2024/05/18

Gandrų lauknešėlių mažėja

Kupiškio rajono civilinės būklės aktų įrašų skyriaus vedėjos Birutės Kopūstienės duomenimis, praėjusiais metais rajone gimė 194 vaikai (2003 m. – 199). Gandrai atnešė 95 berniukus ir 99 mergaites. Mieste užregistruoti 67 naujagimiai, Alizavos seniūnijoje – 19 (čia registruota ir vienintelė dvynių berniukų pora), Kupiškio – 32, Noriūnų – 18, Skapiškio – 21, Šimonių – 19, Subačiaus – 18.

Pirmauja Kamilės ir Mantai

Pernai mūsų rajone populiariausi mergaičių vardai buvo Kamilė (6), Emilija (4), Gabija (4), Silvija (4), Gabrielė (3), Viktorija (3). Tuo tarpu 2003 m. – Greta, Austėja, Karolina, Kamilė ir Agnė.

Ilgamečiai minėto skyriaus darbuotojai žino, kad televizijos serialai, laidos, knygos, muzikinio gyvenimo žvaigždės palieka savo pėdsaką lietuviškame vardyne. Pernai mūsų rajone atsirado Liveta, Taja, Arina, Dija. Iš retesnių vardų paminėtini Vaiga, Novilė, Meda, Aiva, Arija, Eva.

2004 m. populiariausi berniukų vardai: Mantas (4), Martynas (3), Lukas (3), Paulius (3), Laurynas (3). Du berniukai pavadinti Jonais. Praėjusiais metais iš populiariausių vardų sąrašo iškrito Deividas.

Nors daug mažylių vardų metų metus lieka tie patys, tačiau Civilinės būklės aktų įrašų skyriaus darbuotojos vis dar turi kuo stebėtis. Kasmet tėveliai savo vaikams parenka ir itin retų bei netikėtų vardų. Pernai užregistruotas Tajus, Haidas, Vikarijus, Arminas, Orestas, Aretas, Joris, Natanas, Dairodas. Berniukams suteiktus Haroldo, Kristupo, Arno, Eligijaus, Astijaus vardus galima sieti su vienaip ar kitaip šalyje žinomais žmonėmis.

Pernai 18 vaikų užregistravo vienišos mamos (tai sudaro 9 proc. visų gimusių naujagimių). Iš jų trys nepilnametės: viena šešiolikmetė ir dvi septyniolikmetės. Viena vieniša mama gyvena mieste, likusios 17 – seniūnijose.

B. Kopūstienė pastebėjo teigiamą tendenciją – gandrai vis rečiau aplanko pilnametystės dar nesulaukusias paneles. Vyriausia pernai naujagimį užregistravusi mama – 36 metų, kitos apie 22-25 metų. 13 vienišų mamų praėjusiais metais sulaukė pirmagimių, dvi motinos – antrų vaikų, vienai gimęs kūdikis buvo jau penktasis.

40 gimusių mažylių kartu su gimimu registruota ir tėvystė. 86 įvairaus amžiaus (tik keletui per 10 metų) vaikams abipusiu tėvų sutikimu nustatyta tėvystė. Iš jų 55 pakeistos pavardės – jie įgijo tėvų pavardes.

Per praėjusius metus buvo įvaikinti 3 vaikai. Visavertės šeimos aplinkoje auga dvi mergaitės ir berniukas. 2003 m. buvo įvaikintas tik vienas vaikas, o 2002 m. šeimų, panorusių patenkinti vaiko poreikį augti šeimoje, iš vis nebuvo.

Išėjo

Apibendrindama 2004 metus Civilinės būklės aktų įrašų skyriaus vedėja pastebėjo, jog kasmet į Amžinybę iškeliauja vis daugiau žmonių. Demografinė situacija – minusinė. Pasaulį išvystančiųjų skaičius neatsveria iš jo išeinančiųjų. 2003 m. mirė 365 žmonės. Praėjusiais metais Anapilin išėjo 378 rajono gyventojai (183 vyrai, 195 moterys). Alizavos seniūnijoje – 39, Kupiškio – 66, Noriūnų – 42, Skapiškio – 25, Subačiaus – 58, Šimonių – 33, Kupiškio mieste – 115.

Mirė trys vaikai iki 1 metų amžiaus ir vienas sulaukęs metukų.

Kupiškio kraštas visoje šalyje garsėja savižudžių skaičiumi. Tačiau palyginti su 2003 m., šis rodiklis teigiamas. Per praėjusius metus iš gyvenimo savo noru pasitraukė 10 asmenų: 9 vyrai (2 iš jų bedarbiai, 2 pensinio amžiaus) ir 1 pensinio amžiaus moteris. 2003 m. ranką prieš save pakėlė 17 rajono gyventojų.

Nebeskuba tekėti

Aukso žiedus pernai sumainė 107 poros (2003 m. – 90). Užregistruotos aštuonios mūsų rajono gyventojų santuokos su užsieniečiais. Trys lietuvaitės ištekėjo už Vokietijos piliečių, viena tapo Didžiosios Britanijos piliečio žmona, dar po vieną įregistravo santuoką su Belgijos, Izraelio, Ukrainos piliečiais. Vienas kupiškėnas vedė ukrainietę. Abiem ši santuoka buvo antroji. Kupiškėnei, tekėjusiai už vokiečio, santuoka buvo trečioji.

81 vyrui ir 79 moterims Mendelsono maršas skambėjo pirmą kartą. Antrą kartą santuoką registravo 18 vyrų ir 19 moterų. Trečią kartą šeimyniniam gyvenimui ryžosi vienas vyriškis ir dvi moterys.

Iš visų pernai registruotų santuokų 77 poros tuokėsi pirmą kartą. Santuokos saitais sujungtos 5 poros, kuriose vienas iš besituokusiųjų krimto mokslus. Šeimą sukurti panoro dvi poros studentų. Aukso žiedus sumainė dar 13 porų, kuriuose vienas iš besituokiančių – studentas. Sutuokta ir viena pensinio amžiaus pora. Šeimyninį gyvenimą kurti norinčių nepilnamečių pernai nebuvo. Praėjusiaismetais susituokė 20 bedarbių porų, kai nors vienas dirbo – 21, kai dirbo abu – 45 poros.

Į bendrą apskaitą įtrauktos 13 bažnytinių santuokų. Po bažnytinės santuokos į Civilinės būklės aktų įrašų skyrių būtina kreiptis per 10 dienų, nes nuo to priklauso santuokos registravimo data. Jei atvykstama per minėtą laikotarpį, data nurodoma tokia, kokia yra pateikiama bažnyčios išduotoje pažymoje. B. Kopūstienė paminėjo atvejį, kai pora, aštuonis metus gyvenusi bažnytinėje santuokoje panoro įregistruoti ją civiline tvarka. Santuoką teko registruoti šių metų data.

Merginos, ištekėjusios už užsieniečių, pasirinko vyrų pavardes. Mūsų rajone pernai nebuvo besirenkančių naujovišką leistiną pavardę su galūne „ė“. Yra keletas besituokusių moterų, pasilikusių ir savo mergautinę pavardę, ir pasiėmusių vyro. Taip daroma, jei moteris neturi brolių – pavardės pratęsėjų. Mergautinę pavardę neretai pasilieka keliaujančios į užsienį – nereikia skubėti pasikeisti asmens dokumentų.

Vedėja atkreipė dėmesį, jog kasmet tuokiasi vis vyresni kupiškėnai. Bendras pernai susituokusiųjų amžiaus vidurkis – 28,7 metai. Šeimą kuriančių kupiškėnų vyrų amžiaus vidurkis buvo 30, moterų – 27,4 metai.

Dėl pavardės pakeitimo per praėjusius metus kreipėsi keturi rajono gyventojai: 3 moterys, per ištuoką pasilikusios vyro pavardę, vėliau panorusios susigrąžinti savo mergautinę, bei vienas vyriškis.

Išsituokė

Pernai santuoką nutraukė 66 poros (2003 m. – 59), iš jų 44, kuriose augo 73 nepilnamečiai vaikai. Beveik visos atžalos liko gyventi su mamomis.

B. Kopūstienė priminė apie pasikeitusią ištuokų registravimo tvarką. Civilinės būklės aktų įrašų skyriaus darbuotojos vykdo iš teismo gautą sprendimą – pačiam žmogui į metrikaciją dėl ištuokos kreiptis nereikia. Santuoka nutraukiama, o ištuokos dokumentus šiame skyriuje žmogus gali pasiimti bet kada.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video