2024/05/14

Senelių išlaikymo išlaidas lemia ir jų pačių turtingumas

„Įvairiose savivaldybėse vieno žmogaus išlaikymo kaina senelių globos namuose per mėnesį skiriasi daugiau kaip 600 Lt“, – teigiama “Savivaldybių žiniose„ (2004 m. lapkričio 11 d., Nr. 37), remiantis apklausa, kurią atliko Lietuvos savivaldybių asociacija ir LTU, informacija.

Netaupūs?

Panagrinėjus šiame leidinyje pateiktus duomenis matyti, kad atskirų savivaldybių globos namuose vieno žmogaus išlaikymas vidutiniškai svyruoja nuo 480 Lt iki 1112 Lt. Daugiausia lėšų senelių išlaikymui skiriama Alytaus r. – 1112 Lt, mažiausiai Jonavos r. – 480 Lt. Mūsų rajono vardas įrašytas trečioje vietoje – šiam tikslui per mėnesį išleidžiama 1088 Lt. Ką sako šie skaičiai? Ar savivaldybės, senelių namams skiriančios mažiau lėšų, dirba efektyviau, o gal teikia blogesnės kokybės ir mažesnės apimties paslaugas? Rūpindamiesi seneliais, artėjame Vakarų ar neūkiškumo link?

Bendrąsias ir specialiąsias stacionarias socialines paslaugas teikia Kupiškio socialinių paslaugų centras, įkurtas 2002 m., reorganizavus Subačiaus senelių namus.

Specialiųjų paslaugų centro padalinyje Subačiuje dabar gyvena 26 globotiniai. Stacionarios socialinės globos paslaugų gavėjai – senyvo pensinio amžiaus žmonės, I ir II grupių invalidai (išskyrus psichikos ligonius), kuriems reikalinga nuolatinė globa ir slauga ir kurie dėl senatvės ir negalios negali gyventi savo namuose, o jų vaikai ar kiti artimieji dėl objektyvių priežasčių nepajėgūs jų prižiūrėti.

Dėl apklausos nesusipratimai

Kupiškio socialinių paslaugų centro direktorės Audronės Breivienės teigimu, seneliams išlaikyti skiriama suma nėra didelė. Pasak jos, „Savivaldybių žiniose“ pateikta statistika neatspindi realios situacijos, kadangi apklausoje dalyvavo ne visų savivaldybių senelių globos paslaugas teikiančios įstaigos – tik 34. Nebuvo susitarimo – ne visi vienodai suprato ir kokius duomenis reikia pateikti. Vieni siuntė skaičius, rodančius, kiek lėšų seneliams skiriama iš biudžeto, kitų pateiktuose duomenyse buvo paskaičiuotas senelių išlaikymas kartu su jų mokamais įnašais. Atskirose savivaldybėse skiriasi ir teikiamų paslaugų apimtys.

Mūsų rajone stacionarias socialines paslaugas teikiančiame centro padalinyje senelių išlaikymui skiriamos lėšos buvo paskaičiuotos kartu su senelių įnašais. Be jų vieno žmogaus išlaikymo kaina – apie 800 Lt. A. Breivienė tvirtino, kad senelių išlaikymas pigiau atsieina ir tų savivaldybių globos namams, kuriems globotiniai palieka savo turtą. Pas mus tokios tradicijos kol kas nėra.

Privalomas įnašas už gyvenimą centre yra dviejų bazinių pensijų dydžio, kai: gyventojas turi artimųjų, kurie pagal įstatymą privalo jį išlaikyti; gyventojas turi turto, kuris garantuotų apmokėjimą už gyvenimą centre; asmens mėnesio pajamos 10 proc. didesnės už dvi bazines pensijas. Centro gyventojas, perleidęs centrui visą savo turtą, ir kitais prieš tai nepaminėtais atvejais moka įnašą – 80 proc. mėnesio pajamų, bet ne daugiau kaip 2 bazines pensijas. Jeigu centro gyventojas neturi jokių pajamų, artimųjų, kurie pagal įstatymą privalo ir gali jį išlaikyti ir neturi turto, kuris galėtų garantuoti apmokėjimą už gyvenimą centre, tai visas jo gyvenimo išlaidas dengia steigėjas.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video