2024/04/26

“Kontraforsai„ ir bendrasis raštingumas

Kas dvejus metus gruodžio pradžioje Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje vyksta mokinių kūrybinių darbų konkursas “Kontraforsai„, skirtas mūsų kraštiečio, žymiojo architekto Lauryno Stuokos-Gucevičiaus garbei (gruodžio 10-toji – architekto mirimo diena). Su architektūra susijęs ir renginio pavadinimas: kontraforsas – vertikali išsikišusi mūrinės sienos atrama sienai sutvirtinti. Mes šį žodį suprantame simboliškai – jis skatina galvoti apie kultūrines, dvasines žmogaus bei tautos gyvenimo atramas. Viena iš tokių – raštas, spausdintas žodis. Palydime jubiliejinius spaudos lietuviškais rašmenimis atgavimo metus, todėl šiemetinių “Kontraforsų„, vykusių gruodžio 11 dieną, tema buvo “Bendrasis raštingumas„. Prisimindami istoriją, galvojame ir apie šiandieną: ką dabar reiškia būti raštingam? Suprantama, kad raštingumas – ne tik rašybos ir skyrybos įgūdžiai, tai gebėjimas išreikšti savo mintis tekstu ir vaizdiniais ženklais, tai informacinių technologijų valdymo įgūdžiai, galiausiai tai apskritai bendravimo bei raiškos kultūra. Mąstydami apie visa tai parengėme atitinkamas kūrybinių darbų užduotis.

Namų darbai buvo du: MS Power Point programa parengti savo mokyklos pristatymą pagal formulę LSG (linksmai, smagiai, greitai) ir sukurti atviruką, skirtą Laurynui Stuokui-Gucevičiui. Per patį renginį komandoms teko pademonstruoti ir vaizdinės, ir žodinės kūrybos gabumus: reikėjo per dvi valandas sukurti erdvinę kompoziciją “Mano mokyklos ženklas„ bei epigramą, šlovinančią architektą. Beje, epigrama turėjo būti kaligrafiškai įrašyta į atsivežtą atviruką.

Tradiciškai į “Kontraforsus„ atvyksta komandos iš įvairių Lietuvos mokyklų, su kuriomis esame užmezgę ryšius. Šiemet sulaukėme svečių iš Kėdainių Šviesiosios, Pasvalio P. Vileišio, Švenčionėlių, Rokiškio r. Juodupės gimnazijų, Kupiškio muzikos mokyklos dailės skyriaus. Mūsų gimnazijai atstovavo net dvi komandos – 2 ir 3 gimnazinių klasių.

Šventės atidarymas buvo įspūdingas. Besiplaikstantys judesio teatro “Una„ (vadovė Sonata Šimavičienė) “sparnai„ ir režisierės Vilijos Morkūnaitės parengta gimnazisčių literatūrinė kompozicija su simbolinėmis plunksnomis pažadino dalyvius kūrybiniam skrydžiui. Po informatyvių istorijos mokytojo Stanislovo Šepečio ir žurnalistės Jūratės Nedveckaitės pranešimų komandos ruošėsi linksmai, smagiai, greitai pristatyti savo mokyklą. Namų darbai buvo parengti tikrai nuoširdžiai ir išradingai, mokiniai turėjo ko vieni iš kitų pasimokyti: vieni sužavėjo šmaikštumu, kiti – profesionaliu techninių galimybių panaudojimu, treti – gražia tartimi, laisvu kalbėjimu. Ar tai ne raštingumu pamokos?

——-
Autorius: Nida MIKŠIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video