2024/05/19

Bakšėnuose verda aistros dėl bendruomenės slaugytojos darbo

Mūsų rajone kaimo gyventojams būtiniausią medicinos pagalbą gali suteikti medikai, dirbantys 3 ambulatorijose ir 16 medicinos punktų. Tačiau sveikatos problemų turintys kaimiečiai nelabai patenkinti jų darbu.

Redakciją pasiekė pagalbos šauksmas iš Bakšėnų. Esą čia jau tris savaites neįmanoma prisibelsti į felčerės Ritos Žurauskienės namus, kur įrengta ir minėtoji įstaiga. Buvo nerimauta ne tik dėl norinčių susileisti vaistus bakšėniškių, bet ir dėl pačios medikės, kurią neva reikia traukti iš alkoholizmo liūno.

Nuvykus į Bakšėnus praėjusį penktadienį po pietų, bendruomenės slaugytoja R. Žurauskienė kaip tik rengėsi vykti su vaikais į miestą, tačiau mielai sutiko pasikalbėti.

Apie 200 gyventojų turinčiame kaime vis mažiau žmonių kreipiasi į medicinos punktą. O ir tą dieną gydytojos paslaugų neprireikė nė vienam bakšėniškiui. Be keleto daugiavaikių šeimų, čia daugiausia gyvena pensininkai. R. Žurauskienė sakė namuose lankanti 3 vienerių metų dar neturinčius kūdikius, taip pat užregistruota 18 ikimokyklinukų.

Bendruomenės slaugytojos darbo diena prasideda aštuntą ryto ir iki 13 valandos ją visada galima rasti namuose. Po pietų, jei yra iškvietimų, užsuka pas gyventojus. Pasitaiko, kad kaimo medikės pagalbos prireikia ir savaitgaliais, nors vaistų ar rimtesnio gydymo tenka ieškoti mieste.

Prakalbus apie gyventojų nusiskundimus, moteris sakė jau kurį laiką sulaukianti keleto žmonių piktų kalbų, pasiekusių ir vadovybę. “Žmonės nepatenkinti, kad į Bakšėnus neatvyksta bendrosios praktikos gydytoja Leokadija Neniškienė, – kalbėjo R. Žurauskienė, – tačiau aš negaliu jos pakviesti, kai konsultacijoms teužsiregistruoja vienas kitas pacientas„. Minėta bendrosios praktikos gydytoja patikslino, jog į Bakšėnus planuoja atvažiuoti sausio 31 d. Nors nemažai kaimo gyventojų praėjusią savaitę konsultavosi pas ją Kupiškyje, laukiama, kad į priėmimą medicinos punkte užsiregistruotų bent dešimt pacientų.

Į kaltinimus dėl ligoniams nepasiekiamo medicinos kabineto, R. Žurauskienė atsakė: “Gal ir pasitaiko, kad žmogus neranda manęs darbo vietoje, bet tuomet aš būnu išvykusi su reikalais. Jei neskubus atvejis, galima palaukti, o jei rimta bėda – tegu išsikviečia greitąją medicinos pagalbą. Kad nedirbau dvi savaites – absoliutus šmeižtas, juk registracijos sąraše kone kasdien įrašomi sergantieji. Be to, dažnai susiskambinam su Salamiesčio medicinos punkto darbuotoja Maryte Baniuliene. Ji mane visada suranda„. Šiuos žodžius minėtoji darbuotoja patvirtino, pridūrusi, jog, norėdamos pasitarti įvairiais klausimais, moterys telefonu susisiekia kone kas antrą dieną. Nesigilinanti į R. Žurauskienės gyvenimo aplinkybes, M. Baniulienė teigė iki šiol visada radusi tame pat pastate gyvenančią ir dirbančią kolegę.

R. Žurauskienė pastebimai susijaudino, pasidomėjus apie jos asmeninį gyvenimą. Girtaujantį vyrą ar jį namo lydinčią žmoną matė ne vienas bakšėniškis, tačiau jai prikaišioti alkoholizmo problemos, anot pačios pašnekovės, nėra jokio pagrindo. “Aš juk turiu rūpintis šeima ir darbu, – sakė moteris, – kaip būtų, jei visus pinigus pragertume?„

Kaimo bendruomenės slaugytoja tvirtino įtarianti, kas iš kaimynų ir už ką nutarė jai keršyti. Asmeniniai nesutarimai iškyla į paviršių. Situacija susidomi ne tik žiniasklaida, bet ir Pirminės asmens sveikatos priežiūros centras, kuriam tiesiogiai pavaldus Bakšėnų medicinos punktas.

Spręs medikų rate

“Žinom apie tuos dalykus, – teigė įstaigos direktorė Dovilė Kulbokienė, tačiau paprašyta juos įvardinti konkrečiai, atsakė trumpai: – Tai vidinės problemos. Nebūtina apie jas viešai diskutuoti„. Vadovė užsiminė, jog, pasigirdus gyventojų signalams, ji buvo nuvykusi į Bakšėnus, kur negeri įtarimai nepasitvirtino. Vis dėlto neslepiama, jog dėl R. Žurauskienės darbo ar elgesio bus diskutuojama su pačia medike, numatoma imtis priemonių, kad nebesklistų nepalankios ar nepagrįstos kalbos.

Kaip tikino sutikti Bakšėnų gyventojai, medicinos punktas čia labai reikalingas. Neprisistačiusi pensininkė sakė, jog dažnai kreipiasi į felčerę R. Žurauskienę prašydama suleisti vaistų. Nors sklando įvairiausi gandai, – žmonėms juk liežuvio neužriši! – pašnekovė tvirtino nemačiusi, kad jinai girtautų.

O bakšėniškė Dileta Giniotienė, gyvenanti netoli medicinos punkto, nors ir prasitarusi, jog neišvengia kivirčų su R. Žurauskiene, apie tai, kad “negerai su mūsų felčeryte„, plačiau kalbėti nepanoro.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ, Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video