2024/05/14

Gali būti sustabdytas ir žalą gamtai padaręs vairuotojas

Retai kuris vairuotojas nepajunta įtampos, išvydęs priešais netikėtai lazdele mostelėjusį uniformuotą pareigūną. Ir nebūtina automobilyje vežti narkotikų siuntą ar policijos ieškomą nusikaltėlį. Kartais ir tvarkingi vairuotojai sunerimsta, ar šįkart priekabusis tvarkos sergėtojas jo nenubaus? Kad jaustųsi saugus ir teisus, vairuotojas privalo žinoti, kokiems pareigūnams ir kokiais atvejais jis privalo paklusti.

Teisę bausti turi ne visi

Kaip teigė Eismo priežiūros poskyrio viršininkas Vytautas Stančikas, bet kuris policijos pareigūnas gali stabdyti nedrausmingą kelių eismo dalyvį. Anksčiau visi kelių policijos darbuotojai turėjo teisę mostelti apskrita lazdele. Tačiau nuo gegužės 1 d., sujungus Viešosios tvarkos viešosios policijos ir Eismo priežiūros poskyrius, pareigūnai privalo lankyti specialius kursus Panevėžyje ir išlaikyti egzaminus. Tuomet jie įgyja teisę stabdyti ir bausti vairuotojus. Iš 17 Kupiškio eismo priežiūros poskyrio pareigūnų tik du dar negali atlikti minėtų funkcijų, jiems pavestos kitos viešosios tvarkos palaikymo užduotys. Leidimo stabdyti automobilius, kuris išduodamas visam laikui, kol kas neturi ir vienas iš apylinkių tyrėjų.

Sustabdęs automobilį, pareigūnas turi prisistatyti ir paaiškinti, kodėl vairuotojas stabdomas; pavyzdžiui, dėl vykstančio reido, ieškant dingusio automobilio ar asmens, arba pastebėjus, jog transporto priemonė nėra tvarkinga.

Nepagrįstai priekabiaujantys ar pažeidžiantys reikalavimus pareigūnai, pasak V. Stančiko, turi būti nubausti.

Automobilius apžiūri ir aplinkosaugininkai

Kiek neįprasta paklusti kelyje stabdančiam aplinkos apsaugos inspektoriui. Puikiai išmanantys Kelių eismo taisykles, nenorėtų su tuo sutikti. Pasirodo, suderinus su Teisingumo ir Vidaus reikalų ministerijomis, priimta tvarka leidžia šiems pareigūnams stabdyti ir apžiūrėti aplinkos apsaugos įstatymų pažeidimais įtariamų asmenų transporto priemones.

Kaip patvirtino Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresnysis valstybinis inspektorius Gaudentas Baikauskas, visi jo kolegos turi teisę, kilus įtarimui ar gavus slaptą informaciją apie neteisėtą medžioklę, žvejybą, neteisėtus miško kirtimus, sustabdyti vairuotoją. Žinoma, pareigūnas privalo vilkėti tarnybinę uniformą, o jo automobilis turi būti pažymėtas specialiais skiriamaisiais ženklais.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video