2024/04/19

Vakare sutikti neblaivų nepilnametį – ne naujiena

Rengiant vieną iš šio numerio straipsnių teko išklausyti viešą nuomonę, jog miesto ir rajono jaunimui nekyla didelių pavojų: jis retai pakliūva į teisėsaugininkų akiratį, švenčių šurmuly ar vėlų metą nekelia grėsmės gyventojams, nesusiduria su girtavimo ar narkotikų problema.

Išvengia teisėsaugininkų

Pasidomėjus, kokia yra nepilnamečių nusikalstamumo situacija, tiek nepilnamečių reikalų pareigūnų veiklos grupės specialistai, tiek vyriausiasis prokuroras Jurgis Kiaušas teigė, jog jaunimo iki 16 m. nusikalstamumas rajone labai nežymus. Pasak specialistės Vidos Augulienės, Kalėdų šventės praėjo ramiai. Neblaivūs ar triukšmingi jaunuoliai dažniau sulaikomi per vasaros šventes, nepilnamečiai pristatomi į budėtojų dalį, iš kur juos pasiima tėvai. Tiesa, 15-100 Lt baudas už viešosios tvarkos pažeidėjus, neturinčius 16 m., tenka sumokėti tėvams, o vyresnieji atsiskaito patys (beje, dažniausiai iš tėvų kišenės).

Paklaustas apie atsakomybę už nepilnamečius, vyriausiasis prokuroras priminė, jog vaikus prižiūrėti turi tėvai, o švenčių ar išvykų metu – jų rengėjai. Pasitaiko komplikuotų atvejų, kuomet jaunimas be tėvų žinios jiems išvykus namuose rengia vakarėlius, kur girtaujama, vartojami narkotikai, kuriuos siūlo smulkieji platintojai. Prokuroro nuomone, bet kokiu atveju tėvai neturėtų toleruoti nepilnamečių vaikų išgėrinėjimų, visada žinoti, kur jų atžalos išeina, įtarus apie nusižengimus, griežtai pasikalbėti.

Teisme nuolat linksniuojamas

Problemiškų nepilnamečių tėvai sunkiai su jais randa bendrą kalbą. Pavyzdžiui, kupiškėnės N. B. penkiolikmetis sūnus D. B. kasmet po kelis kartus patenka į teisiamųjų suolą. Už jo išdaigas tenka atsakyti motinai.

Šių metų spalio 28 d. parduotuvėje “Saulutė„ jam kilo noras pavogti šampūną. Vaikinukas po skvernu priglaudė ir antrą buteliuką. Tačiau tąkart buvo sulaikytas parduotuvės darbuotojų.

Prieš skelbiant teismo nutarimą, buvo prisiminti ir kiti šiais metais padaryti pažeidimai. Net 6 kartus neblaivus D. B. buvo pristatytas į policijos komisariato budėtojų dalį. Stipriausiai įkaušęs jis buvo birželio 18 d. – 2,03 prom. O spalio 6 d., apie 23 val. jį pareigūnai sulaikė neblaivų Gedimino g., nors Savivaldybės tarybos sprendimu, paaugliai viešoje vietoje gali būti iki 21 val.

Vaiko globėjo pareigų nevykdymu kaltinta D.B. motina teigė, jog gailisi ir įsipareigoja griežčiau kontroliuoti sūnų, nors visada turėjusi problemų dėl sūnaus auklėjimo.

Šiemet paauglys Povilo Matulionio vidurinėje mokykloje kartoja 8 klasės kursą, tačiau jau spėjo praleisti 143 pamokas iš 260. D. B. mokosi prastai ir nuolat konfliktuoja su mokytojais. Rūko ir daro tai nesislėpdamas.

Taip charakterizuojamą penkiolikmetį vargiai begalinti sudrausminti mama teismo nutarimu iki gruodžio 20 d. privalėjo sumokėti 300 Lt baudą.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video