Mąstančių apie tai yra ir tarp vyresnių. Anot gydytojo Felikso Mušinskio, iš kitų Europos Sąjungos šalių į Lietuvą atvažiuoja vadybininkai verbuoti gerų gydymo ir slaugos specialistų. Taip yra dėl to, jog ES šalys per mažai ruošia daktarų, šiuos specialistus parengti brangu.

“Ne dėl savęs, o visų pirma dėl pacientų mes ryžomės streikuoti, kad neatsitiktų taip, jog nebus kam jų gydyti„, – pabrėžė gydytojas R. Racevičius.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video