2024/04/28

Lyg pieno puta iškilo naujas kooperatyvas

Gruodžio 17-osios rytą aštuoni Salamiesčio kooperatyvo “Pieno puta„ nariai pirmą kartą pristatė pieną į naujas patalpas. Tądien paminėtas kooperatyvo atidarymas. Į buvusį vaikų darželio pastatą rinkosi salamiestėnai ir kviesti svečiai: rajono meras Leonas Apšega, seimo narys, šiame krašte pelnęs rinkėjų daugumos balsus, Viktoras Rinkevičius, Kupiškio rajono žemės ūkio skyriaus vedėjas Valentas Mankūnas, Žemės ūkio rūmų atstovas Lucius Šimonis, Medeikių pieninės direktoriaus pavaduotojas Dainius Pelenis bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Kupiškio filialo inspektorė Snaigūnė Skrandauskienė.

Kooperatyvo buhalterė Marytė Paslauskienė susirinkusiesiems papasakojo “Pieno putos„ atsiradimo istoriją, kurią ji buvo linkusi vadinti “kryžiaus keliais„. Šių metų liepos 15 d. penki kooperatyvo steigėjai pasirašė steigimo sutartį. Nuo tos datos iki pat gruodžio 16 d. praėjo penki sudėtingi ir daug rūpesčių sukėlę kooperatyvo kūrimo mėnesiai.

Bene didžiausia bėda – teisinės informacijos apie panašių organizacijų kūrimo eigą stygius. Pasak M. Paslauskienės, Kupiškio notarai griežtai atsisakė parodyti dokumentų apiforminimo įstatus. Pagalbos sulaukta iš Kupiškio verslo ir technologijų centro. Kooperatyvo įregistravimas jo nariams kainavo 300 Lt.

Lyg tyčia registro centras, veikiantis Panevėžyje, registracijos pažymėjimą nusiuntė į Rokiškį. Dokumentų susigrąžinimas užtruko dar kelias dienas. O pieno supirkimo punkto vedėja Danutė Ajutienė spalio 1 d. pradėjusi Kaune lankyti specialius kursus, pažymėjimą apie jų baigimą gavo tik po 3 savaičių.

Kooperatyvo steigėjų entuziazmo nenuslopino ir ypač griežti Valstybės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimai. Vienas iš jų – būtinai reikėjo sandėliuko ir tualeto, nors vedėja čia kas antrą dieną išbūna po 1 valandą.

Susidoroję su naujos sąskaitos atidarymo AB “Hansa bankas„ rūpesčiais, salamiestėnai suprato, kad vyriausybė kooperatyvų steigimui neskiria jokių lėšų. Dar po savaitės iš valstybės įmonės “Pieno tyrimai„ gauti reikiami kodai, o atidarymo išvakarėse galutinai susitarta su pieno supirkėju – Medeikių pienine.

Žemės ūkio Kupiškio skyriaus vadovo V. Mankūno duomenimis, respublikoje veikia 16 kooperatyvų. Smulkieji ūkininkai, laikantys nuo 3 iki 10 karvių (tokių Kupiškio apylinkėse yra per 1000), bus priversti jungtis. Todėl tikimasi, kad jau ketvirtasis mūsų rajone pieno kooperatyvas gyvuos sėkmingiau už pirmtakus.

Švęsdami “Pieno putos„ atidarymą, vaišingieji salamiestėnai svečius pakvietė prie namų gėrybėmis padengto stalo.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video