2024/06/09

Pacientams žalos atlyginti dar neteko

Praėjusį pirmadienį Kupiškio rajono ligoninės vyriausiasis gydytojas Povilas Rimkus žiniasklaidos atstovus sukvietė į spaudos konferenciją. ĮKonstatuota, kad įsijautrinę žmonės neretai sukuria konfliktines situacijas, priekaištauja medikams, reikalauja savo teisių.

Ilgai rengtas

Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas priimtas dar 1996 m., tačiau įsigaliojo tik šių metų sausio 1-ąją. Devynerius metus jis buvo analizuojamas Sveikatos apsaugos ministerijos specialistų, teisininkų ir medicinos darbuotojų. Neabejojama, kad teismuose padaugės pacientų bylų. Savo ruožtu ligoninės dėl galimų klaidų gydant ligonius privalėjo apdrausti gydytojus privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu nurodytose agentūrose. Šių metų vasario viduryje Kupiškio ligoninė šią sąlygą įvykdė. Draudimas siekia įstatyme numatytą minimalią 50 tūkst. litų sumą kiekvienam draudiminiam įvykiui. Nuosekliai gaunamus pinigus ligoninės administracija išskirstys po 3-4 tūkst. litų per mėnesį.

Teisės ir pareigos

Daugelis teisės normų naujai įsigaliojusiame įstatyme išliko nepakeistos. Pavyzdžiui, teisė į sveikatos priežiūrą, teisė pasirinkti gydytoją, slaugos specialistą, sveikatos priežiūros įstaigą, teisė į išsamią informaciją, teisė atsisakyti gydymo ir t.t. Tik pataisose numatyta paciento teisė į turtinės ir moralinės žalos atlyginimą.

P. Rimkaus teigimu, žmogus sąmoningai atsako už savo sveikatą, privalo jos nežaloti blogais įpročiais. Dar viena paciento teisė – konfidencialumas, duomenys apie jo būklę perduodami tik patiems ligonio artimiesiems. Tačiau daugeliu atvejų gydytojas privalo vadovautis protingumo kriterijumi. Medikai turi laikytis lojalumo pacientui principo, neskirstyti ligos ištiktų žmonių pagal socialinę padėtį ar amžiaus grupę.

Vis dar skendi skolose

Spaudos konferencijoje vyriausiasis gydytojas pateikė duomenis apie dabartinę ligoninės būklę. Nuo pernai šios gydymo įstaigos skola (už šildymą, medikamentus, aparatūrą) sumažėjo perpus: šių metų sausį ji siekė 300 tūkst. litų. Pagrindinėse grandyse ligoninė nepajėgi pacientų aprūpinti vaistais (visiškai jais aprūpintas tik reanimacijos skyrius).

Vis dar susiduriama su specialistų stygiumi (reikalingi neurologai, priėmimo skyriaus terapeutas, anesteziologas, chirurgas, traumatologas), darbuotojams tenka didelis darbo krūvis. Taip pat norima įrengti stomatologijosį kabinetą. Nemažai lėšų prireiktų ir reanimacijos bei kitiems skyriams sutvarkyti, sugrąžinto slaugos pastato rekonstrukcijai (nors dar nenuspręsta, kokiam tikslui jis bus naudojamas).

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video