2024/05/14

Laureato paveiksluose – aukštaitiškos tradicijos

Jau trečią kartą į Kupiškio etnografijos muziejų praėjusį penktadienį rinkosi Aukštaitijos regiono tautodailininkai. Iš dviejose salėse eksponuojamų darbų sklido šimoniška šviesa ir šiluma, aidėjo Panevėžio r. Dembavos bendruomenės namų kaimo kapelos “Smagumėlis„ (vadovė Danutė Narkienė) melodijos.

Muziejininkų iniciatyva organizuojamoje Aukštaitijos rajonų tautodailininkų tapybos ir grafikos darbų konkursinėje parodoje garsiam tėviškėnui dailininkui Kaziui Šimoniui atminti šiemet dalyvavo 17 autorių iš 4 rajonų: Biržų, Panevėžio, Utenos ir Kupiškio. Parodai pateikti 85 kūriniai. Jos laureatu komisijos sprendimu tapo kupiškėnas Vytautas Pastarnokas, eksponavęs šešetą tapybos darbų: “Avies kirpėja„, “Verpėja„, “Artojas„, “Aludaris„, “Išausiu, dukrele, kraitelį„, “Vakaruškos„.

Visiems renginyje dalyvavusiems parodos-konkurso K. Šimonio premijai laimėti darbų autoriams įteikti dalyvio diplomai, prisiminimo dovanėlės, rėmėjų prizai.

Lietuvos liaudies kultūros centro specialistė Alė Počiulpaitė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas Jonas Rudzinskas atkreipė dėmesį į skirtingą tautodailininkų patirtį, jų darbų savitumą. J. Rudzinskas pabrėžė šio konkurso išskirtinumą ir vertingumą. Komisijos nariai, diskutavę kokiais kriterijais remiantis vertinti eksponuojamus darbus, nutarė į juos žvelgti ne kaip į K. Šimonio kūrybos atspindį, bet kaip į visos Aukštaitijos reiškinį, liaudies meno išraišką, savo regiono ir jo tradicijų puoselėjimą.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video