2024/05/14

Tautodailininkės darbuose – subtili šviesos aura

Kupiškio etnografijos muziejuje antradienį atidaryta tautodailininkės Irenos Vapšienės jubiliejinė paroda. Renginio metu darbų autorė nebuvo linkusi daug pasakoti apie save – už ją kalbėjo dvejose salėse eksponuojami šviesą ir šilumą skleidžiantys 30 jos tapybos ir 34 pynimo iš vytelių darbai.

Trečiąją personalinę parodą surengė Dvariškių kaime gimusi I. Vapšienė. Ji sakė piešti pradėjusi “kaip tik save gyvą atmenanti„. Mokėsi Panevėžio dailės mokykloje. “Nusibodo piešti ir pabėgau„, – šmaikštavo menininkė. Kaune lankė “Vaivorykštės„ dailės studiją, ten piešė natiurmortus. Šiame mieste Irena sutiko būsimą vyrą kraštietį Vilių Vapšį. Gyvenimo kelias vedė namų, Kupiškio link. 1991 m., išvydusi skelbimą apie pynimo kursus, kuriems vadovavo pynėjas J. Jankauskas, pasinėrė į stiprių rankų reikalaujančio amato paslaptis. 1993-aisiais tapo Lietuvos tautodailininkų sąjungos nare.

Žavi asmenybė, paprasta, kukli ir uoli tautodailininkė, kaip ją apibūdino Algimantas Jasaitis, nepalūžo nuo likimo sviestų atšiaurių išbandymų. Irenos tapybos, pynimo iš vytelių darbus galima išvysti rajoninėse, zoninėse, respublikinėse parodose.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video