2024/04/26

Išmokos vėluoja

Ne vienas rajono ūkininkas suskubo pasidalyti su “Mintimis„ savo rūpesčiu – kodėl vis nesulaukiantys Europos Sąjungos išmokų už pavasarį deklaruotas žemės naudmenas ir pasėlius. Jie tvirtino, jog Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) buvo patikinti iki šių metų pabaigos gausiantys didesniąją priskaičiuotosios

sumos dalį, tačiau iki Kalėdų tokiais pervedimais atitinkamuose bankuose jų nurodytos sąskaitos nepasipildė nė litu.

Teko įsitikinti, jog kupiškėnų ūkininkų tokie priekaištai NMA prie Žemės ūkio ministerijos yra pagrįsti.

Rajono Savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjo Valento Mankūno žiniomis, praėjusią savaitę išmokų gavusiųjų buvo ne daugiau penkiasdešimties žemės naudotojų, nors rajone pretendentų – per keturis tūkstančius. Pašnekovo tvirtinimu, tokia situacija esanti ne tik mūsų rajone, bet apskritai visoje šalyje. Apie ją kalbėta ir pastarajame LŪS tarybos posėdyje. Visos su žemės naudojimu susijusios sąjungos ir asociacijos pasirašė bendrą raštą NMA dėl tiesioginių išmokų vėlavimo. Juo pareikalauta didesniąją tiesioginių ES išmokų dalį žemės naudotojams į jų sąskaitas pervesti iki šių metų gruodžio 31-osios.

Agentūrai nesureagavus į šį priminimą, bus kreiptasi į šalies Vyriausybę.

Pasak V. Mankūno, žemės naudotojai tikėjo pažadais, jog išmokos jiems bus paskirstytos kuo skubiau, tačiau iš tikrųjų šis darbas atidėliojamas, ir ūkininkai baiminasi, kad pastarasis atsiskaitymas su jais gali tęstis iki 2005 metų balandžio 30-osios ir tokiu atveju NMA liktų teisi, nes tada baigiasi šio atsiskaitymo terminas. Tačiau žemės naudotojai prarastų daug – vienas netekdamas šimtų litų galimų palūkanų, kitas – galimybės pigiau įsigyti trąšų, chemikalų, sėklos ar technikos.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video