2024/05/18

Duonos – į autoparduotuvę, stipresnio alaus – į “tašką„

Prie autoparduotuvės besibūriuojantys žmonės jau seniai tapo vienu iš lietuviškojo kaimo vaizdinių. Apsivilkę kasdieniais darbo drabužiais, stumiantys savadarbius karučius, skaičiuojantys likusius nuo pensijos litus ar prašantys prekių skolon, jau garbų amžių pasiekę kaimų gyventojai dažnai net neįsivaizduoja didžiųjų prekybos centrų prabangos bei pasirinkimo galimybių. Tarybinius laikus menančios krautuvės išnyko kartu su politine santvarka. Duonos, jei spėji, gali nusipirkti iš pravažiuojančių prekeivių, o stipresniųjų gėrimų vis dar įmanoma surasti vadinamuosiuose “taškuose„. Rajone pasidairėme, kokia autoparduotuvių bei jų klientų šiandiena ir perspektyvos.

Degtine neprekiauja

Anot rajono Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyr. specialistės Vidos Vaitonienės, trys įmonės, užsiimančios mažmenine prekyba autoparduotuvėse, turi leidimus mūsų rajone prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 8,5 proc., ir tabako gaminiais: tai Alfonso Vaitiekūno ir Ž. Vareikos individualios įmonės bei panevėžiečių UAB “Vidrasa„. Tiek kupiškėnai, tiek kitų rajonų prekybininkai, kiekviename įmonės automobilyje neturintys minėtos licencijos, alkoholio ir cigarečių pardavinėti negali.

Kaip papasakojo individualios įmonės savininkas Žilvinas Vareika, kiekvieną darbo dieną pora autobusiukų išsiruošia į atokiausius rajono kampelius. Kaimų gyventojams siūlomas labai įvairus prekių asortimentas. Nors nestinga ir buities reikmenų, vis dėlto populiariausi lieka maisto produktai. Bene didžiausią pirkėjų paklausą turi duonos gaminiams. Kiek mažesniais kiekiais įsigyjamas alus. Vasarą daug kas perka paklausą turi ledų bei gaiviųjų gėrimų.

Kalbant apie alkoholinius gėrimus, Ž. Vareikos IĮ autoparduotuvėlės prekiauja tik alumi, mat šnekučio gana dažnai pageidauja kaimo gyventojai. Jau kurį laiką vyrai nebevartoja silpnesnio nei 8 proc. alkoholio koncentracijos alaus. Juk ne paslaptis už darbus kaimuose atsiskaitoma stipriaisiais gėrimais. Tad nenuostabu, kad klientai pasiteirauja, ar “autolavkė„ neatvežė degtinytės. Deja, leidimas prekiauti stipriais alkoholiniais gėrimais prekių vežėjams nėra duotas.

Šventės nejuntamos

Pasak Ž. Vareikos, mažmeninė prekyba autoparduotuvėse žiemą kartais būna net nuostolinga. Apskritai reisas pasiteisina vairuotojų atlyginimams išmokėti, o savininkui nedaug kas lieka. Paradoksalu, tačiau švenčių metu pastebimas apyvartos sumažėjimas, kaimų gyventojai įsigyti šventiniam stalui reikalingo maisto ar pasirūpinti dovanomis nuvyksta į miesto parduotuves. Anot verslininko, jau antri metai, kaime šventinis laikotarpis nepastebimas. Praeityje liko laikai, kuomet autoparduotuvėse prieš Kalėdas buvo sėkmingai prekiaujama silkėmis ar pyragais.

Kita problema – pastebimai greit nykstantys kaimai. Kasmet miršta senieji rajono gyventojai, o jaunesnieji jų nebepakeičia. Mobilių parduotuvių klientų skaičius nebeatsistato, taigi Ž. Vareika nemano, jog šis verslas bus perspektyvus.

Tačiau šiuo metu autoparduotuvė mažų kaimelių gyventojams labai reikalinga. Deja, sunkiai gyvenančių žmonių perkamoji galia yra labai maža. Ne vienas kaimietis tesukrapšto vos porą litų duonos kepaliukui, prarečiui jaunesnieji, turintys papildomų pajamų, išleidžia iki 20 litų.

Prekių apyvarta lenkia kaimo parduotuves

Dar prieš dešimtą valandą ryto prie senosios, jau dvylika metų neveikiančios, Gaigalių parduotuvės vietos gyventojai lūkuriavo kasdien atvykstančių prekeivių. A. Vaitiekūno individualios įmonės vairuotojas Raimundas Tuska, išvažiavęs iš Kupiškio pusė devynių, buvo sustjęs trečiajame kaime. Per dieną ratuotoji parduotuvė apkeliauja apie 20 mūsų ir Anykščių rajono kaimelių, o vakarop suskaičiuojama apie 1000 Lt pajamų – kur kas daugiau, nei stacionariose ir, deja, merdėjančiose, kaimo prekyvietėse.

Savo autoparduotuvėje gaigališkiams vairuotojas galėjo pasiūlyti įvairiausių prekių. Tik žmonės nedaug ką įperka, kartais leidžia sau nusipirkti “pūslę„ alaus, o tabako gaminių beveik niekas nepageidauja. “Visur klesti kontrabanda,„ – įsitikinęs R. Tuska, geresnių cigarečių tuokart turėjęs vos keletą pakelių.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video