2024/05/14

Žydams grąžinamo turto sąraše – ir mūsų rajono pastatai

Vyriausybė šiuo metu sprendžia aktualų restitucijos – turto grąžinimo žydų bendruomenei – klausimą. Keli dienraščiai paskelbė Lietuvoje likusių objektų, į kuriuos pretenduoja semitų tautos atstovai žydai, sąrašą. Visuomenėje netyla kalbos – žydai reikalauja grąžinti restoranus, viešbučius, muziejus, gyvenamuosius namus, pastatus, kuriuose įsikūrusios valstybės įstaigos.

Apie prieš Antrąjį pasaulinį karą gausios aptariamos Kupiškio bendruomenės gyvenimo pėdsakus “Mintyse„ buvo rašyta praėjusiais metais. Į minėtą grąžintino žydams nekilnojamojo turto sąrašą įtraukti ir penki mūsų rajone esantys pastatai.


Kupiškyje žydai pareiškė pretenzijas į viešąją biblioteką L. Stuokos Gucevičiaus g. 3a. Čia buvo žydų sinagoga. Bibliotekos direktorė Danguolė Tamulevičienė į žydams grąžintino nekilnojamojo turto broblemą žvelgia optimistiškai, be nerimo. Biblioteka turi pokario metų nuotrauką, kurioje užfiksuotas nykus, sugriuvusios sinagogos vaizdas. Ji atstatyta Vyriausybės lėšomis – jei ne jos, šis pastatas nebūtų išlikęs, taigi ir pretenzijų žydų bendruomenė dėl jo nebūtų galėjusi pareikšti. “Biblioteka miestui reikalinga, taigi, kad ir kaip susiklostytų situacija, manau, nebūsime išmesti į gatvę„, – sakė D. Tamulevičienė. Beje, Kupiškyje lankęsi žydai viešai apie turto grąžinimą nekalbėjo – jie rūpinosi Atminimo sienos įamžinimu.

Kitas pastatas, reikalingas žydų bendruomenei, – buvusi žydų pradinė mokykla, kurioje dabar įsikūręs Lietuvos specialiosios kūrybos draugijos “Guboja„ Kupiškio skyrius. Jo pirmininkė Gražina Seiliuvienė sakė nesibaiminanti, jog dienos užimtumo centro lankytojams iš čia reikės išsikelti. Tiek 2000 m. vasarą, tiek pernai pas juos lankęsi žydai džiaugėsi, jog šiame name įsikūrę būtent gubojiečiai, pritarė jų puoselėjamai veiklai, žmonių su negalia integracijai į visuomenę.

Subačiuje žydai norėtų susigrąžinti Biržų g. 68 esantį fizinių asmenų privatų namą. Sąraše – dar po vieną objektą Skapiškyje ir Kupiškyje, kurių adresai nenurodyti.

2004 m. sausio 19 d. teisinių paslaugų ir juridinių konsultacijų firma “Laistrigonė„, norėdama sutikslinti duomenis apie žydų bendruomenei priklausiusį turtą, atsiuntė Savivaldybei raštą su nemažu skaičiumi objektų. Ši informacija buvo tikslinama, aiškinamasi, koks žydų turto likimas, jo dabartinė paskirtis.

Lietuvos įstatymai nenumato grąžinti žydų bendruomenės turtą, tačiau dabar rengiamas įstatymo dėl religinių bendruomenių turto grąžinimo papildymas. Pataisas tikimasi priimti po to, kai bus išsiaiškintos visos žydų bendruomenės pretenzijos į nekilnojamąjį turtą.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video