2024/05/19

Viesulo padarytus nuostolius skaičiavo elektrikai ir kelininkai

Per pastarąjį dešimtmetį šalyje praūžė antras galingas viesulas. Anatolijaus padarytus nuostolius pakartojo Ervino vardu pavadinta gamtos stichija, atkeliavusi nuo Atlanto vandenyno.

Praėjusio šeštadienio vėjuota naktis sukėlė daug rūpesčių ir Kupiškio rajono gyventojams. Kaip teigė Panevėžio elektros tinklų Kupiškio skyriaus viršininkas Algirdas Baltrūnas, per 34 jo darbo metus tai antras tokio galingumo viesulas. Tą naktį buvo užfiksuoti 206 aukštos įtampos ir 97 žemos įtampos pastočių gedimai.

Nors žemos įtampos pastočių gedimų lokalizavimui trukdė smarkus vėjas, iki sekmadienio vakaro pašalinti beveik visi gedimai. Vakar rajone darbavosi 10 brigadų, nes be elektros energijos dar buvo likę daug Subačiaus gyvenvietės, Antašavos, Alizavos, Adomynės, Skapiškio miestelių ir apylinkių gyventojų bei kelios parduotuvės. Tąnakt elektra dingo ir centrinėje “Saulutėje„.

“Nerealu operatyviai pašalinti visus gedimus, – teigė pašnekovas. – Nuolat gauname iškvietimus į atokesnes gyvenvietes„. Pasak A. Baltrūno, pirmieji skambučiai į elektros tinklus užregistruoti apie pusę antros nakties. Tąkart daugiau nei valandai mieste buvo dingusi elektra. Laimei, nei policijos, nei priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbui šie gedimai didelės įtakos neturėjo.

Apie pusę šešių ryto pasipylė pagalbos prašantys skambučiai iš rajono gyvenviečių. Pagrindinė elektros energijos tiekimo sutrikimo priežastis – laidus kliudę virstantys medžiai ar jų šakos. Gedimus numatoma pašalinti per kelias artimiausias dienas.

Išvykstančiųjų iš Kupiškio dėmesį patraukė ir gerokai pasviręs kelio ženklas, nurodantis Panevėžio, Rokiškio bei Biržų kryptis. Telefonu pasiteiravus kelių tarnybos viršininko Ovidijaus Zibavičiaus apie Ervino viesulo padarytą žalą, pašnekovas užsiminė, kad kaip tik tuo metu yra vertinama būklė keliuose. Yra daug nuplėštų, sulankstytų kelio ženklų bei jų atramų. Nemažai žalos padaryta Utenos, Rokiškio keliuose, išvirtę medžiai užtvėrė Siaurių, Lukonių bei kitų rajono kaimų vieškelius. Nuostoliai, neskaitant važiuojamosios dalies valymo darbų, gali siekti 7 tūkst. litų.

Didesnę ar mažesnę žalą patyrė daugelis miesto ir rajono gyventojų. Buvo sulankstytos daugiabučių TV antenos, plėšiami balkonų įstiklinimai, plaikstomos konteinerių atliekos. Vieniems rajono gyventojams viesulas plėšė stogo dangą, griovė lauko tualetus, laužė sodo medžių šakas, kiti atsipirko tik nemigo nakties išgąsčiu.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video