2024/05/14

Teismo šiokiadieniai, problemos ir perspektyva

Mano likimas susiklostė taip, kad aš jau dvidešimt devintus metus dirbu teismo pirmininku, iš jų dvidešimt šeštus – Kupiškio rajone. Trejus metus, dar tarybinės valdžios laikais, dėl nepaklusnumo tuometinės partinės vadovybės pirmajam sekretoriui buvau priverstas išvykti iš Kupiškio rajono dirbti į Biržų rajono tesimą, kur rajono partinės valdžios požiūris į teismą bei jo funkcijas skyrėsi kaip diena nuo nakties. Tačiau dėl likimo išdaigos aš ir vėl Kupiškyje. Be tesimo pirmininko pareigų, kaip ir kiti teismo teisėjai, nagrinėju baudžiamąsias, civilines, administracines bylas bei atlieku kitus teisėjo veiksmus vykdant teisingumą. Todėl aš turiu galimybę palyginti, koks teismas buvo anksčiau ir koks dabar.

Apie tai rašau todėl, kad teismo ir teisėjo darbas neatpažįstamai pasikeitė tiek idėjine, tiek turinio ir formos prasme. Vadinamaisiais sovietiniais laikais teismas daugiau gynė valstybės nei žmogaus interesus. Apie tai akivaizdžiai liudija tuometiniai baudžiamieji įstatymai, kur bausmės už nusikaltimus valstybei, tarkime, vagystę, buvo ženkliai griežtesnės nei už nusikaltimą prieš žmones. Žinoma, negalima visko suabsoliutinti. Tarkime, už žmogaus nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis tuometinis baudžiamasis įstatymas numatė ir mirties bausmę. Dabar, jei tu esi vagis, nesvarbu iš ko pavogei – iš valstybės ar žmogaus – svarbu, kad pavogei svetimą turtą.

Mano minimu laikotarpiu teismo darbo apimtis buvo žymiai mažesnė nei dabar, nes nemažai žmonių tarpusavio santykių reguliuodavo institucijos, nesusijusios su teisingumo vykdymu.

Mūsų rajono apylinkės teisme teisėjų ir viso kolektyvo darbo rezultatai geri ir iš esmės viršija Respublikos teisėjų priimtų sprendimų stabilumo vidurkį. Štai civilinėse bylose priimtų sprendimų stabilumas yra geras, per paskutinius tris metus panaikintas tik vienas teismo sprendimas.

2001 m. spalio 30 d. Europos Komisija ir LR Vyriausybė pasirašė finansinį memorandumą, kuriame iš PHARE programos skiriama lėšų ir Lietuvos teismų administracinių gebėjimų stiprinimui. Lietuvoje sukurta teismų informacinė sistema – LITEKO. Populiariai paaiškinant, kiekviename teisme yra sukurtas vietinis kompiuterinis tinklas, į kurį sujungti pagrindinių teismo darbuotojų-teisėjų, raštinės drabuotojų kompiuteriai. Yra pastatytas vietinis serveris, kuriame kaupiama visa teismo informacija apie nagrinėjamas bylas. Teismų vietiniai kompiuteriniai tinklai sujungti į uždarą žinybinį teismų tinklą su centrine valdymo įranga, sukurta centrinė duomenų bazė. Visi teismai (tarp jų ir Kupiškio r. apylinkės teismas), pasinaudojant Respublikos teismų tinklu, turi ryšį su internetu per bendrą ryšio kanalą, kuris yra apsaugotas nuo įsilaužimų iš išorės ir nuo kompiuterinių virusų. Tuo būdu teismo darbas bus griežtai fiksuojamas, atsiras galimybė kontroliuoti teismo darbo krūvį, teisėjo atliekami veiksmai bus išviešinti, teisėjai turės realią galimybę analizuoti Respublikos teismų praktiką ir tokiu būdu turės gerėti teisėjo priimamų sprendimų kokybė. Bus įvesti nauji civilinio ir baudžiamojo procesų šablonai, palengvės proceso dokumentų ruošimas, bus išvengta klaidų. Ši nauja informacinė sistema oficialiai pradės veikti nuo 2005 m. sausio 1 m. Šiuo metu visas teismo kolektyvas mokosi dirbti pagal naują informacinę sistemą, studijuoja naujas kompiuterines programas.

Dėl to pakoreguotas piliečių priėmimo teismo raštinėje laikas: dokumentai čia priimami ir išduodami kiekvieną dieną nuo 8 iki 12 val. Tai siejama su tuo, kad teismui pateikti dokumentai turi būti tą pačią dieną užfiksuojami ir įvedami į kompiuterinę duomenų bazę, o tam reikia laiko ir ramios aplinkos.

Nauja mūsų teisme yra ir tai, kad teismo kolektyvas pasipildė nauju darbuotoju. Šiemet spalio 27 d. konkursą į teisėjo padėjėjo pareigybę laimėjo Kastytis Paspirgėlis, turintis aukštąjį teisinį universitetinį išsilavinimą, gyvenantis Noriūnų k. Ši valstybės tarnautojo pareigybė buvo įsteigta tam, kad būtų palengvintas teisėjo darbas, kad teisėjui nebereikėtų atlikti nemažą dalį techninio, reikalaujančio aukštos kvalifikacijos teisinių žinių, darbo, kad teisėjas galėtų daugiau laiko skirti bylų, įstatymų, teisminės praktikos studijavimui. Tuo siekiama geresnės darbo kokybės. Mūsų teisme bus vienas teisėjo padėjėjas trims teisėjams. Teisėjo padėjėjui bus pavesta palaikyti ryšius su rajono spauda, informuoti spaudos darbuotojus apie teisme nagrinėjamas įdomesnes ar rezonansines baudžiamąsias ar civilines bylas ir vienokia ar kitokia forma informuoti rajono gyventojus apie teismo atliekamą darbą.

——-
Autorius: Kęstutis Šabanas

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video