2024/05/19

Kaime bendruomenės slaugytojos dirba ir iš idėjos

Bendruomenės slaugytoja Rūta Beganskienė, dirbanti Kupiškio Povilo Matulionio vidurinėje mokykloje, čia jaučiasi esanti tikrai reikalinga. Ambulatoriškai gydytis besilankančiųjų skaičius, pasak jos, padidėjo į šią ugdymo įstaigą perkėlus moksleivių klases iš Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos. Medicinos kabineto duris kasdien praveria 30-50 vaikų. Jei reikia skiepytis, per dieną jų ateina apie kelis šimtus. Įsigaliojus naujoms Pacientų teisių ir žalos sveikatoi atlyginimo įstatymo nuostatoms, vaikai skiepijami tik gavus raštišką tėvų sutikimą.

Judrūs vaikai patiria įvairių traumų. Priežastys, dėl kurių mokiniai kreipiasi į bendruomenės slaugytoją, priklauso ir nuo metų laiko. Pavasarį ir rudenį padaugėja nubrozdinimų, susižalojimų griūvant, šaltuoju metų laiku – susirgimų gripu. Mokiniai kreipiasi dėl skaudančių galvų, pakilusios temperatūros, pykinimo. R. Beganskienė su moksleiviais kalbasi ir apie higieną, aptaria brendimo klausimus. Anot jos, mergaitės, kurios nepasišneka su savo mamomis, medicinos kabinete dažnai išgirsta daug naujienų.

R. Beganskienė pastebėjo, jog pagal moksleivių skaičių medicinos kabineto patalpos mokykloje per mažos, nėra atskiro procedūrinio kabineto, laukiamojo. Pasak bendruomenės slaugytojos, ugdymo įstaigai reikėtų ir odontologo. Šių specialistų mūsų mieste trūksta. Ne visi tėvai vaikų dantų priežiūrą gali patikėti privatiems gydytojams, o poliklinikoje talonėlį pas odontologą tai pačiai dienai sudėtinga gauti ir suaugusiajam.

——-
Autorius: Jurgita Žiukaitė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video