2024/06/18

Santechnikai skaičiuoja šunis

Skambutis į daugiabučio duris. Už jų – santechnikas su UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ darbo apranga. „Laba diena. Atėjau patikrinti, ar turite šunį“, – į tokią komišką situaciją pateko ne vienas miestelėnas.

Prieš mėnesį jau rašėme apie gyvūnų laikymą mūsų rajone reglamentuojančias Savivaldybės tarybos patvirtintas taisykles, apie privalomą šunų, laikomų daugiabučiuose, registravimą. Šiuos keturkojus draugus registruoja ir apskaitą Kupiškyje tvarko UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“. Tuokart oficialiai daugiabučiuose buvo laikomi tik trys šunys. Panašu, jog dabar jų registravimas įgavo iškreiptą formą.

Mokėjimas dėl mokėjimo?

Į redakciją užsukusiai moteriai (pavardė žinoma) po juoką ir pyktį sukėlusio santechniko apsilankymo jos namuose iškilo keletas klausimų. Ji pastebėjo, jog paprastai santechniko vizito sulaukiama tik tada, kai jis yra iškviečiamas, jei pasiekia skundas apie kažkur bėgantį vandenį ar panašias problemas. „Kodėl santechnikas, net nežinantis kieno įsakymą vykdo, vaikšto šiuo atveju? Gal kitą kartą atėjęs sakys, jog nori ginekologiškai patikrinti? Įdomu už ką tą dieną jam algą moka – ar šunų patikra įeina į jo pareigybę?“ – samprotavo moteris.

Šunį bute laikanti pašnekovė niekaip nesuprato ir mokesčio paskirties. „Laiptinės kaimynų sutikimą turiu, šuniui atlikus gamtinius reikalus, viską sutvarkau – už tam panaudotą laikraštį ar maišelį – moku, už šuns įsigijimą, jo maistą – taip pat. Sutinku tuojau pat sumokėti tuos 10 Lt, tik motyvuokite, kur tie pinigai nukeliauja, kam jie skiriami? – sakė pašnekovė. Beje, neaišku ir kodėl reikia mokėti metams į priekį – ar pinigai bus grąžinami, jei šuo nugaiš, bus parduotas ar pan?

Renka informaciją

Situaciją pakomentuoti paprašėme minėtosios įmonės direktorių Albertą Audicką. Pasak jo, įmonė yra gavusi Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą pasidomėti ir pateikti informaciją, kiek šunų daugiabučiuose yra laikoma iš tikrųjų. “Mes esame namų administratoriai. Santechnikas turi pažymėjimą, gali užeiti pasidomėti, ar šyla gyvatukas, patikrinti šilumos tinklų ir pan. Žmonės juos jau pažįsta. Naudojamės šia galimybe ir norėdami sužinoti realią padėtį, pasiteiraujame ir apie laikomus šunis„, – situaciją kaip dėkingą įvardijo A. Audickas. Taip sutaupoma lėšų – priimti darbuotojus, užsiimančius tik šunų apskaita, būtų netikslinga. Direktorius pabrėžė, jog įstatymai vienodi visiems – privalu laikytis Tarybos priimtų sprendimų.

“Gyventojai apie tokią patikrą nebuvo informuoti, tačiau buvo ne vienas straipsnis spaudoje gyvūnų laikymo taisyklių tema. Praėjusiais metais kabinome skelbimus laiptinėse, primenančius, jog privalu registruoti daugiabučiuose laikomus šunis. Be teisių, gyventojai turėtų atminti ir pareigas„, – pabrėžė įmonės vadovas.

UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ už šunų registraciją surinktus pinigus atiduoda Savivaldybei. Kasmet rajono biudžete turėtų būti numatomos lėšos, atitinkančios už rinkliavą gautas pajamas, kurios naudojamos rinkliavos organizavimo išlaidoms, šunų vedžiojimo aikštelėms prižiūrėti ir kitoms su šiuopatarnavimu susijusioms išlaidoms. Tačiau, kol praktiškai niekas šunų neregistruoja, ir tų pinigų šiems klausimams spręsti nėra. Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja Marijona Pečkuvienė patvirtino, jog trijų šunis registravusių savininkų sumokėti pinigai – 30 Lt – guli biudžeto apskaitoje. Suprantama, kad už tokias lėšas neįmanoma įrengti aikštynų, tinkamai prižiūrėti vedžiojimo vietų.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video