2024/04/25

Medžioklės, žūklės trofėjų paroda – vasarį

Šiemet Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija švęs savo veiklos 85-metį. Rajone ji įkurta šiek tiek vėliau, tačiau ir kupiškėnų indėlio esama didelio.

Per šį laikotarpį pasikeitė kelios medžiotojų, žvejų kartos, jų veiklos aplinka, turtėjo puoselėjamos tradicijos, tobulėjo ginklai ir įrankiai. Tačiau ir per kelis dešimtmečius mažai pakito medžiojamų žvėrių ir meškeriojamų žuvų rūšys, nors tam tikrų pokyčių yra. Antai labai sumažėjo kiškių, o priviso daugiau kanopinių žvėrių bei plėšrūnų – lapių, mangutų.

Tą visą raidą iš dalies atspindi ir medžiotojų, žvejų ar šiaip gyvūnijos pasauliu besidomėjusių žmonių namuose sukaupti įvairūs trofėjai.

Prieš dvejus metus surengtoje laukinės faunos trofėjų parodoje galėjome pademonstruoti tik dalį sukaupto šio turto. Tačiau ir tai parodos gausiems lankytojams suteikė daug naujų žinių apie mus supantį pasaulį, ne vienam pažadino norą jį labiau suprasti. Šią parodą lankė jaunųjų miškininkų būrelių nariai, biologai, eksponatai žadino pasakų kūrėjų fantaziją. Ekspozicija buvo surengta Kupiškio Etnografijos muziejuje ir, pasak jos darbuotojų, įvairaus amžiaus lankytojų sulaukta kelių šimtų.

Manytume, jog ir šiemet medžioklės ir žūklės trofėjų paroda turės nemažesnį pasisekimą. Jos įdomumą lems kiekvieno dalyvio suinteresuotumas pateikti kuo įvairesnių, vertingesnių eksponatų.

Prašytume vertingiausius trofėjus būsimai parodai į Kupiškio etnografijos muziejų pristatyti iki šių metų vasario 1 dienos. Prie kiekvieno eksponato turi būti etiketė su trofėjo šeimininko pavarde ir vardu, reikia nurodyti sumedžiojimo, suradimo ar sužvejojimo datą ir vietą.

Būtina pristatyti visų 2003-2004 metais sumedžiotų žvėrių trofėjus, nes juos įvertins ekspertų komisija ir rezultatus paskelbs trofėjų parodos kataloge.

Prašytume parodai pateikti ir prieš daug metų sumedžiotų žvėrių bei surastų ar dovanų gautų trofėjų. Jei komisija jų ir nevertintų, tai tokie eksponatai irgi labai praturtintų parodą.

——-
Autorius: Albinas VAIŽMUŽIS Medžiotojų ir žvejų draugijos rajono skyriaus pirmininkas

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video