2024/05/14

Velykinis džiaugsmas – per Jį, su Juo ir Jame

Antrąją šv. Velykų dieną, skaisčiai saulei tirpdant paskutines sniego pusnis, tikintieji būriais traukė į Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštę, kur Panevėžio arkivyskupijos vyskupo Jono Kaunecko sutiktuvėmis prasidėjo Kupiškio dekanato velykinė šventė “Per Jį, su Juo ir Jame.„

Dėl ligos iškilmėse negalėjo dalyvauti buvęs Panevėžio vyskupas Juozas Preikšas. Atvykęs ganytojas J. Kauneckas palaimino ir džiaugsmingai pasveikino susirinkusiuosius su Kristaus prisikėlimo švente, šiltais žodžiais kreipėsi į jaunimą, ragindamas būti uoliais krikščionimis.

Jo Ekscelencijai bei kupiškėnams ramybės ir sėkmės linkėjo Kupiškio dekanas kanauninkas Vladas Rabašauskas, rajono meras Leonas Apšega. Skambant Lietuvos Respublikos himnui, miesto aikštėje pakilo Lietuvos valstybės, Vatikano, Kupiškio rajono bei Europos Sąjungos vėliavos.

Netrukus, pritariant iškilmingiems pučiamųjų instrumentų ansamblio ritmams, vikaro Gedimino Jankūno vadovaujama džiaugsminga procesija pajudėjo Kristaus Žengimo į Dangų bažnyčios link, kur vyko iškilmingos pamaldos. Iš pradžių ne kiekvienam keliaujančiam buvo lengva garsiai sušukti “Jėzus prisikėlė! Aleliuja!„

Pamokslo metu vyskupas ragino katalikišką jaunimą malda ir geru pavyzdžiu patraukti prie Dievo nuo Jo nutolusiuosius, būti Prisikėlimo žmonėmis. Po Mišių suteikęs ganytojišką palaiminimą, kurį popiežius vyskupams leido teikti tris kartus per metus, garbus svečias įsijungė į tikinčiųjų eiseną iš bažnyčios į kultūros centrą.

Centro kieme jau laukė keturi KASP 5-osios rinktinės 561 kuopos savanoriai (grandinis Svajūnas Maulis, Eugenijus Vogulis, eilinis Darius Čiurlys bei atsargos savanoris Dainius Merkelis), šventės dalyviams daliję garuojančią grikių košę. Kaip teigė kariai, nors kareiviškos košės užsakyta dviem šimtams žmonių, alkani neliko per 300 kupiškėnų bei svečių.

Pasisotinę velykinės šventės dalyviai patraukė į vitražų salę, kuri vos talpino norinčiuosius stebėti vaikų ir jaunimo grupių pasirodymus. Atėjusį pavasarį skelbė Velykų bobutė, grojo Kupiškio vaikų muzikos mokyklos instrumentinis ansamblis, šoko breiko grupės “Flyers boys„ šokėjai, meninę kompoziciją „Vynmedžio šakelės“ parengė Kupiškio parapijos mažieji ateitininkai , vestuvinį valsą akordeonu sugrojo bei giesmę “Ačiū, Dieve„ atliko alizaviškis Valentinas Kaminskas, sulaukęs žiūrovų prašymo pakartoti. Kupiškio bažnyčios jaunimo choras sugiedojo kelias šventines giesmes.

Netrukus ant kilimo sutūpė būrys vaikų, susirungusių margučių ridenimo varžybose. Neturėję kiaušinių, juos galėjo drąsiai traukti iš Velykės krepšio.

Fojė prie didžiosios salės tądien buvo pristatyta senųjų velykinių atvirukų paroda. Kupiškio etnografijos muziejaus darbuotojas Andrius Kleniauskas iš pradžių paminėjo parodoje demonstruojamus 37 Kazio Šimonio margučius, vėliau apžvelgė velykinių atvirukų atsiradimo istoriją. Pirmieji tokie atvirukai pasaulyje pasirodė 1869 m., o 1892 m. teisė juos platinti patikėta ne tik valstybinei pašto žinybai, bet ir privačioms įstaigoms. Tikrasis lietuviškų velykinių atvirukų bumas pastebėtas po 1905 m., kuomet panaikintas caro valdžios draudimas vartoti lietuvių kalbą. Įvairiose Lietuvos leidyklose populiarių atvirukų srautas sumažėjo paplitus telefono ryšiui. Faktiškai jie išnyko 1940 m. po Sovietų Sąjungos okupacijos ir nemažai tokių, kurie antrąją Velykų dieną puikavosi ant kultūros centro sienų, buvo platinami nelegaliai. Dėmesio nestokojo ir Kupiškio rajono mokyklų moksleivių sukomponuotas šiuolaikinių velykinių puokščių kampelis.

Rajono meras L. Apšega priminė kalėdinių atvirukų konkursą, sulaukusį didelio moksleivių dėmesio. Kai kurie originalai buvo išsiųsti Lietuvos Respublikos prezidentui, Seimo pirmininkui, ambasadoriams. Etnografiniam muziejui dabar patikimi visi Savivaldybės gaunami atvirukai (apie 400 kasmet) ir gali tapti puikiais eksponatais būsimoms parodoms.

Antrą valandą šventės dalyviai sugužėjo į koncertų salę, kur buvo parodytas režisierės Vilijos Morkūnaitės (režisavusios ir visą velykinę šventę) parengtas Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazistų spektaklis “Keistuolis iš la Mančos„. Prieš tai su kupiškėnais atsisveikino išvykstantis vyskupas J. Kauneckas, priminęs, kad su Kristumi gyvenantys žmonės turi būti linksmi, nes jie tiki Evangelija – linksmąja naujiena.

Kadangi šventę organizavo ne tik dekanatas, bet ir Kultūros ir švietimo skyrius, jo vedėjas Vidas Vilimas su šv. Velykomis pasveikino atostogauti baigiančius moksleivius, ragino juos šv. Velykų dvasioje ir toliau daryti gerus darbus. Garbingiems šventės svečiams, kaip senovėje krikštatėviams, buvo įteiktos velykinių margučių eglutės.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video