2024/05/11

Aštuoniolikmetė Dženeta nebenori gyventi tėvų namuose

Jauna graži mergaitė vešliais banguotais plaukais, šių metų kovą atšventusi 18-ąjį gimtadienį, spalio 29 d. išėjo iš namų ir iki šios dienos ten negrįžo. Dženetos mama Regina Naujokienė su vyru Algimantu negali atsistebėti, kaip staiga per vieną savaitę pasikeitė iki tol klusni ir gera jų dukra. Nerimas jiems neleidžia užmigti naktimis, kankinanti nežinia ir baimė dėl vaiko likimo susiduria su bejėgiškumu: atrodo, nebėra jokių būdų pamatyti dukrą ir susigrąžinti ją į šeimą.

Nesirodė šešias paras

Dingusios merginos istorija, kaip pasakojo Svideniuose gyvenanti Regina, prasidėjo spalio 28 d. Dženetai paprašius ją išleisti į šokių pamokas klube “Amicus„. Iš pradžių motina nustebo išgirdusi apie iki tol negirdėtus užsiėmimus. Juolab kad dukra retai verždavosi į šokius. “Aš ir namuose turiu muzikinį centrą, galiu čia linksmintis ir šokti,„ – sakydavo ji į diskotekas vadinančioms draugėms.

Tačiau tą vakarą, net ir negavusi aiškaus tėvų sutikimo, Dženeta išėjo. Kitą dieną, penktadienį, po pamokų Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje negrįžo į namus. Tėvai bandė skambinti, tačiau pasigirsdavo tik operatorės balsas: “Telefonas yra išjungtas“. Taip yra iki šiol.

Šešias paras merginos gimdytojai apie ją neturėjo jokių žinių. Laukę tris dienas, pagaliau kreipėsi į policiją. Operatyvių tarnybų darbuotojai netruko pasibelsti į vieno iš jos draugų Sauliaus Šlekio butą Kupiškyje. Kaip vėliau teigė kriminalinės policijos viršininkas Sigitas Kurklys, neįsileidusiems į vidų buto šeimininkams buvo priminta, kad pas juos esanti ieškoma mergina privalo prisistatyti į policiją. Po kelių dienų, lapkričio 5-osios vakarą, D. Naujokaitė ten ir atvyko. Buvo nutraukta dingusiosios paieška. Mergina grįžo į Svidenius.

Pabėgo iš ligoninės

Dženetos mama glaustai užsimena, jog ketvirtadienio vakarą tėvas labai jautriai sureagavo į dukters dingimą, susikaupusį nerimą bei pyktį išliejo pakėlęs prieš dukrą ranką. “Jis užsimojo kėde, tačiau Dženetai tik nežymiai kliuvo į galvą nuo mažo kėdės varžtelio, – bandė sušvelninti vyro poelgį R. Naujokienė. – Tai buvo tik mažas įbrėžimas, ligoninėje užtepė briliantine žaluma ir jau žadėjo paleisti.„ Ketvirtadienio vakarą aštuoniolikmetė į priimamąjį buvo atgabenta greitosios pagalbos mašina. Jai diagnozuotas galvos sumušimas. Kaip vėliau prasitarė Regina, Algimantas kelis sykius dukrai trenkė per veidą, tempė už plaukų. Gydymo įstaigoje šeimos nariai susitaikė. Byla tėvui nebuvo keliama. O ir pati Dženeta, rodės, apgailestavo dėl savo elgesio, žadėjo nebepalikti namų, nebekrėsti kvailysčių, lankyti mokyklą. Deja, kitą dieną traumatologijos skyriuje jos nebebuvo. Mergina pabėgo. Jau maždaug dvi savaites tėvai nežino, kur glaudžiasi jų dukra. Namuose liko visi jos drabužiai ir sąsiuviniai. Mokykloje jos taip pat nėra.

Paskambinus į technologijos ir verslo mokyklą, sužinojome, kad ten Dženeta nepasirodė nuo pat dingimo. Auklėtoja taip pat nepalaiko su ja jokių ryšių.

Išvedė iš kelio

R. Naujokienė pasakojo, jog dėl dukters dingimo greičiausiai bus kaltas jos 26-erių metų draugas Saulius. Gerokai vyresnis, teistas ir nedirbantis vyras, matyt, suviliojo jauną patiklią mergaitę, paskatino ją bėgti iš namų. “Mes tikrai neprieštarautume dėl amžiaus skirtumo, – kalbėjo susirūpinusi Regina apie dukters išrinktąjį. – Bet jei tai būtų doras žmogus, jis nevengtų užsukti į mūsų kiemą, susipažintų su tėvais ir nuramintų, kad Dženeta yra saugi su juo„.

Paskambinome Sauliui. Maloniai bendraujantis vyras išsyk pareiškė neprisimenąs, kada paskutinį kartą matė Dženetą. Be to, atkakliai tvirtino, jog yra tik vienas iš merginos pažįstamų ir su jos dingimu ar pakrikusiais santykiais su tėvais neturi nieko bendra. “Gal ir matė mus kada nors kartu einančius, – kalbėjo S. Šlekys. – Kiek tėvams tereikia! Iškart palaikė mus pora. Prie Dženetos dingimo neprikišau nagų ir man visai nesvarbu, kur ji šiuo metu yra„. Pašnekovas prisiminė, kad kažkada buvo sutikęs merginą pas jos draugę ir paragino važiuoti į policiją. Nuo to laiko Dženeta juo nebepasitiki, mano, kad Saulius ją išduos.

Vyriškis patvirtino, kad merginos tėvai ne sykį jam skambino ir prašė grąžinti dukterį, tačiau jis tikino niekuo negalįs padėti. “Nebenoriu kištis į svetimos šeimos reikalus, – kartojo S. Šlekys, – tegu jie patys aiškinasi savo santykius. Aš pats turiu savo tėvus ir juos labai gerbiu„. Paklaustas apie Dženetos dingimo priežastis, pašnekovas samprotavo, jog, vieną kartą negrįžusi namo, mergina turbūt bijojo tėvų reakcijos. “Jos draugės sakė, kad Dženeta nenorėjo grįžti, nes manė, tėvai sumuš, – pasakojo Saulius, – todėl ji nesirodė vieną, kitą dieną„. Pats teigė kaip tik norėjęs padaryti gera, paraginti ją grįžti į šeimą. “Net nebuvau Dženetai artimas draugas, – tvirtino S. Šlekys. – Negalėčiau nieko pasakyti apie jos charakterį ar elgesį„.

Toli nuo namų

Kalbėdamas telefonu, Saulius sakė esąs toli nuo Kupiškio. Dženeta taip pat apsistojusi kitame mieste pas drauges. Pašnekovas gynėsi nežinąs kur.

Sukrėsti tėvai neišmano, kaip vertinti situaciją. Policijos pareigūnai patarė gražiuoju šnekėtis su dukra, tačiau šiuo metu su ja neįmanoma susisiekti. Po antrojo merginos dingimo R. Naujokienė numojo ranka: “Nebeieškosiu Dženetos. Ji jau pilnametė, tegu elgiasi kaip tinkama. Tik labai gaila savo vyro, kuris sunkiai išgyvena ir nervinasi, gaila mažų mergaičių – jos taip pasiilgsta sesers… Baisu, kad gali kažkas negero atsitikti mūsų vaikui„.

Siaura riba tarp baimės ir pykčio. Tarp kaltinimų ir kaltės jausmo. Sunku įsivaizduoti, kaip Naujokai sutiktų sugrįžusią paklydėlę dukrą. Kaip atleistų už suteiktą skausmą.

Paskutiniais kriminalinės policijos viršininko Sigito Kurklio duomenimis, dėl antrojo dukters dingimo R. Naujokienė į pareigūnus nebesikreipė. Į policijos komisariatą buvo atėjusi pati Dženeta, klausdama patarimo, ką daryti, jei ji nebenorinti gyventi su tėvais. Pilnametė mergina buvo nukreipta pas apylinkės inspektorių Vaidą Kiaulėną.Šis pareigūnas prisiminė, kad dingusioji planavoapsigyventi pas savo draugo S. Šlekio giminaičius Rokiškio rajone, netoli Pandėlio.

S. Kurklys taip pat informavo, kad šiems metams artėjant į pabaigą surasti visi dingusieji be žinios.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video