2024/05/14

Rudiliuose švęstas mokyklos dešimtmetis

Penktadienį Rudilių Jono Laužiko pagrindinės mokyklos bendruomenė minėjo mokyklos dešimtmetį. Dešimt metų – nedidelis, bet reikšmingas laiko tarpas kiekvieno žmogaus gyvenime.

Švietimo žiburėlis

Besirenkantieji į iškilmes pirmiausia buvo nukreipiami į vieną mokyklos klasių. Atvertus ant suolų sudėliotus albumus, prabilo ugdymo įstaigos istorija. Albumuose – keletą dešimtmečių siekianti mokyklos veikla, svarbiausios akimirkos, šventės, pasiekimai. Iš jų sužiūra ir besimokiusiųjų bei pedagogų veidai.

Švietimo žiburėliai, kaip užfiksuota Broniaus Kvyklio enciklopedijoje „Mūsų Lietuva“ (1959 m.), šiame krašte sužibo jau 1911 m., kai Karklynės vienkiemyje buvo įsteigta pradžios mokykla. 1924 m. vietinių ūkininkų iniciatyva įsteigta Maskvyčių pradinė mokykla. Ji įsikūrė J. Kručo namuose. Vėliau, iki pastatant naują pradžios mokyklą, vaikai buvo mokomi Jėčiaus namuose Paprūdžių kaime. Dar vykstant karui, 1944 m. pastatyta pradinė mokykla. Jos medinis pastatas, buvęs sunaikintos žydų šeimos namas, atvežtas iš Subačiaus. 1950-1962 m. mokykla jau septynmetė (direktorius Leonas Rudinskas). 1962 m. rugsėjo 1 d. baigtas statyti mūrinis mokyklos priestatas, įvesta elektra. Visos klasės ir kabinetai įrengiami naujose patalpose. Šildymas krosninis, be vandentiekio, tualetas lauke, tačiau veikė bendrabutis. 1963-1987 m. mokykla aštuonmetė. Nuo 1967 m. rugsėjo pirmosios direktore skiriama Monika Karvelytė-Dūdienė (Šipelienė). Nuo 1988 m. direktoriumi dirba Algirdas Venckus.

Sunki pradžia

Nauja, 10-metį mininti mokykla Rudiliuose pradėta statyti 1990 m. Tačiau dėl lėšų trūkumo, po Nepriklausomybės atkūrimo statybos buvo sustabdytos. Jos atnaujintos 1993 m., iš valstybės biudžeto skyrus 2 mln. litų. Iš Maskvyčių mokykla persikėlė į naujas patalpas ir 1995 m. vasario 15 d. iškilmingai pravėrė duris. 2000 m. mokykloje suformuota priešmokyklinio ugdymo ir dešimta klasės, tų pačių metų gruodžio 14 d. jai buvo suteiktas profesoriaus Jono Laužiko vardas.

Iš Maskvyčių – į pasaulį

Direktorius A. Venckus, apžvelgdamas sparčiai pralėkusius 10 metų, pastebėjo, jog per juos daug kas pasikeitė, tačiau viena liko pastovu – mokiniai ir mokytojai. Pasak jo, kažkada Rudiliai garsėjo padaužomis bernais. Laimei, ne tik tuo šis kraštas buvo garsus. Dūbliškių kaime užaugo lietuviškos pedagogikos ąžuolas Jonas Laužikas, ūkininkavimo novatoriškumu stebino Kazimieras Jėčius, Kukaukos dvarelyje gyveno Nepriklausomos Lietuvos teisingumo ministras V. Karoblis, čia mokėsi fizikas, profesorius hab. daktaras Arvydas Matulionis. Pastarąjį buvo galima išvysti garbingų svečių būryje.

Puslaidininkių fizikos instituto profesorius trumpai prisiminė savo kelią iš Maskvyčių į pasaulį. Nors Maskvyčių pradinėje mokykloje jis mokėsi neilgai – nuo 1947 m. rugsėjo iki 1948 m. vasario mėnesio – jam išliko ypač šilti prisiminimai. „Labai įdomu į mokyklą keliauti buvo pavasarį. Rudilių gale užlietos pievos, laukdavau, kol kas su arkliu paveš. Užšalus dar smagiau – gali čiuožti su pačiūžomis. Vieną kart net į pamokas pavėlavau“, – dalijosi vaikystės prisiminimais A. Matulionis.

Maskvyčių 8-metė mokykla buvo pirmoji Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos direktoriaus Artūro Totilo, viešėjusio šventėje, darbo vieta. Jis pastebėjo, jog Rudilių mokykla perėmė gerą dvasią iš Maskvyčių.

Maskvyčių 8-metėje mokykloje nuo 1961 m. mokėsi ir ją 1969 m. baigė Panevėžio “Žemynos„ vidurinės mokyklos direktorius Romualdas Grilauskas. “Rudiliečius vadinom rudiliakais. Geri sportininkai buvo, bet ir mušeikos„, – šmaikštavo R. Grilauskas, linkėdamas, jog mokykloje netiltų mokinių šurmulys.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video