2024/06/20

Vieni labdaros laukia, kiti ją kaupia

Spalio mėnesį rajono Savivaldybės vardu iš Danijos gauta labdaros siunta: drabužių, avalynės, žaislų, santechnikos priemonių. Rajono Tarybos sprendimu paramos priėmimui bei paskirstymui sudaryta speciali komisija, kuri užpajamavo danų atsiųstą labdarą. Kaip parama atkeliavo į Kupiškį ir ką ji šiemet pradžiugins, paklausėme Globos ir rūpybos skyriaus vedėjos Vandos Kareivienės.

Šį pavasarį apie 20 rajono socialinių darbuotojų, įstaigų vadovų dvi savaites svečiavosi Danijos Dines Mindes kaime. Keliaujant po aplinkinių miestelių biudžetines įstaigas, užsimezgė glaudus bendradarbiavimas. Toje šalyje yra nemažai savanorių (pensininkų ar randančių laisvo laiko po darbo), kurie rūpinasi socialiai remtinais žmonėmis ir turi įsteigę paramos fondą.

Spalio mėnesį danai pirmą kartą atvyko į Kupiškį. Keliaudami po rajono ir miesto darželius, globos namus, jie dalijo dovanėles, domėjosi mūsų biudžetinių įstaigų situacija. Svečius jaukumu sužavėjo Kupiškio ikimokyklinės vaikų įstaigos. Danai stabtelėjo pravažiuojamuose kaimuose, bendravo su gatvėse sutiktais vaikais.

Dabar jų atsiųsta labdara skirta ne tik mažiesiems kupiškėnams. Pasak V. Kareivienės, šįkart ji atiteks socialiai remtiniems Kupiškio miesto gyventojams (kaimiečius danų parama pasiekė prieš tris savaites), kurių sąrašus sudaro ir pasiimti drabužių bei rakandų kviečia speciali komisija. Stengiamasi, kad parama pasiektų ne vien nuolatinius jos prašytojus, bet ir tuos, kurie nedrįsta kreiptis pagalbos, nors ji ypač reikalinga.

Pastebimas gobšumas

Praėjusį ketvirtadienį ir penktadienį vyko pirmosios dalybos. “Ir liūdna, ir graudu,„ – taip apibendrino pašnekovė, stebėjusi tądien susirinkusius miestelėnus. Žinoma, yra nemažai labdaros laukiančių žmonių: juk retai kur už dyką gausi drabužėlių savo didelei šeimynai. Tačiau yra ir tokių, kurie, anot V. Kareivienės, apimti nesveikos kaupimo manijos. Jie griebia visus daiktus iš eilės, net nežiūrėdami, ar yra antroji batų pora, jų namai tampa labdaros sandėliais. Šitokius žmones nelengva įtikinti, kad ir kitiems yra reikalinga pagalba.

Neužmirs per Kalėdas

Šiemet, kaip ir pernai, prieš Kalėdas iš Savivaldybės biudžeto planuojama skirti lėšų maisto paketais aprūpinti vienišus, neįgalius, nedideles pajamas gaunančius gyventojus, kad jie galėtų pasidengti kuklų Kūčių stalą. Neįgalūs vaikai iki 16 m. bus pradžiuginti drauge su Vaikų teisių apsaugos tarnyba įsteigtomis kalėdinėmis dovanėlėmis.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video