2024/05/14

Į rajoną taikosi milijardinės investicijos

Praėjusį antradienį į spaudos konferenciją sukvietęs žurnalistus rajono meras Leonas Apšega skubėjo pasidalyti visiems kupiškėnams džiugia tarsi velykinis Kristaus prisikėlimas naujiena – Kupiškyje planuojama kurti atsinaujinančios energetikos kompleksą, į kurį žadama investuoti 1 milijardą 650 milijonų litų.

Meras sakė, jog derybos su potencialiais investuotojais jau vedamos beveik visus metus, bet tik dabar jis gavęs oficialų raštą apie jų rimtus ketinimus mūsų rajone bei leidimą šį dalyką pagarsinti. Tiesa, kol kas be konkretesnio šio projekto vykdytojų įvardijimo. Projekto partneriai bus iš JAV, Indijos, Šveicarijos, Vokietijos, Kipro, Didžiosios Britanijos. Jį finansuos du bankai iš JAV, po vieną iš Vokietijos ir Didžiosios Britanijos.

Minėtą atsinaujinančios energetikos kompleksą sudarys atskiros ir susijungusios į agropramoninį holdingą įmonės: žemės ūkio produkcijos perdirbimo įmonė, vidutiniškai 30 MWh galingumo biokuro elektrinė, šešios grūdų saugyklos, žliaugtų perdirbimo įmonė (iš jų gamins tarą, kuri išmesta per pusmetį ištirpsta ir neteršia aplinkos), geležinkelio terminalas, logistikos centras, žemės ūkio gamybos poreikių aprūpinimo, žemės ūkio produkcijos gamybos ir supirkimo įmonės.

Ši naujiena pirmiausia turėtų pradžiuginti žemdirbius, kadangi spiritui etanoliui, kuriuo bus kūrenama bioelektrinė, reikės per metus perdirbti iki 400 tūkst. tonų kvietrugių bei 150 tūkst. tonų cukrinių runkelių. Su žemdirbiais jau planuojama sudaryti šių kultūrų auginimo sutartis 2005-2006 metams. Anot L. Apšegos, investuotojai neatsitiktinai žvalgosi į mūsų regioną. Būtent čia kvietrugiams auginti yra pats tinkamiausias dirvožemis, gerai dera ir cukriniai runkeliai. Regionas pasirinktas ir dėl to, kad bus nedidelės pervežimo sąnaudos, yra geležinkelis, geri keliai, galinga elektros pastotė, vandens valymo įrenginiai.

Investuotojams reikia iki 20 ha žemės ploto Kupiškio priemiestyje (numatoma šį plotą išsinuomoti Stičkalnio kaime iš Kupiškio verslo ir technologijos mokyklos) bei 10 ha 40 km spinduliu nuo jo. Vien gamyboje galėtų dirbti apie 700 žmonių. Su produkciją tiekiančiais ne tik mūsų, bet ir aplinkinių rajonų ūkininkais bei kitu personalu būtų sukurta keli tūkstančiai darbo vietų. Jau dabar žinoma, kad reikės apie 50 technologų. Juos planuojama per pusmetį apmokyti JAV.

Agropramoninio holdingo statyba turėtų būti užbaigta 2007 m. Projektuotų ir statytų mūsų šalies specialistai, įrenginius montuotų užsieniečiai.

Meras tvirtino, jog naujieji investuotojai žada paremti finansiškai ir mūsų mieste planuojamą kurti pramogų ir poilsio kompleksą. Kupiškiui atsirastų galimybė vykdyti ES Žaliojo miesto programą.

Ar visi šie užmojai taps realybe, lems balandžio 7 d. vyksiantis rajono Tarybos posėdis. Į jį turi atvykti investuotojai prašyti sutikimo pradėti statyboms. Besidomintys rajono ateitimi kupiškėnai tądien taip pat gali apie visa tai išgirsti savo ausimis.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video