2024/05/14

Absolventai dėl įsidarbinimo nesuka galvos

Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos (KTVM) valgykloje praktiką šią savaitę atlieka virėjų ir barmenų (padavėjų) specialybės 3-čiojo kurso moksleiviai. Jų iš viso 28, tad kasdien darbuojamasi grupėmis ir dar pagal atitinkamas užduotis – vieni virtuvėje, o kiti padavėjais salėje.

Pasak profesijos mokytojos metodininkės Eleonoros Kapočienės, jų ugdytiniai per trejus ar dvejus profesijos mokymosi metus susivokia, kuri iš dviejų specialybių jiems artimesnė ir net iš karto yra apsisprendę, su kuria sies savo būsimą darbinę veiklą, tačiau mokomoji praktika tam ir skirta, jog ir garantuotai būsimasis maisto ruošėjas žinotų, kaip aptarnauti klientus salėje, o vien apie barmeno karjerą svajojantis jaunuolis įgytų praktinių žinių, kaip yra ruošiamas patiekalas ir kaip jis turi būti patiektas lėkštėje. Ateityje padavėjais dirbsiantiems vaikinams ir merginoms labai svarbu per praktiką įgyti bendravimo su maitinimo įstaigos klientais kultūros įgūdžių, išmokti teisingai priimti užsakymus, per atitinkamą laiką juos patiekti ir teisingai atsiskaityti su aptarnaujamuoju bei virtuve.

Tad ir šį kartą profesijos mokytoja E. Kapočienė dėmesingai stebėjo, kaip pietaujančiuosius aptarnauja jau pakankamai šio darbo įgūdžių turintieji trečiakursiai. Po pietų vyksta aptarimas – su pagyrimais ir pastabomis, išklausant moksleivių išgyvenimų, jeigu pasitaikė kokių nesusipratimų. Nes per kiekvieną praktiką, pašnekovų nuomone, privalai tobulinti savo įgūdžius.

Netruks prabėgti du mėnesiai ir šios profesijos absolventai išvyks į pačią ilgiausią – 15 savaičių gamybinę praktiką, dažniausiai visai savarankiško darbo.

KTVM direktoriaus pavaduotoja ugdymui Lina Kaušakienė pasakojo, jog patys moksleiviai apsisprendžia, kur norėtų atlikti priešdiplominę praktiką, ir tariasi su kavinių, barų ar valgyklų savininkais, tačiau su pastaraisiais bendradarbiauja ir mokyklos administracija. Daugelis šios laidos absolventų per būsimą gamybinę praktiką darbuosis Kupiškio kavinėse-baruose, tačiau bus ir išvykstančių į Vilniaus, Panevėžio, Anykščių bei kitų miestų kavines bei valgyklas. Per gamybinę praktiką gerai užsirekomendavę KTVM auklėtiniai su šių įstaigų savininkais kalbasi ir apie perspektyvą įsidarbinti.

Direktoriaus pavaduotoja L. Kaušakienė pastebėjo, jog pernai mokyklą baigė šešiolika maisto ruošimo ir padavėjų specialistų, tarp jų buvo devyni mūsų rajono gyventojai. Ateinantį pavasarį šios paklausios profesijos pažymėjimus tikimasi įteikti 28 merginoms ir vaikinams.Kupiškiečių tarp jų bus penkiolika.

Mokykla kaupia informaciją, kaip pavyksta įsidarbinti jos parengtiems aptarnavimo sferos kvalifikuotiems darbuotojams. Jūratė Lisauskaite įsidarbino barmene, o Kristina Bandzinskaitė, Neringa Danišaitė – virėjomis Panevėžio prestižinėse maitinimo įstaigose. Barmenas Tomas Jonušys, puikiai užsirekomendavęs sostinės “Karolinos ture„, buvo išsiųstas pusės metų stažuotėn į Ispaniją.

Šios laidos absolventas Ramūnas Baranauskis net mokomąją praktiką atlieka Vilniaus viename restoranų.

Mokyklos vadovai, taip pat virėjų ir barmenų mokytojai pasidžiaugė, jog pastaroji profesija yra ne tik populiari tarp jaunimo, bet ir labai reikalinga. Retas atvejis, kad aplinkinių rajonų darbo biržose būtų užsiregistravusių tokios specialybės dbbarbių. Šiemet stojančiųjų į KTVM virėjų ir barmenų specialybės pirmąjį kursą jau susidarė net konkursas, tačiau buvo priimti visi 34 pretendentai. Profesijos mokytojos Lidijos Jankauskienės, mokančios juos maisto ruošimo technologijos, pastebėjimu – tai merginos ir vaikinai, pasiryžę būti puikiais savo pasirinktosios profesijos specialistais. Šios mokyklos profesijos dėstytojus džiugina tai, kad atėjusieji į KTVM įsigyti virėjo ir barmeno specialybės suvokia, jog po kelerių metų darbo vietą teks susirasti patiems, todėl ir stengiasi kuo geriau pasirengti. Praėjusią vasarą savo iniciatyva padirbėti į Čekiją buvo išvykę Aivaras Vasilenko ir Mantas Plunksnys, o į Italiją – dvi moksleivės. Mantas korespondenti sakė, jog Prahoje kavinėje aptarnauti klientų jam neteko, nes barmenas privalo mokėti šalies valstybinę kalbą, tačiau ir atlikdamas kitus darbus galėjo stebėti, kaip ten sukasi barmenai.

Sandra Vizbaraitė pasakojo, jog ją išvykti į Italiją padrąsino puikiai Europos valstybes žinantis giminaitis. San Savero nedidelėje kavinukėje barmene pusantro mėnesio dirbusi mergina jau pramoko ir italų kalbos. Sandra tikriausiai į San Saverą vyks atlikti ir gamybinės praktikos.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video