2024/05/14

Neįgaliųjų draugija integruojasi darbais

Antradienį Kupiškio kultūros centro vitražų salėje posėdžiavo rajono neįgaliųjų draugijos narių delegatai, kuriems buvo patikėta įvertinti ketverių metų kadenciją pabaigusios pirmininkės, tarybos ir revizijos komisijos veiklą.

Tai padaryti, pasak delegatų, nebuvo sunku, nes draugijos ataskaitiniai susirinkimai vyksta kasmet ir juose išanalizuojama, kaip kinta jos veikla ir sprendžiamos neįgaliųjų bėdos.


Ataskaitiniame konferencijai pranešime draugijos pirmininkė Bronė Kaleinikovienė pabrėžė, jog darbai pastaraisiais metais nuo ankstesniosios jos pirmininkavimo kadencijos labai skyrėsi. Be tarybos pastangų telkti neįgaliuosius į draugiją, jų laisvalaikį organizuoti, skirti dėmesio žmonių kasdieniniams rūpesčiams, pradėtos vykdyti neįgaliųjų integracijos, socialinių paslaugų diegimo programos.

Vienas iš reikšmingesnių sprendimų – socialinių paslaugų centras Kupiškyje. Apie jam panaudos sutarties sąlygomis iš Savivaldybės gautų patalpų B. Žekonio gatvėje pritaikymą pradėta kalbėti prieš metus, o dabar B. Kaleinikovienė jau tvirtino, jog šio centro atidarymas įvyksiąs iki liepos 1-osios. Tačiau kelintas mėnuo prausimosi, skalbimo paslaugomis neįgalieji ir socialiai remtini miesto bei Kupiškio seniūnijos gyventojai jau naudojasi, o galutinai įrengtame pastate veiks treniruoklių, kinezeterapijos, masažo, psichologo kabinetai, bus kompiuterinio raštingumo klasė.

Dar anksčiau pradėjo veikti rajono neįgaliųjų draugijos ir Savivaldybės rūpesčiu įsteigti socialinių paslaugų centrai Skapiškyje ir Subačiuje. Globos ir rūpybos skyriaus vedėja Vanda Kareivienė tokių centrų reikalingumą pagrindė statistika – paslaugų į juos kreipėsi jau 900 šių seniūnijų gyventojų. Ir pirmininkės ataskaitoje, ir Savivaldybės atstovų pasisakymuose pabrėžta, jog šiemet socialinių paslaugų centras tikrai bus įsteigtas Šimonyse, o Adomynės krašto gyventojams tokių patogumų dėl lėšų stygiaus dar gali tekti ir lūkterėti.

Kasmet Neįgaliųjų draugijos centro ir rajono Savivaldybės lėšomis atliekama aplinkos ir būsto pritaikymo neįgaliesiems programos darbų.

Buvo pasidžiaugta, jog Kupiškio neįgaliųjų draugija gausianti mikroautobusą, kuriame bus dvi vietos ir keleiviams rateliuose. Šios transporto priemonės išlaikymo išlaidos, pasak konferencijoje dalyvavusio mero Leono Apšegos, būsiančios iš rajono biudžeto.

Ataskaitoje prisiminti ir svarbiausi kultūriniai renginiai. Apie pusšimtis draugijos narių vasaromis po keletą dienų poilsiauja Šventojoje, pernai visiems dalyviams labai patikęs pasibuvimas su likimo draugais panevėžiečiais miškininkų įrengtoje Šimonių girios pažinimo tako poilsiavietėje. Pagyvino veiklą ir bendravimas su Rietavo neįgaliųjų draugijos atstovais, puoselėtinų minčių parsivežta iš Vilniaus neįgaliųjų amatų parodos.

Klausydamiesi revizijos komisijos pirmininkės Danutės Valienės ataskaitos, konferencijos dalyviai atkreipė dėmesį į tai, jog fizinių asmenų 2 proc. nuo pajamų mokesčio pervedimai draugijos sąskaitą papildė daugiau kaip 380 litų. Vadinasi, kupiškėnai įvertina veiklios nevyriausybinės organizacijos pastangas ir nori bent kiek prie jos prisidėti.

Konferencijos delegatai, atstovavę 303 Kupiškio neįgaliųjų draugijos nariams, pirmininkės B. Kaleinikovienės ir tarybos veiklą įvertino “gerai„, revizijos komisijos ataskaitą patvirtino ir balsavo, kad tokios pat sudėties 11 asmenų taryba, revizijos komisija ir pirmininkė B. Kaleinikovienė tęstų pradėtus darbus.

Ataskaitinės-rinkiminės konferencijos delegatai patikėjo Bronei Kaleinikovienei trečią kadenciją vadovauti Kupiškio neįgaliųjų draugijai.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video