2024/09/27

Vairuotojai buvo sniego gniaužtuose

Gausiai iškritęs sniegas pradžiugino ištroškusiuosius žiemos pramogų, tačiau tapo galvos skausmu vairuotojams, atokesnių kaimų gyventojams. It sniego lavina į redakciją pasipylė pasipiktinusių skaitytojų skambučiai: nematyti dirbančių kelininkų, komunalininkų, dėl pustymo neišvažiuojamais tapo ne tik seniūnijų keliai, bet ir kai kurios miesto gatvelės.

Važiavo sunkiai

Pasak Kupiškio rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos ir eismo priežiūros poskyrio viršininko Vytauto Stančiko, pastarosiomis dienomis eismo intensyvumas buvo žymiai sumažėjęs, o kaimo vietovėse – paralyžiuotas. Telieka pasidžiaugti, jog dėl tokių oro sąlygų kilusių eismo įvykių šiomis dienomis nebuvo užregistruota.

Dėl užpustytų kelių bėdojo ne tik automobilių vairuotojai, klimpę pusnyse, bet ir išsiruošusieji į kelionę autobusu. Pasak UAB “Kupiškio autobusų parkas„ direktoriaus Petro Remeikio, pirmadienį kelių būklė daug kur buvo sudėtinga. Neišvyko rytinis autobuso reisas į Adomynę. Sunkiai išvažiuojami keliai buvo Naivių link. Netoli šios gyvenvietės, neįveikęs sniego sąnašos, 13 t sveriantis autobusas buvo nuslydęs nuo kelio. Nevalytais keliais šios transporto priemonės ropojo į Palėvenėlę, Vainiūniškį.

“Rytiniais reisais važiavę autobusai patyrė keblumų. Kelininkai nespėjo valyti kelių. Iš Panevėžio grįžęs vairuotojas pasakojo, jog tąkart sunkiai išvažiuojamos buvo ir pagrindinės magistralės, – sakė P. Remeikis.

Kovo 8 d. sudėtingesni kelio ruožai autobusų vairuotojų laukė nuo Rudilių iki Maskvyčių, sunkiai išvažiuojami keliai buvo į Tatkonis, Lukonis, Alizavą per Palėvenę. Dėl pustomo sniego problemų tose pačiose kryptyse buvo kilę ir anksčiau – vasario 14-15, 17 dienomis.

Tarnybos dirba

UAB “Kupiškio komunalininkas„ direktorius Rimantas Stundys situaciją apibrėžė trumpai: dirbam neskaičiuodami laiko. Dar tik metų pradžia, ši žiema nebuvo sudėtinga – taigi ir lėšų užtenka. Šiandien neišvažiuojamų vietų nebėra.

Ne vienerius metus sniegui stumdyti komunalininkai naudoja tris traktorius ir zilą. “Dirbame nuo 4 val. ryto. Visur nespėjame – jau 7 val. daug kur pristatoma automobilių„, – teigė R. Stundys. Padėtį mieste pablogina tai, jog nuo sniego, kurio nėra kur dėti, gatvės susiaurėja. Vienintelė išeitis – sniegą išvežti. Čia iškyla savivarčių problema. Samdyti šią transporto priemonę atsieina apie 500 Lt.

Vis dėlto antradienį komunalininkams teko pasitelkti Noriūnų melioratorių savivartę. Sniegas buvo išvežtas iš Vytauto (ties prekybos centro “Saulutė„), B. Žekonio gatvių, vienos Gedimino gatvės pusės. Stumdydami sniegą komunalininkai stengsis platinti P. Matulionio gatvę Zuntės link

Kupiškio kelių tarnybos viršininkas Ovidijus Zibavičius sakė, jog esant tokiai padėčiai, nebeskaičiuojamos lėšos – daroma viskas, jog keliai būtų išvažiuojami. Pirmadienį vien sniegui valyti buvo sunaudotos 2 t kuro. Kelininkai yra sudarę sutartį su dviem ūkininkais, bet šįkart jų pagalbos neprireikė – užteko savos technikos ir žmogiškųjų resursų. “Pagal reikalavimus, esant pūgai, rajoninius kelius turėtume nuvalyti per 48 val. Mes spėjome per aštuonias. Pirmiausia turime pasirūpinti krašto keliais ir tik tada rajoniniais„, – sakė O. Zibavičius. Sudėtingiausia padėtis buvo pirmadienį – tuos pačius krašto kelius teko valyti net po keturis kartus. Juos barstyti galima tik pasibaigus pūgai.

Sekdami oro prognozes, šiomis dienomis kelininkai platina sniego tunelius rajoniniuose keliuose – ruošiasi savaitgalį pranašaujamoms panašioms gamtos išdaigoms.

Pagal galimybes ir poreikį

Pasak Alizavos seniūnijos seniūno Antano Alkausko, keliai šioje seniūnijoje jau kelinta diena intensyviai valomi ir dabar jau visur išvažiuojami. Sniego valymui seniūnija turi tam skirtą traktorių, anksčiau priklausiusį agroservisui. Vieną dieną atokesnių kaimų keliai nebuvo spėti nuvalyti – tądien ne visi vaikai pasiekė mokyklą. Trečiadienį seniūnija dar vieną traktorių sniegui valyti samdė iš UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„.

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis “Mintims„ vakar sakė, jog 99 proc. seniūnijų kelių jau yra išvažiuojami, likusi tik maža dalis pernakt sniegu užneštų vietų, kurios, nesant reikalo, ko gero, ir nebus valomos. Seniūnijose sniego valymo darbus organizuoja seniūnai. Yra sudarytos sutartys su ūkininkais, įmonėmis. Nuosekliai, kasdien seniūnijų keliai, kuriuose eismas nėra labai intensyvus, nėra valomi. Atsižvelgiama į poreikį, gyventojų prašymus.

Šiais metais sniego valymui mūsų rajone jau išleista apie 26 tūkst. litų.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video