2024/05/14

Pinigų ir iniciatyvos trūkumas marina „Amicus“

Jaunimui svarbu turėti patrauklų klubą – saugų, jaukų traukos centrą. Ar galima taip pasakyti apie buvusiose kino teatro „Aušra“ patalpose įsikūrusį jaunimo laisvalaikio centrą „Amicus“?

Neranda vadovybės

Koks turėtų būti jaunimo laisvalaikio centras, kokios jo galimybės ir perspektyvos, kaip spręsti jaunimo užimtumo ir saugumo problemas, diskutuota kovo 16 d. vykusiame Darbo partijos Kupiškio skyriaus kultūros komiteto ir jaunimo organizacijos “Darbas„ atstovų susitikime su šio centro administratoriumi Norbertu Varnausku.

Po “Amicus„ (pavaldaus Kupiškio kultūros centrui) vėliava įsteigti 4 etatai: administratoriaus, jo padėjėjo, kino operatoriaus, kasininkės. Į minėtą etatų skaičių įtraukiama ir 0,5 kultūros darbuotojo etato Palėvenėlėje. Čia taip pat darbuojasi N. Varnauskas. Jaunimas domėjosi gal būtent tai ir lemia, kad ne visuose „Amicus“ renginiuose dalyvauja pats administratorius? Anot N. Varnausko, jo darbo laikas ten ir Kupiškyje nesutampa. Tačiau nedaugelis galėtų pasakyti kokiu laiku reikėtų eiti į laisvalaikio centrą, ir neatsitrenkti į nuolat užrakintas jo duris. Oficialus N. Varnausko darbo laikas – nuo 14 iki 22 val. Tačiau net jei centro vadovas ir būna jame, saugumo dėlei durys užrakinamos. Ieškoti administratoriaus siūloma telefonu. Beje, dėl šaltų patalpų net „Amicus“ darbuotojų susirinkimai vyksta kultūros centre.

4 etatai šokiams organizuoti?

„Centras veikia tada, kai reikia“, – tarstelėjo N. Varnauskas. Panašu, jog „Amicus“ atlieka tik savaitgalio diskotekų organizavimo ir filmų demonstravimo (pastaruoju metu Kupiškio kultūros centro salėje) funkciją. Kokios galimybės jaunimui čia rinktis ir savo poreikius tenkinti po pamokų? Keista, kai iš paties administratorius lūpų nuskamba klausimas – „o ką ten veikti?“

Dėl žemos temperatūros, drėgmės, svajoti, jog čia būtų galima įrengti kompiuterinę darbo vietą ar pan., kol kas nerealu. Tačiau sutvarkytos patalpos padėtų tenkinti norinčių ne tik koncertuoti, bet ir neturinčių kur kasdien repetuoti vietinių grupių, pavienių muzikantų, šokėjų ir kt. poreikius. Jaunimėlis, pvz., galėtų žaisti stalo tenisą ar biliardą. Pastarajam užsiėmimui reikalingas stalas, anot administratoriaus, ilsisi šalia rūbinės. Jo „pažadinimui“, t. y. remontui, reikia 500 Lt.

Trūksta veiklos

Anksčiau čia dirbo režisierė, jos paruoštos programos pritraukdavo įvairaus amžiaus ir pomėgių jaunimo atstovus. Dabar „Amicus“ merdi. N. Varnauskas žadėjo, jog neilgai trukus šviesiu paros metu bus organizuojami vakarai ir mažesniesiems.

Darbiečiai domėjosi galimybe rengti vakarus „Kam per 30“. Jaunimo laisvalaikio centro vadovo manymu, tokie vakarėliai pasiteisintų tik tuo atveju, jei veiktų baras. „Tokios iniciatyvos kadaise buvo imtasi, tačiau kažkas pasistengė jai užkirsti kelią – nupirko alkoholio ir perdavė jį nepilnamečiui“, – nemalonią situaciją prisiminė N. Varnauskas. Pasiūlymą nuomoti patalpas ir per renginius prekiauti gaiviaisiais gėrimais, arbata, užkandžiais ar pan. jis taip pat kritikavo, teigdamas, jog neatsiras norinčiųjų prekiauti.

Pinigai

Kasmet iš biudžeto „Amicus“ skiriama panaši suma – mokesčiams, atlyginimams ir pan. Anot N. Varnausko, anksčiau kur kas daugiau lėšų buvo surenkama už bilietus. Vienu metu lankomumas buvo ženkliai sumažėjęs.Dabar vėl jaučiamas kylimas. Per praėjusius metus buvo surinkta apie 10 tūkst. litų vadinamųjų specialiųjų lėšų. Kiek jų tenka paties „Amicus“ reikmėms, kam jos panaudojamos, kokiu principu apmokamas diskotekų vedėjų darbas, iš administratoriaus kalbos taip ir liko neaišku. Apie tai pasiteiravome Kupiškio kultūros centro direktoriaus Rapolo Lukoševičiaus.

Pasak pastarojo, „Amicus“ poreikiams iš jų pačių surinktų specialiųjų lėšų tenka 70-80 proc. Šie pinigai naudojami aparatūrai (neseniai iš rikiuotės išėjo vienas prietaisas), muzikos fondui atnaujinti (nors teko girdėti, jog „didžėjai“ neretai „zulina“ savus diskus), įvairiems atrakcionų reikmenims, prizams įsigyti. Iš už bilietus surinktų lėšų mokama ir diskotekų vedėjams. Jie dirba pagal autorines sutartis, į rankas gauna apie 60 Lt. R. Lukoševičius sakė, kad iš „Amicus“, kitų kultūros įstaigų kartais padengiami mažesnių, pvz. Lukonių, laisvalaikio centrų, neturinčio tokių sąlygų surinkti tiek pinigų už bilietus, išlaidos.

Saugus laisvalaikis

Susitikime daug diskutuota, koks turėtų būti klubas, kokios jo perspektyvos, tačiau šiandien aktualiausias klausimas, didžiąja dalimi lemiantis ir lankytojų srautą, – saugumas. Deja, „Amicus“ jaunimas nesijaučia saugus. Nelaukiami čia „svetimi“, nekyla mintis užsukti be „solidžios savos chebros“. Ne tik pats jaunimas aplenkia šią savo laisvalaikio įstaigą, bet ir tėvai jo čia neleidžia.

Sprendžiant šį klausimą pastarosiomis dienomis pradės funkcionuoti staigaus reagavimo policija – klube bus įrengtas slapukas. „Policija reikalinga paprastai tik po įvykio, tada, kai reikia ką nors išvežt“, – pastebėjo jaunimas, pageidaujantis, jog „Amicus“ turėtų dirbti nuolatinis apsaugos darbuotojas. N. Varnauskas teigė, kad būtų sudėtinga rasti autoritetingą, šiam darbui tinkantį žmogų. Jis pabrėžė, jog niekas nesutiks dirbti už 50-100 Lt. Tačiau ar investicija į saugumą nepasiteisintų ir neatvestų gausesnio lankytojų skaičiaus, o tuo pačiu gal ir padėtų surinkti daugiau pinigų? Ar nevertėtų pasidomėti, kaip įsikūrę ir kaip veikia panašūs jaunimo klubai kitose savivaldybėse? Nemažai kupiškėnų mėgsta linksmintis Ličiūnų (Pasvalio r.) diskotekose. Pagrindinis „emigravimo“ ten motyvas – saugumas. Juo šiuose kaimo šokiuose rūpinasi du apsaugos vyrukai.

Neretai nemalonūs incidentai kyla ne jaunimo laisvalaikio centre, o lauke. Norint tam užkirsti kelią buvo svarstyta galimybė lauke įrengti apšvietimą, stebėjimo kameras.

Įleisti ar neįleisti?

Išgėrusiųjų problemą, pasak N. Varnausko, buvo išgyvendinę jų neįleisdami. Tačiau dėl vietos administracijos darbuotojų neapsisprendimo ji toliau bujoja – norint surinkti daugiau lėšų nuolaidžiaujama ir įsileidžiami išgėrusieji. N. Varnauskas teigė, jog vis sunkiau tampa suvaldyti alkoholio įsinešimą – merginos piktnaudžiauja tuo, jog jų vyriškoji administracija negali apieškoti.

Jaunimo atstovai pabrėžė ir tvarkos trūkumą, ypač tualetuose. Administratorius sutiko, jog laisvalaikio centro patalpos nėra išvaizdžios, tačiau viską lemia lėšų stygius. Kai kas pastebi, jog „Amicus“ aparatūra naudojama ne klubo reikalams. „O kai savo aparatūrą naudoju klubui nieks nemato? – pyktelėjo N. Varnauskas. – Ji nėra tampoma bet kur, o paskolinama kitiems renginiams įgarsinti“.

„Amicus“ turi tapti traukos centru – tai pripažino visi susitikimo dalyviai. Tačiau šiuo metu jis – tai vien savaitgaliams skirta neformalaus jaunimo susibūrimo vieta. Kokių konkrečių veiksmų imtis centro veiklai pagyvinti, finansinių galimybių paieškoms, remonto problemoms spręsti nutarta rinktis po mėnesio.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video