2024/05/14

Geriausiam Europos portretistui svarbu suvaldyti spalvą

Praėjusio ketvirtadienio popietę jau penkerius metus Kupiškio viešojoje bibliotekoje veikiančioje ekspozicijų salėje buvo pristatyta Algimanto Aleksandravičiaus fotografijų paroda “Lietuvos menininkų portretai„. Jau 20 metų Panevėžyje gyvenantis fotomenininkas yra surengęs per 50 personalinių parodų, išleidęs 6 fotoalbumus ir pelnęs pripažinimą ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Didžiausias laimėjimas, anot A. Aleksandravičiaus, – tai pernai tarp 18 šalių menininkų pelnytas geriausio Europos portretisto vardas ir 10 tūkst. eurų premija.

Keturiasdešimt ketverių metų menininkas salėje susirinkusiesiems pasakojo, kad jis yra nufotografavęs apie 400-500 labai žymių Lietuvos ir Rusijos žmonių, kalbėjo apie savo darbo specifiką, ne visada sėkmingus kadrus. Parodos autorius šmaikštavo, jog teko fotografuoti ir Panevėžio “šmikinių„ gaujos narius, ir prokurorus; po to visų portretus sukabinti vienoje salėje. “Sunkiausia bendrauti su rašytojais, bet lengviausia juos fotografuoti, – sakė A. Aleksandravičius, – ir atvirkščiai – labai lengva bendrauti su aktoriais, tačiau prieš objektyvą jie prisimena savo atliktus vaidmenis, nebūna natūralūs.„

Kaip salės sienas papuošusiuose portretuose, taip ir fotografo albumuose dominuoja vyrų veidai. Parodos autorius pripažino, kad tenka atsirinkti garsiausius žmones, įvairių sričių profesionalus, į kurių tarpą retai patenka moterys. “Jos nori būti gražios, – kalbėjo menininkas apie dailiosios lyties atstoves, – dauguma mėgsta demonstruoti madas, į akis krinta veido tuštybė. Į tokias moteris galiu žiūrėti seksualiai, bet jos man, kaip menininkui, neįdomios„.

Dažnas pozuojančių menininkų atributas – cigaretė. A. Aleksandravičius mano, kad fotografijose rausvai smilkstanti ugnelė ar drabužių spalvos blaškytų dėmesį, atitrauktų nuo esmės, būtų sunku suvaldyti spalvas. Nuotraukos, kaip ir sapnai, pasak menininko, turi būti juodai baltos.

Įdomių tipažų garsusis fotomenininkas randa ir ligoninės psichoneurologiniame skyriuje, ir recidyvistų kalėjime. Laimėjęs Kultūros ministerijos projektą, A. Aleksandravičius fotografuos įtakingiausius XX-XXI a. Lietuvos žmones. Taip pat jis rengiasi kurti fotografijų ciklą bažnytine tematika.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video